»

Intel pripravlja cenejše procesorje z odklenjenim množilnikom

techPowerUp! - Intel je potrdil, da se pripravlja na izdajo procesorja Core i7-875K, ki ne bo imel zaklenjenega množilnika. Model (jedro Lynnfield) bo imel sicer iste specifikacije kot 870, tj. takt 2,93 GHz, štiri jedra s tehnologijo Hyper-Threading, 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika, vgrajen DDR3-krmilnik vse skupaj izdelano v 45 nm-tehnologiji. Intel je nedavno obljubil, da bo začel prodajati dostopne (to je takšne, ki stanejo manj kot 1000 dolarjev, medtem ko so Extreme Edition, Black Edition, FX in druge mrcine že dlje časa odklenjeni) procesorje z odklenjenim množilnikom in omenjeni je prvi...

25 komentarjev

Newegg prodajal ponarejene procesorje

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - V navijalski skupnosti je hitro zaokrožil videoposnetek Vincenta Wallerja, ki je dobil ponarejen primerek Intelovega štiri-jedrnega Core i7-920. Če bi procesor kupil prek eBay-a oz. na kakem kitajskem črnem trgu, to niti ne bi bilo presenetljivo, a Vincent je procesor kupil pri enem izmed največjih ameriških spletnih trgovcev računalniške (in druge) opreme, Neweggu. Pri Neweggu so hitro reagirali in že poskušali kontaktirati vseh 300 oškodovancev, ki so prejeli ponarejen procesorje. Po besedah predstavnikov Newegga so pošiljko dobili od distribucijskega podjetja D&H Distributing, s katerim naj bi že...

18 komentarjev

Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

X-Bit Labs - Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru...

15 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji

Novosti iz Intela

Daily Tech - Intel bo v prihodnjih dneh na procesorsko bojno polje odposlal nove različice Core 2 Duo in Quad procesorjev ( G0 stepping). Nova četica procesorjev vključuje tri dvojedrne (Core 2 Duo E6550, E6750 in E6850) in en štirijedrni procesor (Core 2 Extreme QX6850), pri čemer se vsi ponašajo s 1333 MHz zunanjim vodilom in zmanjšano porabo energije. Novi dvojedrniki bodo poleg Intelove SpeedStep in virtualizacijske tehnologije obogateni tudi s TXT tehnologijo ( Trusted Execution Technology). Splavitev novih različic procesorjev bo, kot običajno, spremljalo tudi znižanje cen večine starejših modelov na Core 2 arhitekturi (npr. Q6600 naj bi z 22. julijem olajšal naše denarnice zgolj za 266 $, kar ga cenovno postavlja ob bok novemu E6850).

Če koga zanima, kako se je v testih odrezal Core 2 Extreme QX6850 - zbirka testov na DailyTech in test na X-bit labs.



Poleg predstavite novih...

12 komentarjev

Core 2 Extreme Q6700 novembra

Hkepc - HKEPC poroča o bližajoči se predstavitvi štirijedrnih procesorjev Core 2 Quadro, poznanih tudi pod kodnim imenom Kentsfield. Core 2 Extreme Q6700 s frekvenco 2,66 GHz, dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomninika ter z odklenjenim množilnikom naj bi bil tako predstavljen letos novembra, le-temu bo v začetku prihodnjega leta sledil model Core 2 Quadro Q6600 z nižjo frekvenco -- 2,4 GHz. Cena prvega bo znašala 999 ameriških dolarjev, medtem ko za model Q6600 zaenkrat ni znana. O zmoljivosti prihajajočih štirijedrnikov se lahko prepričate v testu, o katerem smo že poročali.

Več na HKEPC.

6 komentarjev

Set za odklepanje AthlonaXP

Elite HW - Stare AMDjeve procesorje smo, in jih verjetno še, odklepali kar s svinčnikom. Seveda so se pojavili kasneje tudi "profesionalni" seti in kiti za odklepanje množilnikov, ki so naredili sicer isto kot svinčnik, toda na bolj prefinjen način.

AthlonomXP pa so razvijalci med L2 mostičke vrezali luknje, da odklep ne bi bil več tako enostaven. Seveda za nedobudne overklokerje to ni bil problem, saj so hitro našli nove načine kako odkleniti procesor. No, na elite HW so si ogledali set za odklep "novih" Athlonov. V kompletu dobite povečevalno steklo (ki je malce boljše kot v predhodnem kompletu), nekaj stekleničk z zanimivo vsebino, pinceto, ter navodila. Oglejte si test in si morda zadevo omislite, če imate težave pri drugih, "neprofesionalnih" postopkih.

2 komentarja