»

Novo ime v svetu hlajenja - Prometeia

Blarg Overclocking - Če ste se odločili, da boste za vsako ceno navili svoj procesor do skrajnih mej, potem vam ni bilo puščeno veliko izbire. Lahko ste izbirali med navezo vodnega hlajenja in peltierja, hlajenja s tekočim dušikom, ali pa za posebno Vapochillovo hlajenje, ki deluje na podoben način kot hlajenje v običajnem gospodinjskem hladilniku. Glede na to, da prva dva zahtevata veliko truda in vloženega dela, vam je za ekstremno navijanje najbrž ostal samo Vapochill. Vendar pa je le-ta v zadnjem času začel izgubljati na moči. Trg je bil potreben novosti, ki pa je prišla v obliki novinca, ki oponaša legendarne Vapochille - Prometeie VPCS. Hlajenje, ki pride skupaj z ohišjem so si podrobno ogledali na BlargOC.
No, kljub temu, da se najbrž noben Slo-Techer nebi branil takega sistema, s katerim lahko brez problemov navijete 1 GHz Durona na 1.4 GHz pri napetosti 1.85 V, je cena dobrih 400 Eurov najverjetneje previsoka za še tako velikega navdušenca [:(]. ...

0 komentarjev

Še eno sanjsko računalo

BBC - CeBit je in proizvajalci iz vsega sveta hitijo predstavljati svoje najnovejše dosežke. Med njimi se je našlo tudi dansko podjetje Asetek, ki je zdizajniralo računalnik s Vapochillovim hladilnim sistemom in trenutno najbolj vročim procesorjem, Pentiumom4 pri 2.2 GHz. Proizvajalec zagotavlja, da je računalnik skrbno narejen in da proizvede kar se da malo hrupa. Zaradi kvalitetnega Vapochillovega hladilnega sistema pa lahko procesor ohladi do 18 stopinj Celzija pod ničlo in ga pripravi do delovanja pri 3 GHz. Kar impresivno, kajne. No, ko pridemo do cene, ki znaša 6000 € privlačnost sistema kar krepko pade. Več o njem si preberite na BBC.

0 komentarjev

Vapochillovo hlajenje

OcShoot - Vapochillov hladilni sistem je eden izmed najbolj cenjenih sistemov na področju hlajenja saj se da z njim doseči precej visoke razultate pri navijanju. Ali lahko z Vapochillovim sistemo iz procesorja izstisnemo še kaj več kot z dobrim zračnim hlajenjem, pa so ugotavljali pri OcShootu. Sistem so opisali teoretično, preizkusili pa so ga tudi v praksi z različnimi procesorji (PIII 850E, Duron 800, 1GHZ Thunderbird). Rezultati navijanja so bili res izjemni: Pentium 3 je po navitju deloval s frekvenco 1182MHz, Duron s 1040MHz in Thunderbird s 1597MHz. Hlajenje je resda izjemno, vendar pa žal ni poceni. Avtor članka navaja, da se ga da dobiti za zmerno ceno 650 $. Morda je to zmerno za Ameriški trg, če pa pogledamo tečaj dolarja pri nas, pa je sistem predrag, saj bi morali zanj odšteti okoli 170 000 SIT + poštnino. Menim, da je bolje, če ostanemo pri zračnem ali vodnem hlajenju.

1 komentar

3 monster mašine

Overclockers Australia - Če sem se pri novici, ki govori o Vapochillovem sistemu malce zamislil, potem sem pri tej novici skoraj padel iz stola. Na Icronticu imajo tri zelo močne (predvsem igričarske) sisteme, katerih se nebi branil noben računalničar. Vendar o teh sistemih lahko le sanjamo, saj stanejo celo premoženje (groba ocenitev: kakšen milijon SIT). Cena je upravičeno tako visoka, saj se v sistemih nahajajo same vrhunske komponente. Vrhunske komponente pa so tudi vzrok za nenormalno visoke rezultate v 3D Mark 2001. Najmočnejši sistem, v katerem tiktaka 2 Ghz Pentium 4, je dosegel skoraj 7100 točk v 3D Mark 2001. Ob takem rezultatu celo Vapochillov sistem izpade nekoliko bedno. Skratka, oglejte si sisteme in padite iz stola. Drugega ne morem reči.

5 komentarjev

Overclockani Thunderbirdi (Palomino core)

več strani - Pred kratkim sem pisal, da ima Intel trenutno prednost, ker se tiče frekvence procesorja. Danes lahko potrdim, da ta trditev ne velja 100 %. Obstaja rešitev, ki pa je precej draga - ekstremno overclockanje vendar. Enega izmed zelo močnih sistemov si lastijo pri Vapochill-u, ki je poznano po svojemu ekstremnemu hlajenju. Vapochillov sistem vsebuje:
  • AMD Thunderbird 1,4GHz navit na 1,82 Ghz

  • ASUS A7V133 matično ploščo

  • ASUS V8200/GeForce3 z Detonatorji 12.60

  • 128MB pomnilnika

  • IBM Deskstar 30GB ATA 100 disk

  • Windows 2000 SP2

  • DirectX v. 8.0a

Sistem, ki si ga lastijo pri Vapochillu je res izjemen, saj v 3D Mark 2001 doseže okrog 5600 točk. To pa je že kar nekaj. Naj povem še, da je povprečna temperatura procesorja -9 stopinj Celzija. Cene nisem zasledil, kar pomeni, da se sistem gotovo ne prodaja. Tudi če bi se prodajal, bi bila cena verjetno nekje v oblakih.

Za še en overclockan sistem so poskrbeli pri Kumagayi, kjer so 1,2 Ghz Palomina navili na 1494 Mhz. Kumagayin overclock je sicer...

5 komentarjev

Vapochillove norosti

Vapochill - Vsi vemo, Vapochill je eden najboljših, kaj najboljših, kar najboljši komercialno dobavljivi sistem za ekstremno hlajenje procesorja. Kaj se zgodi, če skombinirate Vapochill, Pentium 4, željo po Vapochillovi reklami ter nekaj manijakov, ki jih je Vapochill sam zaprosil za ekstremen overclock? 2 milijardi dvesto enainsedemdeset tisoč operacij na sekundo, kar po slovensko znese 2271 MHz. Nenavit ter navit sistem so primerjali čez vrsto primerjalnih testov ter ugotovili - da se splača (ma, ne?) . Priporočam, da si slin-material ogledate...

13 komentarjev

AMD Thunderbird 1.4GHz 15. maja

X-Bit Labs - Kot smo že napovedali, bo AMD Thunderbird 1.4GHz izšel še v tej četrtini leta (Q2). Danes je slišati celo o točnem datumu: 15. maj. Procesorji bodi izdelani v boljši, Dressenski tovarni. O ceni ni še nič znano. Thunderbird 1.4GHz bo zadnji AMD jev procesor, zgrajen na Thunderbird jedru. Vsi naslednji bodo namreč na Palomino jedru. AMD očitno meni, da je iz Thunderbirda iztisnil vse kar ima. Izid Thunderbirda 1.4GHz je povezan še z manjšim škandalčkom. Mesec pred izidom, se je na ceniku neke nemške on-line trgovine pojavil procesor in cena zanj. Ali je šlo samo za nenamerno napako ali pa za zavedno provokacijo, ni znano.

4 komentarji