»

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.



Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

Robotski stražar z orožjem

Slashdot - NewLaunches poroča, da je Samsung v sodelovanju s korejsko univerzo razvil robota, ki bo stražil demilitarizirano cono med Severno in Južno Korejo.

Robot je opremljen z dnevno in infrardečo kamero za noč in dan. Obe kameri sta sposobni približevati pogled. Sposoben je razlikovati med ljudmi in drevesi, hkrati pa nosi tudi 5,5 mm strojnico. Opremljen je še z zvočnikom, ki morebitne tarče opozori, naj se predajo ali pa dobijo popoln zadetek v glavo. Roboti se bodo začeli prodajati nekje leta 2007 za približno 200.000 dolarjev.

Že vem, kako se bom v naslednjem letu akviziterjev znebil!

129 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

RoboCop je dobil brata - spoznajte RoboGrunta!

Slo-Tech - O uporabi robotov v vojaške namene se je že govorilo in v zadnjih letih je videti vse več poskusov uporabe robotov, čeprav zaenkrat v vlogi enostavnejših sond, izvidniških letal itd. Govori se tudi o novi generaciji robotov za nadzor, ki jo bodo poslali v Irak nekje marca in bo dopolnila človeške sile pri nadzoru, izvidniških nalogah in podobnih akcijah - Slashdot.org.

Vendar vse to pa ni nič proti temu, kar je v pripravi.

Oglejte si naslednjo "prezentacijo" in presodite. Zaenkrat je zadeva seveda narejena s CG-opremo (tako kot RoboCop), vendar imajo verjetno kje v kakšni garaži tudi že ustrezno strojno opreme, če delajo take "promo" filme ...

79 komentarjev

Naredite sobo tišjo

New Scientist - Vas moti vaš glasen računalnik (predvsem močni hladilniki, diski,..)? Bi ga radi naredili tišjega? Bi radi stišali kar vse zunanje moteče vire zvoka? Potem je Silence machine prava stvar za vas. Na univerzi Huddersfield v Veliki Britaniji so iznašlii napravo, ki jo vgradite v računalnik, in ta stvar naj bi potem te glasne zvoke od hladilnika izničevala z oddajo zvokov, ki bi uničile zvočno valovanje s pomočjo interference.Stvar sicer že uporabljajo na letalih, vendar tisto so bili le poskusi, sedaj pa je to prišlo tudi v komercialno prodajo. Ker pa so to prvi modeli bo stvar strašno draga. Normalni model bo stal okoli 10.000 funtov, manjši, ki pa ne bo toliko kvaliteten, pa okoli 1.000 funtov.

Več tukaj.

3 komentarji

Naravi prijazen eksploziv

ABC News - Tale novica sicer nima nobene zveze z računalništvom, vendar pa je vseeno zanimiva. Govori o naravi prijaznih eksplozivih za vojaške namene, ki so jih razvili nemški znanstveniki. Sam sem sicer kar malce čudno pogledal, ko sem videl naslov, vendar pa je ob končanem branju članka moje začudenje malce izginilo. Ko gledamo vsak dan, koliko raznega streliva "pokuri" vojska na vojaških vajah in ko premislimo, koliko naravi škodljivih snovi se zadržuje v strelivu in raznih eksplozivih, se človek kar malce prime za glavo. Nemški znanstveniki pa so se odločili, da razne eksplozive naredijo naravi prijazne in neškodljive. Morda je tak pristop res dober za eksplozive, ki so uporabljeni na vojaških vajah, vendar pa ima v vojnem času ekologija zadnjo besedo. Vsekakor zanimiv članek, ki si ga le preberite.

0 komentarjev