»

Prenosnik s procesorjem Athlon 64

The inquirer - Prenosnike, za katere je podjetje AMD trdilo, da jih poganjajo njihovi Athlon K8 procesorji, smo videli na raznih konferencah in razstvavah že pred letom dni. Tokrat pa kaže, da je pred nami pravi model takšnega prenosnika, ki je že predstavljen na Arimini strani. Računalo z imenom AS520-K8 bo imelo 15 ali 16-palčni XGA zaslon ter zaenkrat še dokaj neznano ATijevo grafično čudo imenovano M9C. Arima pa bo prodajala tudi prenosnike osnovane na procesorjih Athlon XP in Pentium 4, ki bodo skoraj identični AS520-K8, razlikovali se bodo le v procesorju in grafiki. Novico si lahko preberete tukaj, podrobnosti o prenosniku pa na tem naslovu.

0 komentarjev

Intel i845 B-Step plošče že v prodaji

X-Bit Labs - Čeprav naj bi Intel svoje i845 B-Step čipovje uradno predstavil šele 17. decembra, so proizvajalci matičnih plošč začeli prejemati pošiljke čipovij že ob koncu novembra. Zato se nekateri proizvajalci niso mogli zadržati in so začeli s prodajo svojih izdelkov. Tako nekatere japonske trgovine že prodajajo na i845 B-Step temelječi plošči MSI 845 Ultra-AR in FIC VC15. Njune specifikacije so:
  • MSI 845 Ultra-AR: 2 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x reža, 5 PCI slotov, 1 CNR slot, poleg tega pa ima še integriran Promise 20276 ATA/133 IDE RAID kontroler in C-media sound kontroler.


  • FIC VC15: 3 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x slot, 6 PCI rež, 1 CNR slot. Poleg tega ima tudi integriran Realtekov 10/100 Mbit Ethernet kontroler in AC'97 zvok.
Plošče se prodajajo za $170 dolarjev (MSI) in $155 dolarjev (FIC).

0 komentarjev

VIA KT266CE (A?)

DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

3 komentarji

VIA trdno odločena o P4X266

DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Via in njeni načrti

X-Bit Labs - Via je razkrila svoje načrte za prihodnost. Prvi med vsemi čipseti, ki je bil že predstavljen je P4X266, ki podpira P4 (Willamette in Northwood) ter pc133 in PC2100/PC1600 DDR ram. Je agp 4x prijazen in podpira 64bit PCI vodilo. Sama proizvodnja pa se bo začela v 3./4 tega leta.

No, še ostali čipseti za Intel procesorje:
-P4M266 je skoraj identičen P4X266 vendar vsebuje že integrirano grafično kartico S3 Savage4. Na trgu ga bomo uzrli v 1./4 naslednjega leta.
- PL266T čipset je mišljen kot podpora P3 Tualatin procesorjem. Imel bo integrirano grafično kartico in podporo DDR ter pc133 sdramu. Proizvodnja se bo začela v 3./4 leta. Sama strategija prodaje tega čipseta je bolj naravnana na mobilno področje.

Seveda pa VIA ne more brez podpore AMD procesorjem.
- KL266 je enak čipset kot PL266T, ki je zasnovan za P3, vendar z to razliko, da podpira AMD procesorje in je mišljen za uporabo v prenosnikih. Ven bo prišel v 3./4 leta.
- K8T266 bo namenjen kot uporaba za prihajajoče...

0 komentarjev

SuperSavage

VIA Hardware - Mhja, ta S3 pa je res čuden. Prvo propadejo, pol jih kupi VIA, pol propade njihov grafični del in rečejo, da nas ne bodo več morili s svojimi podpovprečnimi grafikuljami, potem najavijo veliki comeback, sedaj pa razkrivajo svoje načrte na mobilnem področju. Za razliko od desktopa so na tem področju bili kar uspešni in njihove Savage IX/MX grafične so obvladovale dobršen del trga. No, v tem članku na VIA Hardware lahko zasledimo prve informacije o novem produktu, SuperSavagu. SuperSavage bo namenjen mobilnem področju, na katerem bo zamenjal svoje zastarele bratce in konkuriral GeForce Go in Radeon Mobilityu. Precej ambiciozen projekt, torej. Jaz raje ne bom nič komentiral, ker znam glede S3ja biti precej strupen (boleče izkušnje ), vi pa si kar oglejte članek, če vas zanima!

0 komentarjev

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev