»

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev

Izid Dual-Athlon osnovnih plošč prestavljen

Ace's Hardware - AMD je na svoji strani objavil t.i. White Paper v katerem je opisal kompatibilnostne probleme z njihovim AMD-762 čipsetom ter VIA 686B Southbridge čipovjem. Če ta dva čipovja uporabimo skupaj lahko pride do problemov, ko se uporabi funkcija "Suspend to RAM" z Registered DDR-RAM moduli. Proizvajalci matičnih plošč se sedaj trudijo, da bi se napaka odpravila. Uporaba obeh čipovij je trenutno najcenejša opcija pri proizvodnji Dual-Athlon osnovnih plošč. Zaradi tega bo tako npr. MSI verjetno moral prestaviti izid svoje MSI K7D Master osnovne plošče, ki je bila prvotno načrtovana za avgust, na konec septembra.

0 komentarjev

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Posebna izdaja

X-Bit Labs - MSI bo v kratkem izdal posebno serijo K7T Turbo matičnih plošč. K7T Turbo je bazirana na VIA KT133A čipovju. Posebnost te extra serije bo živo rdeča barva in pozlačen (!!!) MSI hladilnik na čipu. Imela bo tri DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5GB SDRAM-a, 6 PCI rež, AGP 4x režo, in eno CNR režo. Posebna izdaja bo opremljena še z Promise Ultra ATA 100 kontrolerjem (po želji) in dvema USB vhodoma. Seveda bo tudi možnost priklopa dodatnih USB vhodov.
Kot vse MSI-jeve plošče, bo tudi ta imela vgrajeno MSI Fuzzy Logic 3 tehnologijo in Live BIOS. Še ena posebnost: posebna izdaja bo že serijsko podpirala povezavo dveh računalnikov skozi USB vhod. Zelo priročno za LAN party-je! Kabel za povezavo bo že priložen plošči. Komaj čakam, da zvem še kaj o tej rdeči zapeljivki. Pa vi?

3 komentarji

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

DDR plate ko gobe po dežju

2CPU - Kaj pa ta kombinacija: SMP dual plošča z DDR podporo? Sliši se jako ekstravagantno, a plošče s tema dvema funkcijama že curljajo na trg. Počasi, a zanesljivo, a vselej. Tako bodo na naš trg pricurljale tri plošče treh različnih proizvajalcev: Supermicro, Iwill ter Gigabyte. Najnovejša od vseh treh, Gigabytova, bo nosila laskavi naziv GA6RXDW (a se geniji ne bi mogli spomniti imena "DualMonster" ali kaj takega, to bo meni ostalo večno vprašanje) ter bo polna raznoraznih priboljškov. Poleg že omenjene podpore SMP ter DDR, bo ta plošča imela 4 reže za pomnilnik, 5 PCI ter eno CNR režo, ter BIOS, ki bo prava Meka za vse, željne navijanja. Police naj bi ta mamaplata ugledala sredi letošnjega leta. Če bo le res tista govorica o izenačitvi DDR ter SDR cen pomnilnika (to je nekaj časa nazaj zagrozil Micron), se bo kombinacija DDR + dual Athlon izkazala za beštijalno hitro ter relativno poceni. A kdo sem jaz, da bi napovedoval prihodnost. Počakajmo in videli bomo. Upam ....

1 komentar

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev