»

V Kanadi predlagajo 10 dolarjev mesečno za neomejen prenos glasbe z interneta

Eddie Schwartz, predsednika SAC-a.

Slo-Tech - Kanadski založniki v boju proti internetnemu piratstvu predlagajo uvedbo posebnega davka na internetno povezavo, ki bi mesečne račune podražil za okoli 10 dolarjev. V zameno bi lahko uporabniki interneta s spleta iz kakršnihkoli virov brez strahu pred legalnim pregonom prenašali poljubne glasbene datoteke.

Zamisel je predstavil predsednik SAC-a (Songwriters Association of Canada) Eddie Schwartz. Dejal je, da se že dogovarjajo z nekaterimi ponudniki dostopa do interneta o tej možnosti, saj bi prav ti pobirali to pristojbino in jo najprej nakazali SOCAN-u. Poizkusno obratovanje bi se lahko začelo že konec leta.

Podobno so poizkušali že leta 2007, ko jim ni uspelo izsiliti amandmaja h Canadian Copyright Act, ki bi od...

54 komentarjev

Primer RIAA proti Tenenbaum dobil epilog

Charles Nesson

Slashdot - Lanskega avgusta je RIAA dobila tožbo zoper Joela Tenenbauma, ki si je s spleta z uporabo programa KaZaA prenesel 30 skladb. Dosojena odškodnina je znašala 675.000 dolarjev. Zgodba je te dni dobila epilog z razsodbo, da bo kar nekaj tisoč dolarjev organizaciji RIAA moral plačati tudi odvetnik Charles Nesson. Poglejmo si ozadje.

Charles Nesson, profesor prava na Harvardu, je Tenenbauma zastopal pro bono. Odmeven primer je izkoristil tako za osebno promocijo kot tudi poskus nastrojenja javnega mnenja proti RIAA. Eden izmed manj logičnih podvigov je bila objava vseh skladb, ki so bile predmet tožbe, na internetu. Nesson je na svojem blogu objavil povezave do njih, tako da jih je s spleta lahko prenesel...

26 komentarjev

6 milijard USD vredna tožba proti glasbenim založnikom v Kanadi zaradi - kršenja avtorskih pravic

Ars Technica - Kanada je v 1980-tih sprejela spremembo zakona o avtorskih pravicah, s katero je uvedla tim. čakalne liste za licence za avtorska dela. Če nekdo (npr. neka založba) želi uporabiti določeno avtorsko delo (npr. pri tim. remiksih ali kompilacijah), mora od lastnika tega avtorskega dela seveda pridobiti ustrezno dovoljenje - licenco. Po spremembi zakonodaje pa v Kanadi to ne velja več tako striktno - avtorsko zaščiteno skladbo je mogoče uporabiti brez predhodnega dovoljenja, vendar pa je treba za dovoljenje zaprositi oziroma skladbo dodati na tim. čakalno listo. Ko izdajatelj dovoljenje pridobi, in avtorja oz. lastnika avtorskih pravic izplača, je postopek zaključen. S tem se založnik znebi odvečnega čakanja, avtor pa na koncu vseeno dobi svoje poplačilo.

Tako teorija. Praksa pa je pokazala drugače. V praksi so namreč nekatere velike založbe izdajale nove CD-je in na čakalno listo dodajale nove in nove skladbe, avtorjev oz. lastnikov avtorskih pravic pa niso kontaktirali in jim seveda...

49 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji