»

Core i9 na eBayu

vir: engadget
engadget - na eBayu se je pred kratkim zaključila dražba, v kateri je nek tajvanski uporabnik na prodaj postavil težko pričakovan Intelov šestjedrni procesor, Core i9 oz. Gulftown, izdelan v 32 nm-proizvodnem procesu. Cena za kot kaže prodan 2,4 GHz procesor je znašala kar $1200, zanimivo pa je, da prodajalec na sliki procesorja ni zameglil serijske številke. Posledično bo Intel zlahka ugotovil, od kod je procesor prišel v javnost, kar verjetno pomeni, da se nekomu že trese stolček pri Intelu. Prodajalec je zatrdil še, da je procesor 100% stestiran in delujoč ter da ga je mogoče uporabiti tako v eno kot...

38 komentarjev

Znane cene Clarkdaleov, prva prednaročila

bit-tech.net - Prva prednaročila dvojedrnih procesorjev Clarkdale so se že pojavila na nemški spletni trgovini HPM-computer.de, a so bila tudi že odstranjena. Vseeno so dokazi o možnosti prednaročila zaokrožili po celem računalniškem svetu, z njimi pa, seveda, tudi cene. Le-te so znane za vse prihajajoče dvojedrnike, tako iz serije Core i5 kot iz serije Core i3. Slednja sta sploh ugodna, saj je (oz. bo) Core i3-530 stal 104, Core i3-540 pa 121 evrov. Procesorji Core i5 za razliko od serije i3 podpirajo naprednejšo virtualizacijo (VT-d - operacijski sistem v virtualizaciji lahko dostopa neposredno do strojne opreme, npr. USB priključkov, mrežne kartice, itd.), dodatne varnostne funkcije v obliki tehnologije TXT (Trusted Execution Technology) ter Turbo Boost oz. dviganje frekvence enega izmed jeder, ko je le to močno obremenjeno, drugo pa ne.

Posledično so...

23 komentarjev

Dvojedrni Core i5-650 dodobra navit

Expreview.com - Prvi inženirski primerki procesorjev s kodnim imenom Clarkdale, ki bodo v začetku leta 2010 na podnožju LGA-1156 nadomestili trenutno aktualne dvojedrnike Core 2 Duo in zapolnili tržno luknjo, ki jo ima na tem podnožju Intel, že krožijo po internetu. Na romunskem forumu lab501.ro je inženirski primerek procesorja Core i5-650, ki sicer deluje pri 3,2 GHz, ima 4 MB tretjenivojskega deljenega predpomnilnika in podpira Hyper Threading, uspelo najti in dodobra naviti enemu izmed članov.

Z uporabo le zračnega hladilnika Noctua NH-U12P mu je pri 24 °C okolice procesor uspelo naviti za skoraj 50%, na 4,7 GHz. Jedri sta sicer dodobra zašvicali, saj sta delovali pri 77 in 68 °C in za stabilnost potrebovali napetost 1.424 V. Navitje je bilo...

7 komentarjev

Core i7-860 hitrejši od Core i7-920

Expreview.com - Izid Intelove nove platforme, LGA-1156, se nezadržno bliža, dobili pa smo tudi enega prvih testov novih procesorjev. Na turški strani Donanim Haber so stestirali Core i7-860, primerek z jedrom Lynnfield, ki ima frekvenco 2,8 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika ter dvokanalni pomnilniški kontroler. Primerjali so ga s Core i7-920, najcenejšim predstavnikom procesorjev Bloomfield, nekoliko dražjim Core i7-940, starejšim Core 2 Extreme QX9650 ter Phenom II X4 965 BE. A najpomembnejša je primerjava med Core i7-860 in i7-920, saj imata procesorja enako ceno, 286 $ za 1000 kosov.

Test, ki so ga povzeli na Expreview, nam pokaže, da je Lynnfield več kot dostojen nasprotnik...

28 komentarjev

Prihaja Core i9, Core 2 odhaja

techPowerUp! - Intel se je pred prihodom procesorjev na podnožju LGA-1156 odločil poenotiti imena svojih procesorjev. Imeni Core 2 Duo in Core 2 Quad odhajata (Celeron in Pentium Dual Core očitno ostajata), stari procesorji pa bodo po novem del družine Core i3. Družbo jim bodo delali na Westmere arhitekturi zgrajeni 32 nm dvojedrniki, namenjeni prenosnikom, ki prihajajo konec letošnjega leta. Že znano linijo procesorjev Core i5 bodo sestavljali počasnejši štirijedrni Lynnfield procesorji, ki ne bodo podpirali Hyper Threadinga (in bodo tako računali z le štirimi nitmi naenkrat) in bodo izšli septembra, ter v 32 nm proizvodnem procesu izdelani dvojedrniki Clarkdale. Oboji bodo sedli v podnožje LGA-1156.

Zmogljivejši štirijedrni procesorji Lynnfield s Hyper...

23 komentarjev

Prvi test Core i5

primerjava Core 2 in Core i5, zatemnjeni upori in kondenzatorji na slednjem

vir: AnandTech
AnandTech - Dobre 3 mesece pred izidom Core i5 je Anandtechu že uspelo v roke dobiti procesor in matično ploščo zanj. Procesor je sicer testni primerek, počasnejši od tistih, ki bodo v prodaji, saj je namenjen testiranju kompatibilnosti P55 matičnih plošč z novinci, z nižjo frekvenco pa prihaja z željo, da ne bi bilo mogoče ugotoviti performančne prednosti (oz. zaostanka) v primerjavi s Core 2 procesorji.

A Anandtechovce to ni ustavilo, saj so procesor enostavno navili z 2,13 GHz na 2,66 GHz. Novi procesor je fizično manjši od Core i7 procesorjev, a praktično enako velik kot LGA-775 procesorji. Večje število nožic so na približno enako površino uspeli spraviti z večjo gostoto, žal pa so ponovno spremenjene dimenzije lukenj za montažo hladilnikov. Po novem so le-te ravno med luknjami za...

56 komentarjev

Zbogom Socket A

The inquirer - Socket A in AMDjeve procesorje Athlon, ki smo jih uporabljali na tem podnožju, verjetno poznate domala vsi, ki ste se v zadnjih letih vsaj malo zanimali za računalniško tehnologijo.

Prvi procesorji na podnožju Socket A so se pojavili leta 2000: to so bili 700 MHz Athloni, nekoliko kasneje pa se je pridružil še 600 MHz Duron. Zadnji procesorji na tej platformi so bili Semproni, ki se prodajajo še danes.

The Inquirer poroča, da se po več kot petih letih služenja Socket A poslavlja za vedno. Slika verjetno pove več kot tisoč besed.



Socket A je definitivno posebnost v zgodovini računalništva. Pri zelo hitrem razvojnem tempu, ki ga narekuje računalniška industrija, se je uspel obdržati na trgu več kot...

44 komentarjev