»

Manj poletov, slabše vremenske napovedi

Slo-Tech - Eden izmed manj očitnih stranskih učinkov upada letalskih potovanj spričo pandemije so slabše vremenske napovedi, kar so strokovnjaki napovedali že v prvem valu. Zlasti Severni Atlantik je prava avtocesta med Evropo in Severno Ameriko, zaradi česar se tam običajno kar tare letal. Ta med poleti zbirajo tudi podatke o trenutnem vremenu, ki jih meteorologi s pridom uporabljajo pri izdelavi vremenskih napovedi. Podatki (vlažnost, temperatura, veter) se v realnem času prenašajo do več meteoroloških organizacij na svetu.

V prvih mesecih pandemije je letalski promet upadel za približno 75 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi količina podatkov. Ameriška Nacionalna agencija za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je sporočila, da se je razlika med dejanskim vremenom in napovedmi merljivo povečala. Za zdaj to še ne vpliva na uporabnost, saj poleg letal, ki še letijo, podatke pridobivajo tudi s satelitov, vremenskih balonov, boj v oceanih in kopenskih postaj. Prav tako se tovorni...

3 komentarji

Ali še potrebujemo vremensko napoved na TV?

Slo-Tech - Mobilni telefoni so med drugim prinesli tudi aplikacije, ki prikazujejo vreme, kjer se trenutno nahajamo, če ne zmoremo pogledati v nebo, predvsem pa vremensko napoved. Leta preden so računalnike skrčili na velikost dlani, smo o tem, ali bomo imeli v petek piknik, zamenjali opeko na strehi… izvedeli tako, da smo poslušali radio ali posebno oddajo na TV, v kateri so napovedovalke oz. napovedovalci razlagali, kako se gibljejo zračne mase in kako bo to vplivalo na naš piknik.

Že nekaj let pa si lahko na pametnem telefonu trenutek trenutek ogledamo vremensko napoved. Ogled posebne oddaje na TV je tako danes vsaj za nekatere dele populacije odveč, saj so te informacije dosopne kadarkoli.

Na Arstechnici opisujejo dogajanje na tem področju (Watson in vreme npr.), v tem članku.

Kaj pa vi mislite, ali danes še potrebujemo posebno oddajo na TV, ki gledalcem v besedi in sliki opiše vremensko napoved?

93 komentarjev

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Space - Če ste zamudili Leonide, Orionide, Perzeide ter ostale podobne meteorne roje, ne skrbite. Glede na napovedi najboljše letos šele prihaja. In sicer meteorski roj Gemindov, kateri so posledica šele pred dobrimi 20 leti odkritega delovanja asteroida oz. najverjetneje ugaslega kometa, imenovanega 3200 Phaethon.

Meteorski roj Geminidov bo imel vrh akrivnosti v ponedeljek, 14. decembra ob 6:00 po našem času. Vendar ne skrbite, saj je ta meteorski roj poznan po širokem časovnem razponu vrha aktivnosti, zato je primerni čas opazovanja lahko tudi eno noč prej/kasneje. Predvidena aktivnost je 100 meteorjev na uro. Za njih je značilno počasno gibanje po nebu in relativno velika svetlost, ob zelo svetlih meteorjih pa tudi tudi obarvanost. Ker gre pretežno za ostanke kamnin in ne ledu, kot je to pri večini ostalih meteorskih rojev, so ti meteorji na nebu dlje časa in se večkrat zgodi, da prepotujejo velik del horizonta, predno ugasnejo.

Za opazovanje letošnjih Geminidov boste vsekakor...

9 komentarjev

Nova vrsta oblakov?

