»

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

Sklopitev SSD in HDD

bit-tech.net - Dokler se SSD-ji ne bodo pocenili na raven klasičnih trdih diskov, bomo primorani žonglirati med nizko ceno HDD-jev in hitrostjo SSD-jev. Eden takih kompromisnih poskusov izvleči čim več za čim manj denarja iz obeh tehnologij je izdelek podjetja SilverStone z imenom HDDBoost.

Nanj se priključita hiter SSD in velik klasični trdi disk, HDDBoost pa ju operacijskemu sistemu predstavi kot en sam disk. Logika je preprosta - celoten SSD se uporablja kot predpomnilnik za trdi disk. Če je pravilo 80/20 izpolnjeno, torej z 20 odstotki vseh datotek izvedemo 80 odstotkov vsega prometa na disku, dobimo velik in relativno hiter trdi disk. V Evropi bo naprodaj od 19. februarja za 33 evrov in davek.

15 komentarjev

4k advanced format postaja standard

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
bit-tech.net - Pred nekaj tedni smo že pisali, da so pri Western Digitalu nekoliko spremenili zapis podatkov na trdih diskih, kar jim je z manjšim številom sektorjev omogočilo bolje izkoristiti prostor na magnetnih ploščah na račun manjšega deleža glave in varnostnega zapisa vsakega sektorja. Prvi diski s to tehnologijo so že na voljo v sklopu WD-jeve varčne serije Green, gre pa za modele EARS. Pri bit-tech.net so zato povprašali predstavnike Seagatea, kdaj bodo podobne diske predstavili tudi oni. Odgovor je bil nekoliko presenetljiv, a vsekakor dobrodošel. Po 1. januarju leta 2011 bodo vsi izdelani trdi diski uporabljali nov, 4k advanced format. Mednarodna organizacija za diske in z njimi povezane materiale, IDEMA (International Disk Drive Materials and Equipment Association), je spremenjen format standardizirala, kar pomeni, da bo v uporabi na vseh SATA pogonih z...

4 komentarji

Moj trdi disk je lahko balon

Wired News - Klasični trdi diski z magnetnimi ploščami in bralnimi glavami se počasi, a neizogibno poslavljajo. Četudi jih ne nemara ne menjamo takoj s SSD-ji, jih nadomesti večji in novejši klasik. Kaj torej storiti z odsluženimi diski? Če ne vsebujejo strogo zaupnih podatkov, ki bi terjali njihov pokop v lavi, in če posedujete nekaj smisla za estetiko, jih lahko predelate v lične modelčke. Sistemski administrator Miguel Rivera je imel preveč diskov in časa, zato je iz njih izdelal celo kopico skulptur. Motorje, avtomobile, terminatorje. Kot pravi Rivera, je želel napraviti nekaj le iz...

4 komentarji

SSD-ji se bodo pocenili v treh do petih letih

Gibanje cen 16-gigabitnih MLC-čipov

X-Bit Labs - Nestrpno že čakamo, da se SSD-ji pocenijo na znosne ravni. Daleč od tega, da bi bili nesramno dragi, a v primerjavi s klasičnimi trdimi diski so vendarle nekoliko predragi, da bi jih popolnoma nadomestili. Izvršni direktor podjetja OCZ, ki je vodilni svetovni proizvajalec DRAM-a in flasha, obljublja, da se bodo SSD-ji na raven trdih diskov spustili v prihodnjih treh do petih letih. Do takrat bo ostalo trenutno stanje, ko SSD-je uporabljajo za zagonske in sistemske diske, medtem ko se za masovno shranjevanje podatkov še vedno zatekamo h klasiki. V zadnjem času se je flash sicer podražil, a v prihodnosti bo pričakujemo cenitveni trend. V SanDisku pojasnjujejo, da se bo z nižanjem cen flasha upočasnilo investiranje proizvajalcev v te proizvodne kapacitete,...

17 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Vladajočim vrnimo milo za žajfo!

Slashdot - Ameriški projekt z imenom Total Information Awareness (TIA) naj bi skupaj zbral vse mogoče podatkovne zbirke o ljudeh in iz njih izdelal 'mega zbirko', v kateri bo mogoče najti vse in pridno 'profilirati' potencialno nevarne občane.

Šef kontroverznega projekta, John Poindexter, je na lastni koži občutil kaj pomeni biti sprofiliran. Potem, ko je nek novinar objavil njegove osnovne podatke, so se hekerji odločili, da bodo izbrskali še več o njem in s tem pokazali, kako je življenje pod tujim očesom neprijetno. Tako so objavili njegove telefonske številke, satelitsko sliko njegove hiše, našli razne kartoteke itd.

Kmalu za tem so bile s spletne strani odstranjene vse biografije 'šefov' TIA, ampak k sreči je tu priskočil na pomoč Google cache :)

Kako že pravijo Angleži, fight fire with fire?

3 komentarji

FBI reče: "Ups"

The Register - V FBI-ju so imeli štetje inventarja. Od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih FBI premore jih manjka kar 184. 13 od teh je bilo ukradenih v pravem pomenu besede. Vsi drugi pa so, hm, hm... trajno založeni. Trije računalniki od 184 "pogrešanih" imajo v sebi tudi občutljive podatke. En pa celo zaupne!
To ni prvič, da je državna varnostna agencija kakšen računalnik "založila". spomnite se velike afere v Britaniji, ko je agent njihove MI6 pozabil svoj prenosni računalnik na vlaku. Na njem so bili strogo zaupni podatki. No, računalnik se je na koncu le našel. Britanci so sploh strokovnjaki v izgubljanju računalnikov s strogo zaupnimi podatki. Nekajkrat se je zgodilo, da je agent pozabil svoj laptop v baru po nočnem žuriranju tam. Ob tem pa FBI pograša tudi 449 kosov strelnega orožja. Med njimi tudi brzostrelke. Vsi ti predmeti so bili izgubljeni v zadnjih 11 letih.

9 komentarjev

Nova serija IBMovih diskov

X-Bit Labs - IBMovi diski so pri nas in po svetu eni izmed najbolj popularnih. Gre za izjemno hitre, tihe in kvalitetne diske, ki so marsikomu ( tudi meni [;)]) precej polepšali računalniško življenje. IBM sedaj pripravlja novo serijo s kodnim imenom 60GXP, katere specifikacije so:
  • gostota 20GB/plato,
  • rotacijska hitrost 7200rpm,
  • velikost medpomnilnika 2MB,
  • povprečni dostopni čas 8.5ms,
  • ATA100 vmesnik
Na voljo bodo trije različni modeli: 20, 40 in 60GB, masovna prodaja pa se bo začela že decembra. Priporočena cena za 60GB model je 355$.

2 komentarja