»

Izšla Fedora 16

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za...

59 komentarjev

Testni teden grafičnih gonilnikov v Fedori

Fedora 16 Alpha test

vir: Red Hat
Red Hat - Skupnost The Fedora Project ponovno vabi vse zainteresirane k preizkusu odprtokodnih gonilnikov Intel/AMD/nVidia grafičnih kartic za prihajajočo distribucijo Linuxa Fedora 16.

Testiranje je mogoče z najnovejšo verzijo Fedore 16 Alpha preko standardne namestitve, virtualizacije ali LiveUSB namestitvenega medija. Najenostavnejša možnost je zagon živega medija, ki ne spremeni nobenih nastavitev že obstoječe nameščenega sistema.

Testiranje poteka v dveh fazah, testiranje osnovnih funkcij Gnome lupine (login, video, nastavitve monitorja) in testiranje naprednih OpenGL funkcij (igre, 3D aplikacije). Sledi poročanje strojne konfiguracije, dnevniških izpisov in komentarjev uporabnika. Teden se je začel s testiranjem odprokodnih gonilnikov nVidie (Nouveau),...

5 komentarjev

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Slo-Tech - Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter...

46 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Ja, zdaj je pa Linux cenejši od Oken...

Australian IT - Kot sem že nekako navajen, si razne 'študije' o raznih 'stroških', kunštno imenovanimi TCO (total cost of ownership: skupni stroški lastništva, ki nastanejo zaradi nakupa, montaže ter vzdrževanja neke dobrine), rezultate kar podajajajo. Pred kratkim je bil tako 'Microsoft' informacijski sistem cenejši od Linuxaškega, po tokratni neodvisni študiji (tokrat se mi pa ni več dal navednic delat: saj se razumemo, ne?) pa se v podjetju z 250 mašinami v razdobju treh let slednji izkaže za 33 % cenejšega. No, če za vas statistika ni nek kredibilen podatek, pa en uren Klik!

Še to. Kot je Prešeren s svojim 28. letom stopil v svoje zrelo obdobje ustvarjanja, tako je v svojem 19. letu starosti mentalno umrl LordNinja ter se je reinkarniral kot Ziggga (Jaz!). Idiotism Per Sempre.

13 komentarjev