»

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Novi trdi diski s šifriranjem iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila novo družino 2,5-palčnih trdih diskov MKxx61GSYD, ki imajo vgrajeno šifriranje AES-256 že v same krmilnike. V tej družini najdemo diske velikosti 160, 250, 320, 500 in 640 GB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, diski imajo 16 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms.

Zanimivo je predvsem vgrajeno šifriranje, zaradi česar so diski prvenstveno namenjeni prenosnikom za podjetja in uporabo v okoljih, kjer je varnost informacij ključnega pomena. Vse skupaj je zgrajeno po sistemu Opal Security Subsystem Class, ki ga je predpisala Trusted Computing Group. Implementacijo AES-256 v Toshibinih diskih je certificiral ameriški NIST v...

1 komentar

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

Hitachi z najhitrejšim dvoterabajtnim diskom

Hitachi Deskstar 7K2000

Heise - Hitachi je včeraj predstavil nov trdi disk, ki bo prvi dvoterabajtni disk, ki se bo vrtel s 7200 obrati na minuto. Tri in pol inče velik Deskstar 7K2000 bo imel 32 MB predpomnilnika in vmesnik SATA II. Hitachi obljublja, da bo novi disk v neobremenjenem stanju porabil za desetino manj energije kot starejši modeli. V disku najdemo pet plošč, kar pomeni, da Hitachi še vedno ni uspel doseči 500 GB na ploščo. Tako sedaj pravijo, da je gostota bitov na ploščah manjša, kar naj bi prispevalo k dolgoživosti. Cena bo onstran Atlantika okrog 320 dolarjev.

Zanimivo je, da Hitachi poleg tega modela, ki je naprodaj takoj, za bližnjo prihodnost napoveduje tudi manjše člane družine Deskstar 7K1000.C,...

11 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

IBM predstavil Ultrastar 146Z10

The inquirer - Očitno IBM še ni rekel zadnje besede pri izdelavi diskov, saj je ravnokar predstavil disk Ultrastar 146Z10. Disk se vrti z 10.000 obrati na minuto in vsebuje 8 MB predpomnilnika, kot tudi zaščito proti vibracijam. Bojda bo to prvi disk, ki bo uporabil tako imenovano tehnologijo pixie dust, ki prinese še manjše segrevanje diska in še večjo stabilnost podatkov. Kupili ga bomo lahko v različicah z 18GB, 36GB, 73GB ali 146GB.

5 komentarjev