»

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

0.10 mikronski pomnilniki še letos

X-Bit Labs - Izdelovalec pomnilnikov, podjetje Hynix Semiconductor, je danes potrdilo, da so razvili 512 Mb DDR SDRAM čipe, zgrajene v 0.10 mikronski tehnologiji. Uporabljali jih bodo pri izdelavi PC2100, PC2700 ter DDR400 pomnilnikov. Masovna proizvodnja 512 MB modulov se bo pričela še letos, 256 MB ter gigabajtne module pa bodo začeli proizvajati v prvi polovici prihodnjega leta. Ostale informacije ter originalna novica na tem naslovu.

0 komentarjev

Viini procesorji

X-Bit Labs - VIA ni znana kot samo proizvajalec procesorskih naborov, ampak se zadnje čase uveljavlja tudi kot proizvajalec procesorjev (CPU). Če je raznim podatkom verjeti, se C3 procesor na zahodnem trgu ne prodaja ravno najbolje, na vzhodu pa Intelu kar precej hodi v zelje, saj je njegov glavni adut ravno nizka cena in niti ne tako velik zaostanek za Intelovimi Celeroni. Prav tako pa so Viini procesorji primerni za vdelavo v manj zmogljive strežnike, za krmiljenje proizvodnih linij (vi sploh ne veste, kako zmogljivi so lahko šibkejši in cenejši procesorji pri opravljanju takih nalog) in še kaj. VIA nam trenutno ponuja tri različice C3 procesorjev na treh različnih jedrih - Samuel (C5A), Samuel 2 (C5B) in Ezra (C5C). Procesorji na jedru Ezra bodo v začetku leta 2002 delovali s frekvenco 1 GHz. Vendar to še ne pomeni, da je to Viin zadnji izdelek. Ne, VIA namerava v prihodnje še bolj agresivno nastopiti na tem delu trga in ponuditi rešitve, ki bodo bazirale na povsem spremenjenih arhitekturah....

3 komentarji

Primerki Nehemiaha naslednjo četrtino

več strani - Procesor C3 je na novičarski sceni naredil kar nekaj prahu, vendar pa zaradi tega na zahodu ni užil kakšnega uspeha. Popoln kontrast zahodnemu delu tržišča pa naj bi bila Kitajska, kjer se C3 sploh ni odrezal slabo. Drugače pa je po testih sodeč C3 povsem soliden procesor, ki v raznih sintetičnih programih ne zaostaja veliko za Celeroni. Kljub malce mlačnemu odzivu, pa si VIA ne da in že pospešeno dela na procesorju s kodnim imenom Nehemiah, ki bo ob koncu razvoja dobil ime C4. Procesor bo zdizajniran za hitrosti do 1.3 GHz, uporabljal bo 133 MHz vodilo (FSB), vseboval pa bo še 128KB prvostopenjskega (L1) in 256 KB drugostopenjskega (L2) predpomnilnika. Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, prve primerke pa naj bi videli že naslednjo četrtino.
Kar zanimiv procesor, ki naj bi brez težav konkuriral Athlonom in Pentiumom4, kajne? Bi bil, vendar če procesor vzamemo malce bolj pod drobnogled ugotovimo, da ta zanimivost kar precej skopni. Zakaj? C4 bo na tako visokem taktu deloval s...

0 komentarjev

Viini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Čeprav je v središču pozornosti trenutno P4X266 chipset, to še ne pomeni, da so chipseti Viin glavni vir zaslužka. To že veste, da VIA že dalj časa izdeluje procesorje, gotovo pa ne veste, kakšni so njeni načrti za prihodnost. Zato smo pa mi, da vam poročamo. No kakorkoli že, VIA namerava v tej četrtini poslati v proizvodno nanjnovejši C3 procesor s kodnim imenom Ezra. Ezra bo izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, vsebovala pa bo tudi 128KB L1 in 64 KB L2 predpomnilnika. Ezra procesorji bodo delovali s frekvencami med 800MHz in 1GHz. Sočasno z Ezro, bo VIA predstavila tudi Ezra-T procesor, ki bo fizično združljiv s podnožji za Tualatine. O teh procesorjih sem že poročal, kakšne velike razlike med Ezrami in Ezrami-T pa (razen združljivosti s Tualatin podnožji) ne bo. Vendar pa VIA ni zaključila z razvojem. Zgodaj v letu 2002, nas čaka nov procesor C5X (kodno ime Nehemiah). Ta procesor bo odprl novo družino C4 procesorjev (ali je ime C4 le naključje, ali se nam obeta manjša...

0 komentarjev

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
  • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
  • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev

VIA na 0.13 mikronski tehnologiji

HardOCP - Medtem, ko velikana Intel in AMD planirata začetek 0.13 mikronske proizvodnje komaj za konec naslednjega leta, je VIA danes v sporočilu javnosti najavila, da je v sodelovanju s podjetjem TSMC že pripravila prve delujoče 0.13 mikronske procesorske rezine. Iz njih naj bi začeli izdelovati novo generacijo VIA Cyrix procesorjev, kdaj pa se bo to zgodilo pa zaenkrat še ni znano. Kakorkoli, kar zanimivo je opazovati VIAo kako se vzpenja in na marsikaterem pdoročju prehiteva velikane industrije. Če pa vzamemo v obzir dejstvo, da VIA nima niti ene lastne tovarne...

0 komentarjev