»

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Čim večji so, tem močneje padejo - OnLive

BBC - OnLive, ki je upravljal istoimensko platformo za igranje iger na zahtevo, kjer je uporabnikov napredek shranjen v oblaku, so prodali za vsega 4,8 milijona dolarjev. Podjetje, ki so ga še pred letom cenili na 1,8 milijarde dolarjev, je za drobiž odkupil sklad tveganega kapitala, ki ga vodi Gary Lauder. Prodaja je bila zadnja rešilna bilka pred začetkom stečajnega postopka, saj je OnLive prezadolžen in ne more izpolnjevati svojih obveznosti. Lauder je tako v prisilni poravnavi za drobiž odkupil ostanke podjetja (tehnično gledano novo podjetje, na katerega je bila prenesena vse vredna aktiva podjetja).

OnLive je imel za 18,7 milijona dolarjev zapadlih terjatev. V skladu z dogovorom...

65 komentarjev

Google prevzel BlindType

CNet - Google je te dni prevzel mlado podjetje BlindType, s katerega dosežki namerava izboljšati tipkanje oziroma vnos besedil na napravah z Androidom. Kot so zapisali na blogu, so v BlindTypu navdušeni, da postanejo del koncerna Google, a kaj drugega tako ali tako ne morejo dejati. Podjetje je še tako zelo sveže (start-up), da pravzaprav niso izdali še nobenega kosa kode kot končni izdelek. Julija so beta verzijo premotrili na Singularity Hubu in ji dali pozitivno oceno.

BlindTypova rešitev po njihovih lastnih besedah omogoča enostavno tipkanje na pametnih mobilnih napravah brez naprezanja. Kot so dejali, se navidezna tipkovnica na zaslonu ves čas prilagaja uporabniku, tako da je mogoče slepo tipkanje brez tipkarskih napak. To ji uspeva z...

8 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev

Google kupil LabPixies

TechCrunch - Google si je včeraj privoščil nekaj lahkega nakupovanja in je prevzel novo izraelsko podjetje LabPixies. Podjetje je najbolj znano po igri Flood-It! za iPhone, poleg tega pa so izdelali še kopico drugih iger za iGoogle, Facebook, Hi5, MySpace in Android. Natančnih podatkov o prevzemni ceni ni, se pa omenjajo številke med 15 in 25 milijoni dolarjev. Slednjo vrednost omenja tudi izraelski časnik TheMaker, kar je odličen izkupiček za podjetje, ki je leta 2008 z angelskim financiranjem zbralo milijon dolarjev. Don Loeb iz Googla pojasnjuje, da so podjetje kupili zaradi talenta...

11 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Google prevzel On2

ComputerWorld - Google je dokončal prevzem podjetja On2, ki so ga napovedali lanskega avgusta. Takrat so zapisali, da bodo za podjetje odšteli 106,5 milijona dolarjev, končna vsota pa je znašala 124,6 milijona dolarjev. Spomnimo, da se On2 ukvarja s kompresijo za video, embedded naprave, Adobe Flash Player in VoIP. Od prevzema si Google obeta koristi na trgu spletnega videa, kjer so z YouTubom že pomemben igralec. Na izredni skupščini ta teden so delničarji On2 potrdili prevzem. Za vsako delnico On2, ki trenutno kotirajo pri 0,70 dolarja, bodo prejeli 0,15 dolarja in tisočinko Googlove delnice (trenutno vredne 540 dolarjev).

3 komentarji

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

Google prevzema On2

Heise - Google je včeraj pozno popoldne objavil novico, da prevzema podjetje On2 Technologies. Za podjetje, ki se specilizira za tehnologijo stiskanja videa, bo v obliki delnic odštel 106,5 milijona dolarjev. To pomeni, da bodo lastniki delnic On2 Technologies dobili Googlove delnice v protivrednosti 60 centov za vsako delnico On2, kamor je s prejšnjih 40 centov novica izstrelila tečaj delnice včeraj. Podjetje je sicer maja zabeležilo izgubo in v zadnjem četrtletju vknjižilo štiri milijone dolarjev prihodkov. Google se za podjetje zanima predvsem zaradi svojih apetitov pri YouTubu, kjer bo dober kompres videa prišel še kako prav. On2 je npr. lanskega septembra razvil kodek TrueMotion VP8, ki v primerjavi z MPEG-4 nudi enako kakovost slike pri polovico manjši velikosti.

39 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji

Intel podvojil dobiček

The Register -

Z mesecem julijem smo že pošteno zakoračili v drugo polovico letošnjega leta, tako da se lahko v kratkem nadejamo obilice poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Danes imamo pred seboj Intelove.

V celotnem drugem kvartalu so dohodki od prodaje znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obodobju lani (6,3 mrd). Čisti dobiček je znašal 896 milijonov dolarjev, kar je za 101 % več v lanskem drugem četrtletju, ko so ga pridelali 'zgolj' 446 mio.

Za tretje četrtletje Intelovi tržniki napovedujejo zaslužke med 6,9 in 7,5 milijardami. Intel se je vsled odličnih rezultatov odločil povečati proračun za raziskave in inovacije, tako da bodo le-temu letos namenili 4,2 milijarde namesto prvotno načrtovanih štirih. Intelove delnice trenutno kotirajo pri vrednostih okrog 24 dolarjev. The Register, The Inquirer.

6 komentarjev