»

Nov prispevek: Brian King - Getting started with Mozilla Jetpack

Slo-Tech - Nadaljujemo z objavljanjem predavanj, ki so se odvijala tekom WebCamp-a v Ljubljani - ker ste si gotovo že vsi odpočili od novoletnih norčij, je zadnji čas, da ponovno prestavite v višjo prestavo in se posvetite delu. Ker pa vikenda še ni konec, si bo marsikdo zaželel ogledati predavanje Brian-a King-a o Mozilla Jetpack-u.

In nedeljsko popoldne je kot naročeno za začetek dela z Jetpack-om, saj je slednji orodje, s katerim lahko z nekaj poznavanja HTML-ja, CSS-a in Javascript-a vsakdo ustvari dodatek za Firefox. Uredništvo Slo-Tech-a bi bilo seveda nadvse navdušeno nad vsakršnim dodatkom, ki bi nastal tekom današnjega popoldneva in ki bi izboljšali uporabniško izkušnjo vsem govorcem tekom vročičnih debat, kjer včasih odločajo desetinke...

V vzpodbudo, da je gotovo mogoče doseči veliko, naj le omenimo, da Jetpack že ima vgrajen jQuery.

Brian King je ustanovitelj podjetja Briks in se že vrsto let ukvarja z razvojem dodatkov za Firefox, je predsednik Mozdev Community Organization in...

0 komentarjev

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

CNet - Za brskalnik po spletu Mozilla Firefox že obstaja kopica dodatkov (add-ons), s katerimi je moč osnovni program skoraj v celoti prilagoditi in dopolniti. Več kot 8000 razvijalcev je doslej napisalo približno 12000 dodatkov, ocenjujejo avtorji programa. Da bi še razširili bazo piscev in uporabnikom omogočili lažje rokovanje z dodatki, so pri Mozilli izdali prvo eksperimentalno verzijo programa Jetpack, ki postavlja nove standarde.

Najbolj opazna novost je odstranjena potreba po ponovnem zagonu brskalnika po namestitvi nekega dodatka. V tem smislu se Jetpack približa funkcionalnosti Greasemonkeyja, ki uporabnikom omogoča sprotno izbiranje, katere skripte so aktivne. Poleg tega Jetpack uvaja standardizirane API-je, tako da naj razvijalcem ne bi bilo več treba popravljati dodatkov vsakokrat, ko...

9 komentarjev

Kiberpipa gre naprej

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najbolši kibercenter v Evropi, tudi ta teden pripravlja program za vse, ki jih zanimajo naj-tehnologije.

V torek ob 19.00 vabimo vse malce bolj elektrotehniško ali hardwarsko navdahnjene na predavanje o Arduino. Gre za odprto vezje okoli mikrokontrolerja, ki ga lahko izrabimo za kontrolo vseh mogočih elektronskih naprav. Vezje lahko poceni kupimo ali naredimo sami. Predava legendarni Luka Frelih.

V sredo udarimo s predavanjem The Firefox Desktop. Predava Brian King, avtor knjige Creating applications with Mozilla, ki trenutno za Mozilla corporation razvija plugin FotoFox. Predavanje v okviru Spletnih uric bo seveda v angleščini.

V četrtek kulturno. Vabimo na razstavo računalniških...

8 komentarjev

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Spletne urice: Harnessing the Mozilla platform

Kiberpipa - V sredo 23. novembra ob 19.00 vas vabimo na osme spletne urice. Tokratnja tema je izkoriščanje platforme Mozilla. Predavanje bo v angleščini, saj bo predaval eden izmed programerjev, ki od Mozille živijo, življenska pot pa ga je zanesla v Slovenijo - Brian King.

Mozilla technologies offer unique advantages over traditional software development toolkits. Using Mozilla, you are combining proven open web technologies with cross-platform rich client application development.

It is a Web-ready platform. At its heart is the XPFE toolkit (XUL, XBL, JavaScript, CSS), and on the implementation level is over 2,000 XPCOM interfaces and an architecture to plug-in your own components. This talk will look in detail at some of these technologies, demo some applications, and look forward to the next generation Mozilla runtime application, XULRunner.

Brian King has been involved in the Mozilla community since 1999. In that time, he has worked on both free and for-profit software built on top of...

4 komentarji