»

Slikar dobil prosojnost in sloje

Slo-Tech - Microsoftov Slikar (Paint) ni bil nikoli zaresni urejevalnik slik, temveč bolj vadnica za delo z miško, a je prav zaradi svoje preprostosti, vključenosti in brezplačnosti imel zveste uporabnike. Po skoraj štirih desetletjih dobiva dve novi funkciji, ki ju ima konkurenca že leta: prosojnost in sloje.

V novi verziji Slikarja, ki je na voljo v predoglednem kanalu Windows Insider, lahko novosti že preizkusimo. Urejanje datotek PNG s transparentnim ozadjem sedaj prikaže značilen šahovski vzorec. Tudi brisanje dela slike bo tam ustvarilo prosojnost in ne belega ozadja. Za dodatno uporabnost poskrbijo sloji, s čimer je možno poljubno kombinirati različne vzorce in jim določati prioriteto. Že v začetku meseca je Slikar dobil tudi izpeljano možnost enostavnega odstranjevanja ozadja okrog predmeta na sliki.

Novi Slikar je na voljo le naročnikom na Windows Insider, v naslednjih tednih pa bo počasi pricurljal tudi dokončnih uporabnikov. Seveda ne bo nikoli tako dovršen kot kakšen Photoshop...

12 komentarjev

Symbian se dokončno poslavlja

Nokia 808 PureView

vir: Fierce Mobile Content
Fierce Mobile Content - Da bo Nokia nekoč opustila Symbian, je bilo jasno praktično vsem takoj ob najavi, da bodo za svoje pametne mobilne telefone uporabljali Microsoftov Windows Phone. Sprva se je sicer napovedovalo, da bo Symbian v določenih vlogah živel naprej, zadnje čase pa mu je najbolje kazalo v nekoliko ugodnejših napravah, namenjenih predvsem razvijajočim-se trgom, kjer kupci niso zmožni plačati nekaj 100 dolarjev za mobilni telefon. A za ta namen je Nokia razvila še ugodnejši in strojno manj zahteven Asha OS, to pa je zaprlo še zadnja vrata Symbiana.

Zdaj so pri Nokii povedali, da bodo ukinili...

69 komentarjev

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Vpogled v Symbian v letu 2011

vir: engadget
engadget - Čeprav je trenutno aktualen Symbian S60 5th edition, poznan tudi kot Symbian1, tri generacije oddaljen od trenutno najnovejše načrtovane generacije, Symbian4, smo že dobili prvi predogled uporabniškega vmesnika slednjega. Med njima bomo jasno ugledali še Symbian2, prvo odprtokodno različico, ter Symbian3, ki naj bi prinesel prve osvežitve uporabniškega vmesnika pred zadnjo stopnjo preobrazbe mobilnega operacijskega sistema, ki zadnje čase izgublja tržni delež. Symbian4 bo sicer uradno predstavljen že konec leta 2010, a bomo prve naprave ugledali šele zgodaj v letu 2011. Slednje nam lahko da slutiti, da obstoječi mobilni telefoni žal ne bodo podpirali...

47 komentarjev

Bada se predstavi, Android 2.1 na Droidu

vir: engadget
engadget - Samsungov mobilni operacijski sistem, ki je podobno kot Android osnova na Linux kernelu, je v obliki posnetkov zaslona prvič ugledal luč sveta. Predstavili so 8 različnih pogledov, med katerimi so predvajalnik glasbe, SMS aplikacija, domač zaslon in glavni meni. Po poročanju Engadgeta je vmesnik nekoliko bolj intuitiven, kot trenuten globalen vmesnik, ki ga Samsung imenuje TouchWiz in ga uporabljajo na Windows Mobile, Symbianu ter feature telefonih. Pri Engadgetu menijo tudi, da je vmesnik prava mešanica vmesnika Androida in Symbiana. Skupaj s slikovnim predogledom so pri Samsungu izdali tudi kratko video predstavitev, namenjeno predvsem razvijalcem...

