»

Sušlja se o ATIjevem čipu R600

CDR-Info - Po raznih forumih se na skrivaj sušlja, da ATi razvija nov čip, s kodnim imenom R600. Čip naj bi bil zgrajen v 65nm tehnologiji. Imel naj bi kar 64 cevovodov (Vec4 + Scalar), jedro naj bi tiktakalo z 800MHz, 25.6Gpixels/s, pomnilnik (GDDR4) naj bi bil pri 1.8GHz (57.6 GB/s pasovne širine). GPU naj bi vseboval WGF2.0 unified shaderje, ki so še v razvoju.

ATI še ni splavil R520 jedra, ko se že govori o R600. Ali so to pobožne želje, ali pa resnično začrtane meje, ki jih ATi želi doseči, bomo videli predvidoma čez eno leto, ko naj bi bila kartica prišla na trg.

26 komentarjev

Gigabyte bo izdeloval grafikulje z nVidia čipi?

X-Bit Labs - Gigabyte, eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, matičnih plošč in ostale računalniške opreme, je naznanil, da bo začel s produkcijo grafičnih kartic, ki bodo vsebovale nVidiine procesorje. Za ta korak so se odločili zaradi njihove nedavno izdelane prve nForce 2 matične plošče. Prva taka kartica naj bi se imenovala kar Maya FX.

Kot pa vsi dobro vemo, je Gigabyte že dolgo poslovni partner kanadskega podjetja ATi. Zato so se odločili, da ne bodo prekinili sodelovanja s Kanadčani in še naprej delali tudi z ATi-jevimi čipi. Tukaj.

Preberete pa si lahko tudi poročilo promocijske konference nVidie in Gigabyta v Moskvi. ...

7 komentarjev

Nič več ATIjevih domačic

vir: ATI
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi se je odločilo, da ne bo več prodajalo grafičnih kartic, osnovanih na njihovih čipih, pod svojo lastno trgovsko znamko. Zaradi spremembe v ATIjevi prodajni strategiji bomo tako videli več kartic njihovih poslovnih partnerjev (Sapphire, TYAN, Gigabyte, Club3D, Power Color, Hercules, ... ), medtem ko se bo ATi bolj posvečal sami izdelavi čipov. Pod ATijevem lastnim imenom se bodo tako prodajale samo še njihove multimedijske kartice All-In-Wonder. Podjetje pa naj bi začelo tudi zaračunavati njihovo do sedaj brezplačno telefonsko tehnično podporo. AthlonXP sklepa, da se bodo zaradi ATIjeve odločitve spremenile cene grafičnih kartic. Velja pa še omeniti, da podjetje še ni podalo...

8 komentarjev

Kitajci brez Built by ATI kartic

X-Bit Labs - Kandaski gigant ATI Technologies nadaljuje z uresničevanjem svojega načrta o postopnem prenehanju izdelave lastnih (Built by ATI) grafičnih kartic. Trenutno sta na vrsti Tajvan ter Kitajska, kar je logičen in pričakovan korak, glede na to, da je cena v Azija najpomembnejši dejavnik pri prodaji računalniške opreme.

ATI bo tako izdelovanje grafičnih kartic na svojih čipih za področje Azije prepustil podjetjem, kot so CP Technology and Gigabyte. Podobno se bo po napovedih zgodilo tudi v Evropi, kjer naj bi ATI tako naredil prostor za svoje partnerje, kot so Hercules, Sapphire in drugi. Tako naj bi bile originalne ATIjeve grafične kartice dostopne samo še v Severni Ameriki. Klik!

5 komentarjev

Z ATI-jevimi čipi tudi Gigabyte

X-Bit Labs - Gigabyte poznamo kot enega izmed največjih in najboljših proizvajalcev matičnih plošč, ki pa že dalj časa vzdržujejo tudi svoj program grafičnih kartic. Tudi Gigabytovci so bili dolgo časa zvesti Nvidii, zadnje čase pa se vse bolj ogrevajo za ATI-jeve čipe. Tako bodo v kratkem začeli prodajati kartica na čipih ATI RADEON 7500, RADEON 7000 in Rage128 pro:
  • AR64S-H bo kartica, ki bo opremljena z Radeonom 7500LE in bo podprta s 64 MB običajnega pomnilnika SDRAM. Grafični čip bo deloval s frekvenco 250 MHz, pomnilnik pa z malce nižjimi 183 MHz. Manjkali ne bodi niti izhodi D-Sub, DVI in TV. Ker je Gigabyte navijaško podjetje, bodo na kartici najverjetneje tudi malce bolj napredni hladilniki

  • AV64S-T bo kartica za manj zahtevnem, saj bo zgrajena na podlagi čipa Radeon 7000, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz in 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz, vendar pa bo na žalost uporabljal 64 bitno pomnilniško vodilo. Prisoten bo tudi TV-Out

  • AG32S bo rešitev, ki bo namenjena...

