»

Atlantis pristal, konec ere Space Shuttlov

Astronavti na misiji STS-135 so iz vesolja posneli južni sij (aurora australis).

NASA - Danes se uradno končuje era vesoljskih poletov z raketoplani Space Shuttle. Ob 11.56 uri po slovenskem času bo v vesoljskem centru Johna F. Kennedyja na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je 8. julija kot zadnji Space Shuttle poletel v vesolje. Po tridesetih letih, 135 vesoljskih misijah, 355 vesoljskih potnikih in samo dveh nesrečah se je obdobje končalo. Odslej bodo v vesolje na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) leteli ljudje le z ruskimi sojuzi, tovor pa bodo vozili tudi ruski progressi, evropski ATV in japonski HTV, medtem ko Američani čakajo na razvoj raket zasebnih podjetij.

Misija STS-135, ki se je začela 8. julija, bi bila morala biti zaključena že včeraj, a so jo podaljšali za en dan. V trinajstih dneh so...

34 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery se vrača iz vesolja

Raketoplan Discovery po razdružitvi od ISS nad Brazilijo

NASA - Po trinajstih dneh v vesolju se raketoplan Discovery v sklopu misije STS-131 (PDF) danes vrača na Zemljo. Raketoplan se je od Mednarodne vesoljske postaje (ISS) razdružil včeraj ob 14.52 po srednjeevropskem poletnem času, pristanek na Floridi pa načrtujejo danes okrog 15. ure, če bo vreme to dopuščalo, saj nad Cape Canaveralom napovedujejo padavine. Vreme nad rezervnim pristajališčem v Kaliforniji bo sončno.

Misija STS-131 je, razen manjših nevšečnosti kot na primer okvara ene izmed anten pri vzletu, potekala po načrtih. Na ISS so dostavili novi rezervoar za amoniak, sistem za raziskave mišične atrofije in vadbo (MARES), raziskovalni modul WORF, zmrzovalnik za dosego temperatur -60 °C in...

24 komentarjev

Discovery pripravljen na vzlet

Vodja misije in pilot v simulatorju

vir: NASA
NASA - Raketoplan Discovery je na vzletišču na Floridi pripravljen na izstrelitev, ki bo danes ob 12.21 uri po srednjeevropskem poletnem času. V okviru misije STS-131 (PDF), ki bo 33. misija na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in 38. polet Discoveryja, bo sedemčlanska posadka - sestavlja jo šest Američanov in japonska astronavtka - v vesolju preživela 13 dni. Na ISS bodo prepeljali slabih osem ton opreme in potrebščin, nazaj pa devet ton smeti in nepotrebne opreme. Za dostavo tovora na ISS se izmenično uporabljajo trije transportni moduli Raffaello, Donatello in Leonardo. Slednji se bo z misijo STS-131 peljal na ISS in nato še zadnjikrat vrnil na Zemljo, saj ga bo STS-133 peljala nazaj na ISS, kjer bo nato ostal za vedno.

...

3 komentarji

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

Discovery se je varno vrnil

NASA - Raketoplan Discovery se je v soboto zvečer varno vrnil na Zemljo po uspešni dokončani misiji STS-119. Misija, ki se je z več kot mesečno zamudo pričela 16. marca, je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila nov paket sončnih celic, ki bodo zagotovile dovolj energije za nadgradnjo kapacitete postaje s treh na šest ljudi. Mimogrede so na ISS zapeljali še japonskega astronavta, ki je zamenjal Sandro Magnus.

NASA je misijo označila kot zelo uspešno, saj so v trinajstih dneh potovanja okrog zemlje opravili kar tri vesoljske sprehode. Pri pristanku povsem brez zapletov ni šlo, saj so pristali skoraj dve uri kasneje, kot so pričakovali. Razlog je bilo slabo vreme nad Florido, tako da so naredili še en oblet Zemlje. Medtem...

1 komentar