»

Apple kupuje Hulu?

Bloomberg - Po napovedih Bloomberga naj bi bil Apple sredi pogovorov o prevzemu podjetja Hulu, znanega po istoimenski storitvi, ki ponuja video na zahtevo. Applov iTunes že dlje časa prodaja in oddaja filme in nadaljevanke, medtem ko Hulu z oglasi opremljene pretočne vsebine ponuja brezplačno ali v zameno za naročnino. Predstavniki obeh podjetij molčijo, vendar je po mnenju analitikov razširjena ponudba videa del Applove prihodnosti, zato priporočajo nakup delnic. Apple sicer ni znan po večjih prevzemih, saj je najdražji nakup izvedel davnega leta 1996, ko je za 400 milijonov dolarjev prvzem NeXT Software Steva Jobsa. Poznavalci medtem napovedujejo prevzemno ponudbo za Hulu v višini vsaj 2 milijard dolarjev.

0 komentarjev

Hulu se širi v glasbo

HotHardware - Hulu je nadvse zanimiv servis ki brezplačno omogoča ogled popularnih serij in filmov, a kot ponavadi, le v ZDA. Čeprav sčasoma načrtujejo, da bodo gledljivi tudi drugod po svetu, točnih datumov oz. oprijemljivih načrtov za to še ni. Vseeno pa redno dodajajo vsebine ter se s tem pripravljajo na pohod na svet.

Svoje oči so zdaj uperili v glasbeno industrijo, saj so že prejšnji mesec podpisali dogovor z EMI Music, zdaj pa so isto naredili tudi z Warner Music Group. V sklopu dogovora bo Hulu predvajal glasbene videe skupin, ki so pod okriljem Warnerja, intervjuje z njimi ter celo v živo prenašal njihove koncerte. V prihodnosti bodo zagnali tudi podstrani, namenjene posameznim izvajalcem, medtem ko je stran skupine Muse že postavljena.

Pri Warner Music so povedali, da so navdušeni nad sodelovanjem s Hulujem, saj bodo s tem razširili oglaševanje (in služenje) z glasbo, podprto z oglasi. S skupino Warner je Hulu dobil pomembnega partnerja, saj je skupina edina izmed večjih založb, ki ne...

10 komentarjev

Hulu blokira VPN-je

Slo-Tech - Pretekli teden smo pisali, da največji ameriški ponudnik televizijski vsebin na spletu Hulu odstopa od modela popolne brezplačnosti. Na Slovence to pretiranega vpliva ne bo imelo, saj je Hulu tako ali tako omejen le na ameriške naslove. Kljub omejitvi pa je dostop od drugod mogoč prek, recimo, v ZDA lociranega VPN.

To vedo tudi pri Huluju, zato so začeli počasi čistiti tudi to luknjo. Sprva so blokirali brezplačne VPN-je, kot je Hotspot Shield, sedaj pa so odrezali dostop še uporabnikom Witopie. To ni nek brezplačen polizdelek, temveč plačljiva (40 do 60 dolarjev mesečno) rešitev, ki v zameno nudi hitrejše, varnejše in zanesljivejše delovanje. Pred dobrim mesecem je Witopia celo predstavila svoj izdelek CloakBox za nevešče uporabnike, ki je bil v resnici usmerjevalnik (router), ki je avtomatično povezal vse priključene naprave na internet prek njihovega ameriškega VPN. Ena izmed oglaševanih prednosti (kar je verjetno spodbodlo Hulu, da ukrepa) je bilo prav spremljanje Huluja v...

46 komentarjev

Hulu ne bo več brezplačen

Ars Technica - Hulu je na splet privekal leta 2007, ko je ponudil nekaj neverjetnega - brezplačno gledanje raznih video vsebin v formatu Flash, ki so obsegale filme in popularne serije. Preživljali so se z oglasi, ki pa očitno niso prinesli dovolj denarja, tako da bo brezplačnih dni počasi konec. V podjetju so namreč napovedali, da bodo začenši s prihodnjim letom zaračunavali dostop do vsebin. Kaj točno bo plačljivo in kaj ne, niso podrobneje pojasnili, tako da ostaja nekaj prostora za špekulacije. Bodisi bo plačljiva celotna stran ali pa bosta na voljo dražja premium in cenejša z oglasi posejana inačica. Uporabniki pa se upravičeno sprašujejo, ali bodo s plačljivostjo pridobili kaj novega.

Za zdaj je video omejen na gledanje v brskalnikih, kar bi bilo v primeru plačila smiselno odpraviti. Prav tako bi lahko na primer odpravili reklame med oddajami, kot to počneta plačljiva iTunes Store in Netflix. Slednji so nasploh zelo uspešni, saj so poleg rekordnega dobička v preteklem četrtletju zelo...

26 komentarjev

HULU – nadomestek za vašo TV?

Slo-Tech - Nov internetni video portal Hulu bi lahko pretresel spletni trg digitalne video vsebine. Podjetji News Corp. in NBC Universal sta se namreč odločili, da bosta spletnim uporabnikom ponudili novo različico brezplačne storitve videa na zahtevo (serije, filme itd.), ki naj bi po njihovem prepričanju zamenjala vašo televizijo. O 100 milijonov ameriških dolarjev vrednem projektu se je sicer že govorilo kar nekaj časa, predvsem pa je spletna skupnost kritično sprejela ime projekta – HULU.

Storitev je trenutno še v beta fazi (od ponedeljka 29. oktobra) in zaenkrat zgolj gostuje TV oddaje Foxa in NBC; ponudba pa naj bi se v kratkem povečala (seznam trenutnih videov na programu)....

22 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Epizode po en dolar

Slashdot - CBS in NBC sta sporočila, da bosta proti plačilu 99 centov na epizodo, uporabnikom omogočila ogled ponovitve epizod, ki so večinoma predvajane v glavnem predvajalnem času. S tem se tudi TV industrija približuje temu, kar je Apple začel v industriji glasbe. Sistem bo začel delovati v januarju 2006 uporabniku bodo omogočili ogled tudi pri nas popularnih serij kot so: Na kraju zločina, Zakon in red, Survivor. Storitev bo mogoča le preko sistema Comcast.

Walt Disneyjev ABS pa že sedaj omogoča ogled nadaljevank, ki pa je za razliko od CBSja in NBSja mogoča preko Applove storitve iTunes. Cena njihovih serij pa je 1.99 USD. Med njimi pa najdemo tudi Razočarane gospodinje.

Mislim, da ni potrebno poudarjati, da storitev ne bo mogoča v Sloveniji, je pa še en korak naprej v razvoju videa na zahtevo.

10 komentarjev

CD + DVD = DualDisc

Slo-Tech - Združenje vodilnih igralcev na področju izdelave nosilcev digitalnega zapisa namerava ob koncu leta predstaviti nov tip nosilca, imenovan DualDisc. EMI Music, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group in Warner Music Group obljubljajo medij, ki bo na eni strani CD, na katerem bo posnet glasbeni album, na drugi pa poseben DVD, ki bo vseboval kvalitetnejše posnetke, videospote, slike, intervjuje, besedila skladb in podoben material. DualDisc bomo lahko preskusili že oktobra, brali pa ga bomo lahko z običajnimi predvajalniki plošč CD in DVD. Klik!

Huh, samo da ni že spet kak nov standard zapisovanja na DVD ...

13 komentarjev