1 komentar

Anketa

Slo-Tech - Na vprašanje, na katero podjetje, ki izdeluje (je izdelovalo) grafične kartice, prisegajo, se je nabralo 1032 odgovorov. nVidia je pobrala skoraj polovico (43%), bivši gigant 3dfx je zasedel drugo mesto (22%), tesno mu je sledil ATI (19%). Dvanajst odstotkov glasujočih ni pristašev nobenega od taborov (šiš-kebap, ane ), samo 4% uporabnikov pa prisega na STM (ST Microtechnologies, avtorji procesorja Kyro). Nova anketa je bolj vesela. Novoletno obarvana, bi se lahko reklo.

8 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Radeon 2 hodi okrog

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kartica s R200 čipom, ki bo na Radeon2 grafični kartici, se razpošilja naokrog med večjimi podjetji. Gre za tako imenovani sample. Dejansko še ne gre za Radeon2, ker bo le-ta imel na kartici še veliko več vhodov/izhodov ter dodatnih funkcij. Sample kartica je le prikaz moči in zmogljivosti grafičnega procesorja. Uspelo nam je zvedeti tudi različne podatke o čipu in kartici.
  • imela bo 4 renderirne cevovode in sinhrono delovanje jedra in DDR pomnilnika pri 250MHz.
  • kompatibilna bo z DirectX 8.1
  • Vgrajeni bodo: Charisma Engine II, N-Patch Engine (Trueform), Programmale Vertex Shader in Pixel Tappestry II
  • Podpora FSAA
  • 128-bit ni dvokanalni DDR ali SDRAM pomnilnik
  • HyperZ II
  • TV-Out (že na čipu)
  • vgrajen Video-In
  • DVI konektor
  • vgrajen HDTV/DVD...

4 komentarji

ATI in njegovi partnerji

X-Bit Labs - Kljub najboljšim nameram ima očitno ATI podobne probleme, kot STM, saj le s težavo pridobiva podjetja, ki bi izdelovala grafične kartice na njihovih čipih. Kljub temu pa se nekaj le premika in tako so včeraj ATIjaši uradno najavili začetek sodelovanja s 5 novimi podjetji: DFI, FIC, Gigabyte, Lite-On in USI. Omenjenim podjetjem bodo omogočili dostop do vseh čipov (tudi Radeonov), referenčnih kartic, softvera in tehnične podpore. Očitno se ATI zelo trudi, da bi na svojo stran dobil čimveč partnerjev in mi lahko samo upamo, da jim bo uspelo, saj to pomeni več grafičnih kartic, večjo konkurenco in tudi nižje cene.
Od zgornjih podjetij je omembe vreden kvečjemu Gigabyte. Po pravici povedano je malce čudno, da je ATIju uspelo skleniti pogodbo s tem podjetjem, saj je Gigabyte bil Nvidiin ključni partner ob izidu GeForca3. Mogoče pa Gigabytovci računajo na uspeh Radeona2, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli konec poletja (podrobosti o Radeonu2 smo že omenjali)......

0 komentarjev

ATI zaenkrat po načrtih...

X-Bit Labs - Če spremljate dogajanje okoli ATIja in Radeona2, potem veste, da bi se po njihovih načrtih prva testna proizvodnja čipov že morala začeti. Sodeč po tej strani je tem res tako, še več: ATI že uspešno proizvaja A3 revizije R200 čipa, ki so že skoraj končane. To pomeni, da bo na tem Computexu zelo verjetno predstavil tudi prve Radeon2 kartice. Na žalost bo prve primerke videlo le malo ljudi, predvsem predstavniki OEM izdelovalcev grafičnih kartic. ATI je namreč nekaj dni nazaj najavil namero o začetku prodaje svojih čipov OEM izdelovalcem. Trenutno pa OEM trg povsem obvladuje Nvidia, tako da sama namera nikakor ni dovolj in ATI upa, da bo z novimi Radeon2 primerki k sebi pritegnil čimveč proizvajalcev. Zaenkrat mu kaže dobro, saj specifikacije Radeona2 (ki naj bi se pojavil septembra) izgledajo dobro tudi v primerjavi z GeForcom3: 0.15 mikronska tehnologija izdelave, 250MHz jedro, 4 renderirni cevovodi, TRUFROM tehnologija, popolna DX 8 kompatibilnost......

2 komentarja

Nekaj informacij o Radeonu2

Jaz - Na Rage3D strani lahko zasledimo nekaj informacij o prihajajočem R200 alias Radeonu2. V bistvu ne gre za nič pretresljivega, le zanesljivo informacijo, da dejanske kartice ne bodo na voljo pred oktobrom letos. Sicer bodo večji OEMi dobili prve primerke že poleti, toda mi navadni smrtniki bomo na njih morali še počakati. Da bi nam olajšali čakanje, nameravajo ATIjaši izdati še nekaj Radeon SE kartic s hitrejšimi jedri/pomnilnikom. Thnx, Timon!

0 komentarjev