»

0,13mikronski Celeron zunaj!

X-Bit Labs - Pa smo dočakali! nič cela trinajst (0,13) mikronsko Tualatin 256 jedro je končno dočakal tudi Celeron nove generacije. Procesorja sta trenutno dva. Gigaherčna ter 1.1 GHz izvedenki. Prvi so jih dobili na Japonskem, cena pa je dokaj nizka: $82,4 za en 1 GHz ter $97,7 za sto 100 megahercev več.

Dodatek by Sergio: Kot vidim v komentarjih k novici, ste nekateri imeli pripombe, in to upravičene. Alien-w je žal edino napako naredil v tem, da je napisal, da je Tualatin jedro dočakal Celeron nove generacije. To se je zgodilo že nekaj časa nazaj. Vse, kar so Intelovci naredili danes je to, da so izdali 1.0 ter 1.1 GHz izvedenko, temelječ na Tualatin jedru. Celeroni so že prej tiktakali na zgoraj omenjenih frekvencah, ampak na starem Coppermine jedru. Tako se je ponudba Tualatin Celeron procesorjev razširila - začetna frekvenca, pri kateri lahko kupimo operabilnega Tualatina, je od danes naprej pač 1.0 GHz. Za nejasnost v novici se opravičujemo....

23 komentarjev

Intelove nove pocenitve

X-Bit Labs - Intel je ne tako dolgo nazaj ponovno znižal cene svojim procesorjem. Tokrat niso bili na udaru Pentiumi4, ki se z vsako pocenitvijo kar vztrajno približujejo AMD-jevim Athlonom, ampak predvsem procesorji, ki so namenjeni prenosnikom. Intel je znižal cene Pentium III-M, Mobile Pentium III in Mobile Celeron procesorjem. Nove cene si lahko ogledate na sliki:

0 komentarjev

Zbogom Pentium III in hvala za vse

X-Bit Labs - Po smrti desktop Tualatinov, se je Intel odločil, da iz trga odstrani tudi vse ostale Penitum III procesorje. Intel ima vso pravico do tega posega, saj je s ponudbami različnih naborov omogočil, da procesorji Pentiumi4 postanejo dostojni nasledniki. Pentiumi4 bodo v navezi z naborom i850 in kasneje Tullochom namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom, v navezi z DDR nabori srednje zahtevnim uporabnikom, z naborom i845 pa uporabnikom t.i. value sistemov. Zadnja naročila procesorjev Pentium III, bo Intel sprejemal do 7 decembra. Vendar pa Pentiumi III kljub Intelovemu oznanilu še vedno ne bodo popolnoma izginili, saj odstranitev velja samo za desktop modele. Serverski in mobilni Pentiumi III (Tualatini) bodo na trgu ostali še kar dolgo časa in bodo maja leta 2002 že dosegli frekvenco 1.5 GHz.

0 komentarjev

Tualatin v paru

2CPU - 2cpujevci so od njihovega zvestega bralca dobili fotografije ter zaslonske zajemke njegovega testa dvoprocesorskega Tualatin strežnika - Dell Poweredge 2550. Dva procesorja, vsak s frekvenco 1,13 GHz, 512 KB L2 predpomnilnika, štirje SCSI diski v RAID0,... Paša za oči. Ker je članek nič drugega kot kup screenshotov, ne morem zaključiti dosti. Lahko pa povem: Dosti raje bi v strežniški navezi videl dva Palaminota pri 1.33 GHz.

3 komentarji

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji

Vrnitev

X-Bit Labs - Kako vam še kaj deluje spomin? Dobro? Potem se še spomnite afer(ic)e glede Intel Pentium3 1.13 GHz procesorja. No, če se ne, naj vam osvežim spomin. Intel je na svojem lanskem potnem načrtu&#8482 (roadmap) jasno zapisal, da bo izšel tudi P3 1.13 GHz procesor. Testni primerek je poslal tudi naokrog (naprimer stricu Tomu iz Tom's hardwere). Ta (in vsi drugi preskuševalci, ki so procesor dobili v roke) so ugotovili, da je bolj nestabilen kot majava koliba na Japonskem (dežela potresov). Intel je sprva še zatrjeval, da je procesor stabilen in da se vsi preskuševalci motijo (kako tipično), kasneje pa je tudi sam ugotovil, da je naredil napako in procesor ni nikoli izšel. Intel je datum izida prestavil za nedoločen čas in P3 1.13 GHz umaknil s svojega potnega načtra&#8482.
Procesorju pa se v načrtovalnem odelku Intela vseeno niso odpovedali. Še enkrat so ga narisali (tokrat upam bolje kot prej!) in ga izdali. Procesor bo dobavljiv še v tej četrtini leta.
Kaj so naredili drugače? Najprej so...

3 komentarji

Prvi Tualatin benchmarki

X-Bit Labs - Ta kitjaska stran je menda v roke dobila enega izmed prvih desktop Pentium III Tualatinov. Zadevica, ki naj bi se uradno pojavila komaj julija, je delovala pri 1.425V, pri 1.2GHz pa je oddajala le 24.4W toplote. Seveda so procesor stestirali ter ga primerjali s P III Copperminom (pri nazivni in 866MHz frekvenci).

  Intel Pentium III (Coppermine)
866MHz
Intel Pentium III (Tualatin)
866MHz
Intel Pentium III (Tualatin)
1.2GHz
Business Winstone 2001 35.4 36.2 43
Content Creation Winstone 2001 38.6 38.4 47

Kot vidite, so performanse Tualatinov in Copperminov precej podobne, kar v bistvu...

1 komentar

Tualatini že na voljo

Slo-Tech - Da ne boste skakali od veselja: seveda samo v Aziji . 0.13 mikronski nasledniki Pentiumov III tako počasi kapljajo na trg in tudi cene so kar zanimive. 1.13GHz primerek menda stane okoli $260, kar se ne ujema z napovedmi o grozno visokih cenah. Veselje bi utegnila pokvariti le novica, da ti procesorji ne delujejo s trenutno popularnimi i815E in VIA 694x ploščami, delujejo pa na starejših BX. Slabo... Thnx, Miha.

4 komentarji

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
  • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
  • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
  • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
  • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar

Intel kupil Xircoma

Electic Tech - Intel in Xircom sta danes objavila sklenitev sporazuma, po katerem je Intel odkupil celotno podjetje za $25 po delnici, kar znese okoli $748 milijonov. S tem je Intel precej okrepil svoj položaj na mobilnem trgu, saj je Xircom bil eden izmed vodilnih proizvajalcev kartic, ki se uporabljajo za povezavo mobilnih računalnikov in velikih mrež ali interneta. Prevzem bo opravljen do konca tega četrtletja, Xircom pa bo postal del Intelove Network Communications skupine.

0 komentarjev

Intel Celeron 800 prihaja

AnandTech - Danes je Intel uradno začel z masovno dobavo Celerona 800, prve 100MHz različice teh procesorjev. Novi procesorji naj bi s hitrejšim sistemskim vodilom končno dohiteli AMDjeve Durone, ali jim bo to uspelo pa bo kaj malu jasno. Sodeč po prvih testih temu ni tako, saj je procesor še vedno dražji in počasnejši od enako frekvenčnega Durona. Velikoprodajna cena je 170$, pri nas pa naj bi se pojavili kaj kmalu. Me prav zanima, kako se overclockajo!

5 komentarjev