»

Nova vrsta litij-ionskih baterij z Berkeleya

Slo-Tech - Raziskovalci na Berkeleyju so odkrili način za modifikacijo litij-ionskih baterij, s katero bi lahko do osemkrat povečali njihovo kapaciteto. Pri tem ne gre za radikalno spremembo v ustroju baterije, ampak zgolj spremembo anode; tako je novost združljiva z obstoječimi baterijami in ima hkrati potencial, da pride do komercialne uporabe prej kot druge eksotične variante.

Kapaciteta litij-ionskih baterij je neposredno odvisna od množine enovalentnih litijevih ionov, ki jih anoda lahko shrani in potem...

50 komentarjev

Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Lenovo ThinkPad X201

ComputerWorld - Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi...

54 komentarjev

Nove revolucionarne baterije

Slo-Tech - Raziskovalci iz univerze v Stanfordu so uporabili navaden papir, prevlečen s premazom in ogljikovih in srebrovih nanomaterialov, kot pripravo za shranjevanje energije. Metoda je uporabna predvsem zato, ker je pripravljen premaz topen v vodi in z dodatki zelo podoben črnilu ter se dobro sprime s papirjem (za razliko od plastičnih mas). Ta lastnost bi v prihodnosti izjemno poenostavila in pocenila postopek priprave takšnih baterij. Trenutno dosežene lastnosti se sicer ne morejo primerjati z baterijami danes, saj je takšen material zmožen shraniti do 7,5 Wh/kg. Za primerjavo, ekvivalentna vrednost za današnje svinčeve baterije znaša okoli 30 WH/kg. Vsekakor pa izumitelji trdijo, da bo s padcem cen nanomaterialov in porastom cen kovin to v prihodnosti zanimiva alternativa.

O tem ali si bomo baterijo nekoč lahko sami natisnili na tiskalniku in drugih revolucionarnih novostih vas bomo seveda redno obveščali.

Viri:
ScienceNow
povzetek raziskave

17 komentarjev

Varnejše Li-Ion baterije

Bo to le še preteklost?

vir: engadget
engadget - Litij-ionske baterije, po vseh težavah z njimi v prenosnikih, morda nimajo najboljšega ugleda za varnost, a to želijo spremeniti korejski raziskovalci iz njihovega atomskega inštituta KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute). Za Li-ionske celice so razvili drugačno membrano, ki loči katodo in anodo in zdrži visoke temperature. Membrana, ki je sicer polimerna, se je pri visokih temperaturah stopila in povzročila požar, prebodel pa jo je lahko tudi udarec. Nove membrane so izdelane iz polietilena, nano-aluminija ter epoksi smole na fluorovi bazi, nato pa še obsevane z radiacijo....

11 komentarjev

Lenovo odpoklical baterije Thinkpadov

Slo-Tech - Lenovo ima očitno težave z nekaterimi baterijami, ki jih uporabljajo v Thinkpad R60, R61, T60, T61, X60 in X61. Brez skrbi, težava ne ogroža varnosti uporabnikov (torej eksplozij ne bo), saj le-ta tiči drugje. Ko uporabniki prenosnik želijo napolniti, baterija javi, da je poškodovana oz. da se je ne da napolniti.

Vpoklic se je zgodil potiho (uradne izjave na njihovi strani ni), a za prenos je na voljo program, ki preveri stanje baterije in uporabnikom pove, če je le-ta primerna za zamenjavo. Težava naj bi se nahajala v celicah baterije in ne v kontrolnem vezju, kar pomeni, da so tajvanski sestavljalci baterij na varnem, saj so celice izdelane drugje.

O nadaljnjih informacijah poročamo.

0 komentarjev

Sony izboljšuje Li-Ion baterije

engadget - Le kakšen bi bil avgust brez novic o baterijah. A brez skrbi, tokrat je na pomoč priskočil Sony, ki je, zaradi eksplozivne narave svojih baterij, nepričakovan vir za takšne novice. A morda se jim je reševanje težav močno posrečilo, saj obljubljajo, da jim je uspelo močno izboljšati trenutno tehnologijo Li-Ion baterij.

Z zamenjavo katode za litij-železo-fosfatovo (LiFePO) olivinevega tipa kristala so življensko dobo baterije dvignili za kar štirikrat in povišali gostoto moči na 1800 W/kg. A to ni vse, saj bo po pol ure polnjenja baterija napolnjena do kar 99 % kapacitete, po 2000 ciklih pa naj bi obdržala 80 % zmogljivosti sveže baterije. Po Sonyjevih besedah naj bi bila novost najbolj primerna za baterijska orodja, ki zahtevajo veliko moči in pogoste polnitve, saj se nova katoda odlično obnese ob visokih obremenitvah ter pri povišanih temperaturah ne doživi padca zmogljivosti.

Vse lepo in prav, dokler ne bo novih eksplozij.

6 komentarjev

Tiskane baterije

engadget - Skupini raziskovalcev pod vodstvom Dr. Reinharda Baumanna na raziskovalnem inštitutu v Chemnitzu je uspelo natisniti prve baterije. V laboratoriju imajo že delujoče primerke, pri katerih natisnejo cinkovo anodo in manganovo katodo, ki ju nato prekrijejo z zaščitno plastjo. Izdelava baterije je tako zelo poceni in enostavna. Ena takšna celica zmore proizvesti do 1,5 V napetosti, a ima zelo kratko življenjsko dobo. Slednje ni problem, saj so namenjene predvsem glasovnim čestitkam, ki itak porabijo malo energije. V prid takšni uporabi je prav cena izdelave, teža in dimenzije. Zaradi tiskanja so baterije seveda zelo tanke, obenem pa ena celica tehta manj kot en gram. Masovna proizvodnja naj bi se začela še pred koncem leta.

13 komentarjev