»

Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Microsoft - Čeprav je Windows 7 star že častitljivih deset let, ga še vedno najdemo na več kot četrtini računalnikov. To predstavlja problem, ker se bo tudi podaljšana brezplačna podpora prihodnji mesec iztekla. Njeno mesto bo prevzel plačljivi program ESU (Extended Security Update), ki bi po prvotnih načrtih moral biti namenjen zgolj velikim podjetjem, a je še vedno velika razširjenost Microsoft prisilila, da ga ponudi tudi malim podjetjem.

ESU se je začel ta mesec in bo trajal do januarja 2023. ESU je treba kupiti za vsak računalnik posebej in za vsako leto posebej. Kdor ga ne naroči prvo leto, mora drugo leto plačati naročnino za obe leti. Najprej je Microsoft trdil, da bo ESU na voljo le kupcem skupinskih licenc (Software Assurance), kamor se uvrščajo velika podjetja, ki imajo licence za Windows 7 Professional in Enterprise. Ko je postalo jasno, da bo Windows 7 vztrajal tudi drugod, je Microsoft sporočil, da bodo popravke lahko kupila tudi mala in srednja podjetja. Ta bodo lahko dobila...

29 komentarjev

Ameriško vojno letalstvo zaključuje prehod na Windows 10

Slo-Tech - Ponekod migrirajo na Linux, drugod pa na nove verzije Windows. Ameriško vojno letalstvo je dobilo zanimiv ukaz, da do konca marca zaključijo migracijo na Windows 10. Računalniki, ki do tedaj ne bodo poganjali Windows 10, se ne bodo mogli več povezati v omrežje. Ker številnih sistemov ne bodo mogli nadgraditi, bo cel kup računalnikov romal v koš.

Migracija na Windows 10 seveda ni nova, saj so se nanjo začeli pripravljati že leta 2016. Da bi znižali stroške, povečali varnost in poenotili informacijski sistem, je ministrstvo za obrambo naročilo migracijo na Windows 10. Migracija se je začela konec leta 2016, v manj kot dveh letih pa bo torej končana. Prvotni rok je bil celo 31. januar letos, a so ga premaknili za dva meseca.

...

26 komentarjev

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Konec podpore za Windows 2000 in XP SP2

Po 10 letih se Windows 2000 poslavlja

Microsoft - Včeraj se je iztekla podpora za operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP z drugim servisnim paketom popravkom. Uporabniki Windows XP morajo svoje sisteme nadgraditi na Service Pack 3, če želijo še naprej ostati na tekočem z najnovejšimi popravki, medtem ko bodo tisti z Windows 2000 morali koreniteje posodobiti sistem. Včasih je prenehanje podpore pomenilo, da Microsoft sploh ne bo nudil več nobene pomoči za izdelke, a so aprila politiko nekoliko omilili. Čeprav popravkov ne bodo več izdajali, bodo velike organizacije z Windows XP SP2 še vedno lahko dobile telefonsko pomoč in omejeno podporo. Prenehanje podpore ne pomeni, da doslej izdani popravki ne bodo več dostopni na spletu.

83 komentarjev

Microsoft ukinja podporo za Itaniume

Slashdot - Microsoft je v blogu napovedal, da ukinja podporo za platformo IA-64, torej Intelove 64-bitne procesorje Itanium. Zadnji strežniški operacijski sistem s podporo za Itaniume je Windows Server 2008 R2, med aplikacijami pa bosta zadnji SQL Server 2008 R2 in Visual Studio 2010. Na področju operacijskih sistemov za namizne sisteme je bil Windows XP zadnji s podporo za Itaniume in ker le na petih odstotkih Itaniumov teče Windows, ukinitev podpore tudi za strežnike ni presenetljiva. Obstoječa programska oprema podpira tudi najnovejše Itaniume 9300 (Tukwila). Razširjena podpora za Windows Server 2008 R2 bo trajala do julija 2018, tako da bodo Itaniumi še lep čas z nami.

Microsoft sicer ni prvi, ki je ukinil podporo zanje. Lani je...

18 komentarjev

Novice iz Redmonda

Že Platform Preview ne podpira Windows XP

ComputerWorld - Microsoft je včeraj napovedal izid prvih servisnih paketov za Windows 7 in Windows Server 2008 R2. Prvi servisni paket popravkov je izjemno pomembna prelomnica v življenjskem ciklu vsakega operacijskega sistema, saj institucionalni uporabniki navadno z migracijo na novejši sistem počakajo vsaj do izida prvega SP. Tega se zavedajo v Microsoftu, zato so še posebej pazljivi. Kot je dejal njihov predstavnik za stike z javnostmi, bo SP1 za Windows 7 vseboval predvsem manjše posodobitve, popravke nekaterih lukenj in hroščev, ki se že spotoma pojavljajo na Windows Update, medtem ko novih funkcionalnosti ne bo. To je praksa že od časov Windows NT, ko si je Microsoft z vključitvami novih zmožnosti, ki so prinesle prav toliko težav, napravil medvedjo uslugo. Istočasno bo izšel tudi SP1 za Windows Server 2008 R2, ki pa bo poleg...

29 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

Microsoftova podpora strežniškim produktom

ComputerWorld - Redmondčani trenutno podpirajo tri svoje strežniške sisteme: Windows 3.5x, Windows NT 4.0 in Windows 2000. Da bodo podporo verziji 3.5x ukinili konec tega leta, se je vedelo, so pa oznanili 'deadline' za leta 96 izšlo verzijo 4.

Zastonjska podpora bo na voljo do začetka leta 2003, od takrat pa do začetka 2004 bo na voljo zgolj še plačniška podpora. Microsoft je na to temo odprl tudi novo FAQ sekcijo.

0 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev