»

Radiohead prosto delijo svoj kolažni DVD s koncerta

Thom Yorke v elementu

Guardian - Britanska rokovska skupina Radiohead se je odločila na zanimiv način izrabiti moč modernih tehnologij in medijev. Lani so imeli 23. avgusta koncert v Pragi na Výstavištih Holešovicah, ki ga je kosoma s svojimi mobilnimi telefoni posnelo ogromno obiskovalcev. Vse te posnetke so zbrali, združili in jih z glasbeno podlago iz originalnih plošč spravili na DVD, ki je prosto dostopen. Posnetke so zbrali z okoli 50 videokamer na mobilnih telefonih, ki pa so seveda razdrobljeni. Objavljeni so na YouTubu, z domače strani pa je mogoč prenos celotnega DVD-ja.

Podobne kolaže so že pripravile nekatere druge skupine. Pred štirimi leti so to poizkusili The Beastie Boys, lani pa Nine Inch Nails.

8 komentarjev

YouTube dviga ločljivost

engadget - Serviranje tolikšne količine videoposnetkov, kot jih zmore YouTube, je s stališča pasovne širine in količine prenosa podatkov verjetno pravi tehnološki čudež. Zagotovo jim ne pomaga vedno bolj pogosta opcija HD ločljivosti, ki je zaenkrat le v 720p formatu, poleg visoko-kvalitetnega 480p in običajnega 360p. Serviranje videoposnetkov si bodo iz zgornjega stališča zdaj še nekoliko otežili, saj so na svojem blogu povedali, da bodo v kratkem podpirali tudi FullHD ločljivost, ki znaša 1920 x 1080 pik (1080p).



Pri posameznih videoposnetkih bo podprt le eden izmed visokoločljivostnih formatov, izbira pa bo odvisna od izvirnega posnetka, ki ga bo naložil uporabnik. Z vedno pogostejšimi FullHD kamerami skrbniki strani vzpodbujajo uporabnike,...

52 komentarjev

U2 na YouTube

Slo-Tech - Čeprav je nedeljski (25.10.2009) koncert popularne rockovske skupine U2 v kalifornijski Pasadeni že razprodan in za Slovenijo nekoliko daleč, boste vseeno lahko tam. Koncert na štadionu Rose Bowl bodo namreč v živo prenašali tudi na YouTube, brezplačno, po celem svetu. S prenosom bodo lahko dosegli tudi oboževalce v državah, kamor normalno ne zahajajo oz. jih niso obiskali že dalj časa, čeprav bodo to storili na nekoliko nekonvencionalen način.

Koncert, ki bo sproti predvajan na uradnem kanalu skupine U2 na YouTube.com, bo kasneje na voljo tudi kot posnetek tako na YouTube.com kot na domači strani glasbenikov, U2.com. Njihov menedžer je povedal, da so idejo za prenos v sebi gojili že precej dolgo, koncert v Los Angelesu pa bo za...

13 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

Video oglasi v revijah

Slo-Tech - Kot kaže se nam obeta oglaševalska revolucija, vsaj v tiskanih medijih. Zanje po novem očitno ni več omejitve, ki bi dovoljevala le nepremične slikovne vsebine. Oglas v gibljivi sliki bodo bralci v tiskanem mediju prvič ugledali 18. septembra v izdaji Entertainment Weekly, ameriški reviji, ki poroča o dogodkih, povezanih s televizijo, filmom, gledališčem, glasbo in knjigami. Živi bodo oglasi za oddaje na televizijski postaji CBS ter za dobro znano pijačo Pepsi.

zaslone, na katerih se bodo oglasi predvajali, bo dobavila družba Americhip, ki ima bazo v Los Angelesu. Zasloni bodo debeli le 2,7 mm in bodo imeli že vgrajeno baterijo, ki bo zadostovala za 40 minut predvajanja oglasa. Da oglasi ne bodo za zgolj enkratno uporabo bo poskrbela USB povezava, prek katere se bo baterija ponovno napolnila. Obenem se bo predvajanje oglasa začelo šele, ko bo bralec odprl stran, na kateri se bo oglas nahajal. Ker takšne novotarije seveda niso poceni, jih bodo žal deležni le bralci v Los Angelesu...

42 komentarjev