14 komentarjev

Nokia obljublja prenovo vmesnika Symbiana

engadget - Največji minus Symbiana S60 5th edition, namenjenega mobilnim telefonom z zaslonom, občutljivim na dotik, je brez dvoma uporabniški vmesnik, ki je pogosto nekoliko neintuitiven ter eden izmed slabših v industriji. Prav vmesnik je tudi razlog za slabše ocene Nokiinega paradnega konja, N97, ki ima sicer zmogljivo strojno opremo in enega izmed najboljših rezistivnih zaslonov na dotik. Slabosti se zaveda tudi Nokia, ki že razvija rešitev.

Na Nokia Capital Market Day, ki je priložnost za dobrikanje potencialnim (in obstoječim) partnerjem oz. investitorjem, so močno oglaševali prav dejstvo, da za leto 2010 pripravljajo temeljito prenovo grafičnega vmesnika Symbian S60 5th, ki naj bi jih pripeljala v korak s časom ter ob bok ponudbam iz Cupertina (iPhone), Androidu,...

37 komentarjev

Symbian razkril svoje mikrojedro EKA2

Ars Technica - Symbian je že lani napovedal, da bo javnosti popolnoma razkril kodo svojega mikrojedra EKA2. Danes so naredili velik korak v tej smeri, saj so izdali izvorno kodo tega jedra in paket SDK (software development kit) pod licenco EPL. V podjetju pravijo, da se hitro pomikajo proti popolnoma odprtokodnemu modelu, popolnoma vse pa naj bi pokazali do sredine prihodnjega leta. SDK-paket za razvijalce pa vsebuje prevajalnik za ARM, odprtokodni emulator na QEMU in podporo za poganjanje operacijskega sistema BeagleBoardu.

Lee Williams, Symbianov izvršni direktor, je poudaril, da so v podjetju pospešili odpiranje kode, ker so jo želeli ponuditi razvijalcem in izdelovalcem strojne opreme karseda hitro. Verjame, da EKA2, ki je pravo mikrojedro, optimizirano za mobilne naprave, nudi nekaj prepričljivih prednosti pred Linuxom. Kot pravi, ima Symbian bogat ekosistem, saj ga uporabljajo na 70 različnih izdelkih, podpira 53 jezikov in 300 omrežij, zaradi česar je skupaj z bogato podporo za razvoj...

1 komentar

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev

Symbian za netbooke

vir: engadget
engadget - Čeprav že v trenutni obliki Symbian teče na platformi Atom, sicer bolj ali manj neuporabno, Symbian Foundation cilja na razvoj Symbiana za netbooke. V pogovoru je Tim Holbrow, direktor Smybian Foundationa, na vprašanje, če bomo kdaj videli netbooke s Symbianom, odgovoril da po vsej verjetnosti že v kratkem.

Zanimiv je tudi njegov odgovor na vprašanje, če bodo netbooki ostali netbooki. Zdi se mu da ne, a meni, da bodo uporabniki s seboj prenašali le procesorsko enoto, ki bo uporabna tudi kot mobilna naprava, doma pa se bo nanjo brezžično priklopila tipkovnica in miš (ter zaslon), spremembo v ločljivosti pa se bo grafični vmesnik prilagodil avtomatično. Meni še, da bi že v dveh do treh letih takšne naprave lahko resno zagrizle v tržni delež prenosnikov in netbookov.

Če so njegove napovedi pravilne, bo povedal...

3 komentarji

Snemanje videa tudi na telefonu

Cellular News - Le nekaj tednov zatem, ko so tudi naši operaterji omogočili uporabo storitve imenovane MMS, se je v nemčiji pojavila prva telekomunikacijska družba, ki podpira pošiljanje videa. MMS ali Multimedia Messaging Service bo po mnenju prenekaterih postala kmalu najbolj uporabljana storitev po prilubljenih SMS-jih.

Kot ponosen lastnik Nokie 7650 sem na Cellular-news zasledil novičko o novem dodatku za Nokio 7650, ki bo uporabnikom omogočal, da bodo posneli za 95 kilobajtov filmčkov v format mpeg4. To omogoča proprosta video aplikacija (napisana v Symbian-u), ki jo morajo uporabniki Nokie 7650 namestiti na svoj telefon. Za več informacij pa klik!.

1 komentar