»

Zalman CNPS 5000 hladilnik

Mikhailtech - Zalman je poznan proizvajalec hladilnikov, saj se je marsikateremu uporabniku vtisnil v spomin s svojim načinom pritrjevanja na matično ploščo, značilno bakreno "rožico", s katero pritiska na procesor in skoraj pravljično tihostjo. Da, Zalman je res nekaj posebnega v svetu hladilnikov in model CNPS 5000, ki so ga testirali na Mikhailtechu niti malo ne odstopa od standardov. Hladilnik je zdizajniran za AMD Athlon/Duron procesorje in stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Če ga hočemo pritrditi na procesor, moramo posedovati matično ploščo, ki vsebuje okrog socketa 4 luknjice, skozi katere hladilnik privijačimo na matično ploščo. Če plošča teh luknjic nima (moja QDI BrillianX 9 je že taka), ga na svojem procesorju ne bomo videli. Zalman je za svoj CNPS 5000 model ohranil bakreno "rožico" (posebej oblikovana hladilna rebra), s katero hladilnik pritiska na procesor, poleg tega pa se je poslužil še novega načina hlajenja, saj ventilator ne piha zraka na procesor, ampak ga od tam vleče....

0 komentarjev

Test dveh bakrenih hladilnikov

BSOD - Na BSOD so se odpravili testirat dva bakrena hladilnika. Izbranca sta bila Zalman CNPS 5000-Plus in Globalwin CAK 38. Zalmanov hladilnik je znan po svojem "rožnatem" dizajnu, drugače pa spada med najbolj tihe primerke. To mu omogoča CNPS (Computer Noise Prevention System) tehnologija. Zalmanov predstavnik pa ima tudi eno precej opazno negativno lastnost - sistem pritrjevanja. Hladilnik bo uporaben samo na tistih matičnih ploščah, ki imajo okoli socketa 4 luknje, na ostalih ploščah pa bo neuporaben (razen če se boste odločili za modifikacijo ). O Globalwinovem hladilniku ne gre izgubljati besed, saj spada med najboljše. Ker je precej učinkovit pri hlajenju ni ravno tih.
Kako se hladilnika obneseta v praksi? Globalwinov primerek je dokazal, da ni od muh, saj je Zalmana ponekod prehitel kar za 7 stopinj C. Torej, če iščete predvsem tih hladilnik in ne navijate, potem bo Zalmanov hladilnik kar pravšnji za vas. Če pa ste strasten navijalec in vas hrup ne moti, potem posezite po...

0 komentarjev

Test Zalman-a CNPS 5000-Plus

več strani - Sigurno se spomnite inovativnih Zelmanovih hladilnikov v obliki pahljače. Tudi njihov CNPS 5000-Plus hladilnik ima inovativno zasnovo. Njihova oznaka CNPS naj bi pomenila Computer Noise Prevention System tehnologijo.
Z hladilnikom prideta v kompletu tudi dva adapterja (t.i. "resistor-jumpers") s katerima lahko zmanjšamo samo hitrost ventilatorja iz prvotnih 5600 rpm na 3200 rpm ali pa na samo 2000 rpm. To sicer pripomore k manjši glasnosti samega hladilnika, vendar pa moramo vedeti, da tudi k slabšemu hlajenju. Oba adapterja pa se med delovanjem zelo segrejeta. Sam hladilnik lahko pritrdimo na socket423 (P4) in pa na socket462 (TB/Duron) osnovne plošče. Za pritrditev pa uporablja 4 vijake, kar pomeni, da ne bo šel na vsako matično ploščo. Po moje je to en minus. Sicer pa je taka pritrditev veliko boljša od clip mehanizmov. Zato pri kupovanju vedno kupite tako matično ploščo, ki ima zraven še tiste štiri luknjice okrog socket-a. Celoten članek in test si lahko ogledate celo na dveh...

0 komentarjev

Nekaj zanimivih hladilnikov

več strani - Čeprav pričakovane polimerne revolucije še ni razvoj zračnih hladilnikov nikakor ne stoji. Naj posredujem nekaj modelov, ki se meni zdijo zanimivi:
  • Silverado: Gre za malce starejši hladilnik, toda škoda bi bilo, če bi ga naši novi bralci zamudili. Proizvaja ga nemško podjetje Noise Control, njegova posebnosta pa sta dva močna Nidecova ventilatorja in srebrno jedro. Test najdete tukaj.
  • FO-BE25D: Izdelek podjetje Thermal Integration bi težko...

3 komentarji

Inštalacija SocketA hladilnika

OC Workbench - Inštalacija aftermarket hladilnika na SocketA ali Socket370 procesorje je lahko zelo, zelo težavno opravilo, če ima hladilnik kakšno manj uporabniku prijazno sponko za pritrditev. Zgodbo vam bodo potrdili tudi moji prsti, ki so do zdaj že nešteto bili obtolčeni, stisnjeni in porezani [:P]. Na OCWorkbench so objavili kratek člančič, v katerem razlagajo zelo preprost in zanesljiv sistem montaže. Vse kar lahko rečem je: zakaj za vraga se nisem prej tega spomnil [:\\]. Ogled priporočljiv!

1 komentar