»

Srečno 2005

Slo-Tech - Takole. Slabih šest ur pred iztekom leta 2004 je res že skrajni čas, da potegnemo črto pod letošnje dogajanje. V letu 2004 smo se za vas trudili in vam pripravili skoraj trideset člankov oz. testov strojne opreme, več kot tisoč novic s področja računalništva in tehnologije, poslovenjeno distribucijo Linuxa, veliki dogodek NEST.2004 in nekaj manjših, naprimer pywo é wyno. Vendar pa Slo-Techa ne bi bilo brez vas, drage bralke in bralci, ki ste letos napisali več kot 200.000 sporočil v več kot 60.000 tem, ki polnite števce obiska in forum.

Zato vam uredniška ekipa Slo-Techa želi čim uspešnješe prihajajoče leto, da bi vam uspelo iz vašega abakusa iztisniti še zadnji megaherc moči, da bi bili vaši okna ali pingvini karseda stabilni in da bi vam čim manjkrat odpovedali poslušnost. Zunaj kibernetskega sveta vam želimo zdravja, sreče, ljubezni in uspehov. Naužijte se še zadnjih kapljic leta 2004 in ob polnoči krenite proti novim zmagam, ki vas čakajo v petem letu tretjega tisočletja. Pa...

90 komentarjev

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev

Jaz kot Jedi bom živel, bom letel na zvezde in ponoči svoj meč vrtel...

The Age - Heh, izgleda, da sem danes ravno v pravi volji za obračanje besed naših kantavtorjev [:D]. Okej, resno: Še pomnite, ko so nekateri uporniški Avstralci, ki so hoteli izraziti svoje nestrinjanje s spraševanjem po lastni veroizpovedi, izrazili svoje verovanje kot Jedi Knighti oziroma Jedi vitezi, nam tako dobro znani iz Vojne Zvezd? No, le-teh naj bi se po neuradnih podatkih v Avstraliji nabralo za prevelik odstotek, da bi ga lahko uradniki kar zanemarili, a se je vseeno zgodilo to, kar so nekateri na tem forumu tudi napovedovali: Vsi, ki so izrazili svoje versko prepričanje kot Jedi Knight, so pristali v košu "nečitljivo vpisan podatek". Klik!

0 komentarjev

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Volitve v Avstraliji na Linuxu

Slashdot - Avstralci bodo imeli oktobra volitve in kot se spodobi zanje potrebujejo dober podporni informacijski sistem. V (regiji?) Australian Capital Territory so se odločili, da bodo registracijo volivcev in štetje glasov zasnovali kar na Linuxu, oziroma bolj konkretno na Debian GNU/Linuxu. Volivci bodo morali še vedno do volišča, a tam bodo imeli poleg običajnih lističev na voljo tudi glasovanje preko elektronskih terminalov.
Svojo odločitev so utemeljili predvsem na raziskavah in izkušnjah, ki govorijo, da sta transparentnost delovanja in zaupanje v sistem najbolj pomembna faktorja pri izvedbi volitev, zato je odprto programje po njihovem mnenju najboljša izbira (kljub nekaterim slabostim).

1 komentar

Linux v Avstraliji

100si - Tole je prispeval Rok:
"Avstralcem je dovolj. Na univerzi Trinity college (del Melbournške univerze) ne prenesejo več nestabilnosti svoje Windows mreže. Hočejo nekaj varnega, cenejšega in nič več komplikacij z licencami. Mreža v Oknih je ne glede na različico takoj začela delati velike probleme. Rešitev s sistemi podjetja Sun je bila predraga, ker bi to pomenilo nakup novih računalnikov. Tako so se odločili da bodo na vse sisteme postavili Debian Linux in grafični vmesnik GNOME. Nova zmaga za Linux!"

3 komentarji