»

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

Besedilni urejevalnik Notepad++ na Kitajskem nezaželen

TechCrunch - Priljubljena aplikacija za urejanje besedilni datotek Notepad++ je že vsaj teden dni na Kitajskem blokirana. Nemogoče je dostopiti do strani za prenos, seveda pa aplikacijo lahko namestimo, če jo dobimo od koderkoli drugod. Razlog pa ni v aplikaciji, temveč so za kitajske oblasti problematična politična prepričanja avtorja in s tem povezani komentarji v aplikaciji ob izidu zadnjih verzij.

Zadnji verziji sta imeli namreč pripisano Free Uyghur in Stand with Hong Kong, kar je ujezilo kitajske cenzorje, zato so stran postavili onstran kitajskega požarnega zidu. Če do strani poizkusimo priti s kitajskimi brskalniki podjetij Tencent (QQ Browser in brskalnik v WeChatu), Alibaba (UC Browser), 360 in Sogou, se prikaže obvestilo o prepovedi dostopa. Medtem pa je stran normalno dosegljiva s Chromom, domača stran (torej naslovna, in ne za prenos) pa tudi z vsemi naštetimi.

To sicer ni prvikrat, da so bile različice Notepad++ označene z aktivističnimi gesli. Pred šestimi leti je izšla...

53 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

Radiohead prosto delijo svoj kolažni DVD s koncerta

Thom Yorke v elementu

Guardian - Britanska rokovska skupina Radiohead se je odločila na zanimiv način izrabiti moč modernih tehnologij in medijev. Lani so imeli 23. avgusta koncert v Pragi na Výstavištih Holešovicah, ki ga je kosoma s svojimi mobilnimi telefoni posnelo ogromno obiskovalcev. Vse te posnetke so zbrali, združili in jih z glasbeno podlago iz originalnih plošč spravili na DVD, ki je prosto dostopen. Posnetke so zbrali z okoli 50 videokamer na mobilnih telefonih, ki pa so seveda razdrobljeni. Objavljeni so na YouTubu, z domače strani pa je mogoč prenos celotnega DVD-ja.

Podobne kolaže so že pripravile nekatere druge skupine. Pred štirimi leti so to poizkusili The Beastie Boys, lani pa Nine Inch Nails.

8 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.7

Slo-Tech - Pol leta po izidu zadnje verzije odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD je čas za novo. Včeraj je izšla verzija OpenBSD 4.7, ki prinaša veliko novosti. Med njimi omenimo podporo za več brezžičnih kartic, platformo loongson, podpora za UDF 2.5 in 2.6 (HD-DVD in Blu-ray) in vrsto nove strojne opreme, OpenSSH 5.5 itd. Prenos je že mogoč s številnih FTP- in HTTP-strežnikov po svetu, lahko pa naročite tudi verzijo na zgoščenki....

4 komentarji

Izšel OpenSSH 5.3

Slashdot - Oktobra mineva deset let od začetka razvoja OpenSSH, ki je v tem času prilezel do verzije 5.3. Slednja je izšla ravno včeraj in prinesla predvsem popravke hroščev, medtem ko novih funkcionalnosti ni dodanih. Omenjamo pa jo predvsem zaradi okrogle obletnice in pomembnosti, ki projektu OpenSSH pritiče. Razvijati se je namreč začel v sklopu operacijskega sistema OpenBSD. OpenSSH je bil zasnovan kot odprtokodna alternativa plačljivemu SSH-programju, ki ga je takrat tržil SSH Communications Security. Glavna uporaba OpenSSH je posredovanje (forwarding) oddaljenih TCP-vrat prek varnih tunelov, s čimer se zakrijejo posamezne povezave, številke vrat in kriptirajo podatki pri sicer nezavarovanih protokolih.

2 komentarja

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

OpenBSD 3.6!

Slashdot - Danes je uradno izšla nova različica brezplačnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi že številko 3.6. Če za OpenBSD še niste slišali, lahko nekaj vrstic o njem preberete na slovenski Wikipediji. Najpomembnejše novosti nove različice so podpora SMP za i386 in amd64 arhitekturi, boljša podpora tehniki hotplug in podpora celemu kupu nove strojne opreme. Celoten seznam novosti si lahko ogledate na uradni strani. Za prenos si poglejte seznam zrcalnih seznam strežnikov po svetu, ki OpenBSD 3.6 ponujajo.

4 komentarji

DARPA prenehala sponzorirati odprt projekt

Linux Today - Ameriška vojaška raziskovačna agencija DARPA se je odločila, da v prihodnje ne bo več investirala v razvoj varnega, prostega operacijskega sistema OpenBSD. Razlog za nenadno odločitev je prispevek enega ključnih razvijalcev, Thea de Raadta, v The Globe and Mail of Toronto, kjer naj bi omenjeni programer izrazil svoje nasprotovanje vojni.

Sredstva v višini 2,3 milijona USD so bila namenjena varnostnim izboljšavam sistema OpenBSD. Po besedah de Raadta je bilo od leta 2001 porabljenih 85 odstotkov denarja, od tega približno 1 milijon za plače razvijalcev OpenBSD in pol milijona za splavitev projekta OpenSSL, ki se uporablja pri šifriranju podatkov. DARPA je sicer znana predvsem po razvoju prvega omrežja za vojaške namene (ARPANet), ki se je nato prelevil v internet. Klik!

3 komentarji