»

EU še vedno želi omejiti glasnost MP3-predvajalnikov

BBC - Evropska komisija še vedno premleva zamisel o omejitvi glasnosti MP3-predvajalnikov, ko so jo prvikrat obelodanili septembra. Sklicujejo se na lanska poročila, ki kažejo, da v Evropi kar desetim milijonom uporabnikom grozijo poškodbe sluha zaradi poslušanja preglasne glasbe. EU bi opozorilno mejo postavila na 85 decibelov, ki bi jo uporabniki lahko presegli in glasnost navili vse do zgornje meje 100 decibelov. Preizkusi na trgu dostopnih predvajalnikov so namreč pokazali, da ti zmorejo vse do 120 decibelov, kar je tako glasno kot rjovenje letalskega motorja ob vzletu. Januarja se bo začelo dvomesečno posvetovanje evropskih teles za standardizacijo, tako da lahko končni dogovor...

40 komentarjev

EU bi poenotila glasnost MP3-predvajalnikov

TG Daily - Evropska unija predlaga, da bi imeli MP3-predvajalniki, ki so naprodaj na Stari celini, enotno nastavitev glasnosti predvajanja. Kot pravi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva, uporabniki mnogokrat nastavijo glasnost na nivo, ki jim škoduje. Problematični naj bi bili predvsem mladi, katerim preglasno bobni iz slušalk več ur tedensko. Po novem naj bi bilo iz naprav še vedno moč iztisniti škodljive jakosti, le da bo uporabnik opozorjen na nevarnost.

Kuneva dodaja, da je izpostavljenost zvoku nad 80 dB smiselno omejiti na 40 ur tedensko, desetkrat glasnejši zvok z 89 dB pa le še na 5 ur tedensko. Preden se bo na tem področju še kaj premaknilo, bo trajalo, saj si CENELC za take reči vzame 24 mesecev časa, a začetki so tu.

110 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Sam svoj mojster: prenosni MP3 predvajalnik

Slo-Tech - Ste vedno želeli imeti predvajalnik MP3? Se vam je zdel neznansko drag? Ali ste celo med tistimi, ki trdite, da so tovrstne igračke nepotrebne?

Napravite si svoj predvajalnik. Z malo truda lahko začnete serijsko proizvodnjo cenenih MP3 predvajalnikov in svet vas bo vzljubil [:D]. Potrebujete le rabljen ekran stare Nokie 3310, procesor, dekodirno enoto, spominsko kartico in bralnik, igralno paličico, baterijo in vtič za slušalke, da ne omenjamo osnov znanja elektrotehnike.

Za vse pogumne.

23 komentarjev

Protipiratsko zaščiten glasbeni cd!

ZDNet - Da, Universal je izdal prvi cd, zaščiten proti kopiranju! Če ga želite predvajati na računalu, se požene preprost (narejen iz open source mp3 predvajalnika) predvajalnik, ki pa glasbo bere iz ene same 'CDS' datoteke. Žal samo na (novejših) Windowsih, Maci in Linux odpadejo. 'Ripanje' glasbe seveda ni mogoče. Klik!

Preden me greste skalpirat za še eno, leto staro novico, postoj, bralec! CD z glasbo iz filma "The Fast and the Furious" je, po besedah Universala, 'prvi', pri katerem zaščita res deluje. Oh, naj nas že nehajo vazelinit. Kaj je naslednje? Prvi zares 'IBM compatible' PC? Prvi motor z notranjim izgorevanjem?

20 komentarjev

Seagate in rekordi

X-Bit Labs - Seagate je danes objavil, da bo začel razpošiljati svojo novo serijo diskov (serija U). Le ta bo ponujala do 80 Gb podatkov na samo dveh ploščah in 32.6 Gbit podatkov na kvadratni palec. U serija diskov je Seagatov paradni konj. Sama U serija se vrti še hitreje in je z izboljšanjem time-to-ready opcije za 35 %, glede na prejšnjo generacijo, za veliko izboljšala PC boot-up-time.
Še ostali podatki:
- dostopni čas 8.9 ms
- prenosi do 54.5 MB na sekundo
- 2 Mb cache pomnilnika
- Ultra ATA100 vodilo

Seagate nam z svojo razvito "sound barrier technology" (SBT) in z fluid dynamic bearing (FDB) zagotavlja delovanje prijazno našim ušesom. Samo 27 decibelov, kar je najmanj doslej.

6 komentarjev