»

Asus Immensity

Konceptni hladilni sistem, začasno izdelan iz gume

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Trend na področju silicijevih čipov kaže proti vedno večji integraciji - Intel ima le en čip v veznem čipovju za LGA-1156, AMD pripravlja APU, v mobilnih telefonih imamo v istem čipu procesor, grafični čip, krmilne čipe za radijske sprejemnike in oddajnike, itd., a vse to Asusu očitno ne pomeni nič. Na Computexu so namreč predstavili konceptno ploščo iz linije Republic of Gamers, ki se kiti z imenom Immensity (Ogromnost).

Poleg običajnih dveh čipov, X58 kot severni in ICH10R kot južni most, se na veliki plošči (po slikah sodeč gre za standard E-ATX) nahajata še dva. Prvi je že relativno dobro poznan, saj gre za čip podjetja Lucid Logic, poznanega pod imenom Hydra. Ta spari in v igro vpreže dve popolnoma...

7 komentarjev

MSI HAWK

Expreview.com - Prejšnji teden smo poročali o MSIjevi nameri, da bi navijalcem prijaznejše grafične kartice približali tudi kupcem, ki nimajo namena seči tako globoko v žep, kot zahtevajo njihove grafične kartice iz serije Lightning. V ta namen so pripravili cenejšo serijo, poimenovano HAWK, katere prvi predstavnik je Radeon HD 5770. Kot smo že poročali bo uporabljal tiskano vezje in hladilnik, ki so ga zasnovali pri MSI-ju, z uradno predstavitvijo pa je znanih tudi več podatkov.

V primerjavi z več kot 10 napajalnimi fazami na karticah serije Lightning jih bo Radeon HD 5770 HAWK imel le 8, 7 za grafični čip in 1 za pomnilnik (7+1). Po MSI-jevih testih naj bi to omogočalo do 20% višje frekvence pri navijanju v...

2 komentarja

AMD pripravlja 12 novih DirectX 11 čipov

Radeon HD 5670

vir: Expreview.com
Expreview.com - CES bo za izdelovalce strojne opreme, kot ponavadi, dokaj pomembna prireditev, saj se nadejamo predstavitve obilice nove strojne opreme. Tem se je zdaj pridružil tudi AMD oz. ATI, ki naj bi predstavil kar 12 novih grafičnih procesorjev s podporo DirectX 11. polovica od teh jih je namenjena prenosnikom, medtem ko je druga polovica mišljena za uporabo v namiznih računalnikih s pomočjo PCIe reže. Po serijah 5900, 5800 in 5700 se zdaj lahko nadejamo še vsaj serij HD 5600, 5500, 5400 in 5300 za namiznike ter Mobility Radeone HD 5800, 5700, 5600 in 5400 za prenosnike. Pri karticah, namenjenih za namizne računalnike, bomo pod HD 5750 zaenkrat dobili še Radeon HD 5670, 5570, 5450 in 5350, kjer...

24 komentarjev

Fermi šele marca

X-Bit Labs - nVidiin prvi grafični čip, ki bo podpiral DirectX 11 in je poznan kot Fermi, GF100, GT300, nV60 ter morda še kaj, bo zamudil še bolj, kot se je predvidevalo. Po govoricah iz industrije, blizu izdelovalcem kartic, poročajo, da bo nVidia nov čip predstavila 10. marca, približno pol leta za ATI-jevo predstavitvijo kartic Radeon HD 5870 in 5850. To seveda še vedno spada v prvo četrtletje leta 2010, kot napovedano, a je bilo splošno prepričanje v industriji, da bo do izida prišlo že prej, v januarju ali februarju.

Glavni razlog za zamudo naj bi bili slabi izkoristki pri proizvodnji, kar je verjetno povezano z velikim jedrom (~3 milijarde tranzistorjev) oz. prenizkimi frekvencami, ki jih izdelana jedra dosegajo. V vsakem primeru je proizvodnja tako velikega jedra draga, kar bo negativno vplivalo na nVidiine zaslužke oz. na cene grafičnih kartic na trgu. Zanimiva je tudi novica, da bodo v drugem četrtletju predstavili še čip GF104, ki bo namenjen najvišjemu zmogljivostnemu (in verjetno...

23 komentarjev

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev