»

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Microsoft spet kradel kodo

vir: CNet
CNet - Komaj se je dobro polegel prah po priznanju, da je podizvajalec, ki je pisal program Windows 7 USB/DVD Download Tool za Microsoft, zanj pobral kodo pod licenco GPL, zaradi česar je moral Microsoft cel program z izvorno kodo odpreti javnosti, že je tu nov podoben primer. Lastniki strani Plurk, ki je vodilna platforma za mikrobloganje v Aziji, so Microsoft obtožili, da je večino (približno štiri petine) kode za storitev Juku, ki jo je Microsoft ponudil ekskluzivno na Kitajskem, ukradel prav njim. Microsoft se je takoj odzval in povedal, da incident preiskujejo.



Izsledki notranje revizije so pokazali, da so trditve resnične. V Redmondu priznavajo, da je program za njihovo podružnico MSN China pisal podizvajalec, ki je resnično ukradel dobršen del kodo. Zaradi tega bodo storitev Juku do...

23 komentarjev

Pekel ni zmrznil

Ars Technica - Pekel ni zmrznil, ko je Microsoft na splet postavil izvorno kodo orodja Windows 7 USB/DVD. Spomnimo se geneze: sredi novembra je na spletu završalo, ko so ugotovili, da vsebuje ta program dele kode, ki je pod licenco GPL. To seveda pomeni, da lahko izide le v odprtokodnem modelu. Microsoft je tedaj nemudoma priznal napako in pojasnil, da je program zanje razvil podizvajalec, ki mu niso dovolj dobro gledali pod prste, ter obljubil, da bo orodje z vso kodo v najkrajšem času na voljo.

To se je te dni tudi zgodilo. Z wudt.codeplex.com lahko snamete poltretji megabajt veliko namestitveno datoteko (kar je zanimivo, ker je prvotna in pozneje umaknjena verzija obsegala zgolj slab megabajt) ali izvorno kodo. Večjih sprememb v programu ni, dodelali so le namestitveni postopek,...

6 komentarjev

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Beta SP2 za Visto naslednji teden

CNet - Microsoft je v svojem blogu potrdil, da bo beta različica drugega servisnega paketa popravkov za Windows Visto izšla prihodnji teden, poročajo na CNET. Med novimi dobrotami, ki jih bo SP2 prinesel, velja omeniti podporo za Blu-ray, Bluetooth 2.1, ICCD/CCID pametnim karticam in novo verzijo Windows Search 4.0.

Novost brez primere je tudi dejstvo, da bo spričo novega pristopa v servisiranju isti paket popravkov hkrati namenjen tako namizni Visti in kot strežniški inačici Server 2008. Paket ne bo komulativen, torej bo pred namestitvijo potrebno poskrbeti, da bo SP1 že na disku. Končno verzijo lahko pričakujemo prihodnje leto.

108 komentarjev

X-Box prinaša izgubo!

MSNBC - Po podatkih na MSNBC položaj X-Boxa trenutno ni ravno najbolj idealen, saj se Microsoft spopada s precejšnjo izgubo, ki jo je ta konzola pridelala do sedaj. Tako naj bi konzola do 30. junija tega leta pridelala 750 milijonov $ in do naslednjega 30. junija še dodatnih 1.1 milijarde $ izgube. Kljub napovedani izgubi pa to ne pomeni, da se bo prodaja X-Boxov ustavila ali znižala. Microsoft celo napoveduje, da bodo do 30. junija prodali 3.5 do 4 milijone X-Boxov, za naslednje leto pa pričakujejo še prodajo od 9 do 11 milijona teh konzol. Po nekaterih podatkih naj bi izgubo prinašala predvsem cenovna vojna z drugim udeležencem, ki so na trgu prisotni že kar precej časa (tu mislim predvsem na PS2), saj je moral Microsoft konzoli iz začetnih 412 $ znižati na 266 $. MSNBC obenem tudi navaja, da ima Microsoft z vsako konzolo 150 $ izgube, čeprav odgovorno navajajo, da z vsakim X-Boxom prodajo tudi 3 igre.
Itak pa za projekt X-Box ni bilo nikoli mišljeno, da bo trajal od jutra pa do večera,...

19 komentarjev

Plug'n'Politix

Slo-Tech - Trillian in MinMax se trenutno nahajata v Zurichu (Švica) in sicer na konferenci Plug'n'Politix.
Zaenkrat se stvar zdi čisti zadetek v polno. Tole je ekskluzivno oglašanje samo za slo-tech (novinarjem in policajem vstop prepovedan).
Torej gre za srečanje ljudi iz različnih kiber-squatov in podobnih krajev iz cele Evrope. Glavne teme, ki se zastavljajo so zelo zanimive - kako izobraževat uporabnike, varnost, PGP, kako vzpostaviti kanale med 'hekerji' ter ljudmi, ki obvladajo in tistimi, ki jim je računalnik način izražanja, kakšen bo internet v prihodnosti, koliko nas tajne službe in drugi že nadzorujejo (a veste, da mora na Nizozemskem imeti vsak ISP pri sebi 'črno škatlo', ki mu jo da policija in s katero lahko sniffajo kogarkoli).
V bistvu imava toliko za povedat, da bova verjetno napisala kar ornk člank o tem. Za teaser pa - v squatu kjer se stvar dogaja imajo hiter link za ubijat, ob vhodu pa lahko dobiš PCMCIA kartico za wireless LAN, ki vleče po celi bajti (svoje sicer še nisem...

6 komentarjev

Ups...

Jaz - Danes popoldan sem nam je zgodila ena neprijetna stvar, namreč na strežniku nekaj ni bilo ok in zato nikakor niste mogli priti do naših strani [;(]. Se opravičujemo in upamo, da se te stvari v prhodnosti ne bodo več dogajale [:D].

5 komentarjev