»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Oblikovanje kazala, Foodizmo in počastitev Koale

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu "Besede, imena, kazalo, ali: polavtomatsko indeksiranje za založništvo"danes (27.10.) ob 19h bomo na konkretnem primeru predstavili oblikovanje imenskega kazala in nauke, ki smo se jih naučili po poti. Ogledali si bomo, kje lahko pametna uporaba tehnologije olajša življenje uredništvu in kdaj se ji je bolje izogniti. Pa še objavili bomo odprtokodno orodje, ki naj vam bo v pomoč pri vašem naslednjem založniškem projektu, pa če je enciklopedija ali diplomska naloga.

Na Spletnih uricah bomo predstavili Foodizmo, prvi dejanski generator kuharskih receptov. Ideja je iz sestavin in začimb, ki jih ima uporabnik pri roki, generirati...

18 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Slo-Tech - Kiberpipa z novim letom spet dela s polno paro.

V ponedeljek 8. januarja nadaljujemo s ciklusom predavanj o Biokibernetiki. Tokrat bo predaval prof. dr. Franjo Pernuš na temo avtomatske analize medicinskih slik.

V torek sledi poročilo z znamenitega hekerskega kongresa Chaos Communication Congress - 23C3, ki je potekal konec decembra v Berlinu. Podnaslov kongresa in hkrati tema predavanja je Komu zaupati?.

V četrtek pa boste izvedeli nekaj o uspehu. Na petem Večeru za inovativne in podjetne bo gostoval Žiga Vavpotič s predavanjem Proces osebnega in poslovnega uspeha

Vsa predavanja so ob 19.00. Spletne urice pa se iz...

3 komentarji