»

ZDA si prizadevajo za ponovno dovolitev kasetnih bomb

Kasetna bomba M85 izraelske izdelave, ki je videla precej rabe v Libanonu. Po specifikacijah naj bi zaradi posebnega varnostnega mehanizma ostalo neksplodiranih manj kot 1% bombletov, vendar nevladna poročila trdijo drugače.

vir: npaid.org
Guardian - Kasetna bomba je posebne vrste peklenski stroj, ki ga odvržejo vojaški bombniki, nakar se razpoči in odvrže do dva tisoč manjših bomb (bomblets), ki s šrapneli in eksplozijami efektivno pokrijejo območje več nogometnih igrišč. Na stotisoče takih bomb je bilo odvrženih na bojišča širom oble, zadnje čase predvsem v Iraku, Afganistanu, Libanonu ter na Kosovu. Poseben problem je velik delež neoksplodiranih bombic, tudi do 30%, ki potem še več desetletij sejejo smrt in hude poškodbe med civilnim prebivalstvom, zlasti med otroci, ki jih premamita radovednost in živorumena barva bombic, oz. odraslimi, ki jih zbirajo kot staro železo za tisti dodatni dolar prihodka. Žrtev naj bi bilo vsako...

74 komentarjev

Neprebojni MacBook Pro

engadget - Engadget poroča o zanimivem dogodku, ki se je zgodil v Braziliji. Žrtev, na katero so streljali, je za svojo zaščito uporabila MacBook Pro, ki je tako deloval kot neprebojni jopič - in prestregel kroglo. Napadeni je preživel, prav tako tudi njegov rešitelj, saj prenosnik kljub posledicam strela deluje.

Več o tem na Engadget.

31 komentarjev

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na...

25 komentarjev

Da ne bi, sinko!

Guru 3D - Microsoftov Xbox bo vseboval starševsko zaščito (parental control). Microsoft bo s tem (skušal) preprečil, da bi se mladi umi otrok pokvarili z nasilnimi prizori iz igric. Microsoft pravi, da je Xbox prva konzola, ki bo imela parental control opcijo.
Osebno sicer podpiram, da se majnih otrok ne izpostavlja nasilnim prizorom, ampak kar je preveč je pa preveč... Medtem ko na televiziji ob kateri koli uri vidiš nasilje (ja, tudi popoldne; reklame za nasilne filme) pa ne dovoliš, da bi otrok odigral eno fino streljaščino... Kam gre ta svet?

8 komentarjev

Boti za CS

Overclockers Australia - Counter Strike je odlična igra, saj ni boljšega občutka, ko čakaš v popolni temi in nato mimoidočemu hladnokrvno odstreliš glavo. Vendar, če nimate ravno mreže, kabla ali ADSL-ja, vam položnica, ki vam jo bo vsak mesec izstavil Telekom ne bo prav nič všeč. Če vas vedno muči omejitev ali misel na denar, ki ga boste morali plačati ob astronomskem telefonskem računu, potem je najbolje, če se streljate z umetnimi nasprotniki. Sicer občutek ni ravno najboljši, vendar zadostuje za prvo silo. Kako usposobiti Counter Strike, da boste imeli bote, si preberite na tej strani.

0 komentarjev

Windows Minesweeper na udaru

The Register - Nekateri ljudje kar ne morejo pustiti nekaterih stvarih pri miru. Veliko ljudi nastopa proti krvavim igram češ, da le-te povzročajo, da se otroci (zaenkrat samo v Ameriki) streljajo po šolah. Vendar tokrat se "ljubitelji nenasilja" niso spravili na krvavo igro ranga Soldier of fortune (le to dajem za primer, ker so avtorji res malce pretiravali z resničnostjo raznih strelnih ran), ampak na čisto nedolžno igrico, ki jo dobimo zraven vsakega Microsoftovega operacijskega sistema (razen DOS-a) - minesweeperja ali po domače minolovca. Proti minolovcu nastopa International Campaign to Ban Winmine (ICBW), ki pravi, da je minolovec žalitev za žrtve protipehotnih min in tiste, ki so tvegali svoja živjenja za odstranitev teh nevarnih stvari. ICBW se zavzema za to, da izbrišete minolovca (Winmine) in ga nadomestite z njihovim Winflower. Organizacija zahteva od Microsofta, da vključijo kaj bolj spoštljivega v naslednje Windowse (to bodo Windowsi XP).Če ste enakega mneja, kot ta organizacija,...

25 komentarjev