Nenavadni oblaki

Slashdot - Meteorologija je zanimiva veda, ki poleg vremenske napovedi nudi tudi nekaj drugih priboljškov, katerih uporabna vrednost ni hipna. Med drugim že več kot sto let zlagajo skupaj Mednarodni atlas oblakov, ki je bil pred uporabo satelitov izvrsten pripomoček za urjenje bodočih napovedovalcev vremena, danes pa je njegova funkcija poenotenje besedišča pri opisovanju oblačnih fenomenov. Zadnjih 50 let ni bilo dodanega nobenega novega opisa oblakov, tako da je kazalo, da so očitno vse vrste oblakov že dokumentirane. Na Škotskem so te dni opazili neke čudne oblake, ki naj še ne bi bili opisani. Če se bo unikatnost te vremenske tvorbe potrdila, bo to prvi dodatek po več kot pol stoletja v...

25 komentarjev

Kamniti dež

TG Daily - Odkritje prvega skalnatega eksoplaneta pred dvema tednoma je bil velik dosežek, saj je odkrivanje skalnatih planetov zaradi njihove relativno majhne mase in tirnice, ki je blizu zvezde, veliko težje, kot odkrivanje plinastih velikanov. Tirnica planeta CoRoT-7b ima sploh majhen polmer, saj kroži tako blizu zvezde, da površina, obrnjena proti njej, dosega kar temperaturo kar 2600 K. Temperatura je dovolj visoka, da upari kamenine, ki nato tvorijo atmosfero.

Podobno kot na Zemlji višje nad tlemi prihaja do kondenzacije par, ki povzročijo nastanek skalnatih oblakov. Če na Zemlji dežuje voda, na planetu CoRoT-7b iz zraka pada kamenje! Oblaki se obnašajo tudi kot postopek destilacije, saj se v najvišjih oblakih zadržujejo lahki elementi, ki se sploh ne strdijo, medtem ko v nižjih predelih oblakov nastajajo razni minerali. Znanstveniki predvidevajo, da bi te stalne oblake, sestavljene večinoma iz natrija in kalija, lahko zaznali celo s teleskopi, postavljenimi na Zemlji.

In potem...

12 komentarjev

Nevarnosti oblačnega računalništva

Schneier.com - Kot za New York Times piše Jonathan Zittrain, se z uporabo oblakov uporabniki izpostavljamo številnim nevarnostim, ki jih prej nismo poznali.

Zittrain navaja nekaj težav, na katere bi morali biti pozorni uporabniki oblakov, preden se odločijo svoje podatke zaupati zunanjemu ponudniku.

Prvo nevarnost seveda predstavlja možnost, da ponudnik storitve propade ali samovoljno poseže v podatke uporabnikov. Znan je že primer, ko je v podatke, shranjene na napravi uporabnika, brez njegove vednosti posegel Amazon (v primeru bralnika Kindle), pred časom pa je tudi Youtube na podlagi zahtev založnikov odstranjeval "zasebne" video posnetke uporabnikov, ki so kršili avtorske pravice. Vse to kaže, da možnosti za odstrajevanje vsebin mimo volje uporabnikov vsekakor obstajajo.

Resno nevarnost predstavlja tudi vdor v oblak - pred kratkim je recimo neznani heker vdrl v osebi e-naslov Twitterjevega uslužbenca, pridobil njegovo Google geslo ter s tem dostop do številnih (tudi zaupnih) dokumentov...

28 komentarjev

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

Čas za opazovanje noctilucentnih oblakov

New Scientist - Zadnja leta se povečuje število noctilucentnih oblakov. Le-ti nastajajo na velikih višinah v mezosferi (cca 80 km visoko) v polarnih predelih okoli poletnega solsticija in nato migrirajo proti bolj zmernim geografskim širinam. Ponavadi le do 50 stopinj severne (ali južne) geografske širine, v zadnjih letih pa je njihova aktivnost tako narasla, da jih lahko vidimo tudi pri nas. Letošnja poročila opazovalcev pravijo, da so jih videli tudi na 40 stopinjah severne geografske širine (Slovenija je na 46 stopinjah N).

Ti oblaki so sestavljeni iz drobnih ledenih kristalčkov, ki odsevajo sončevo svetlobo. Njihov izvor je zaenkrat še neznanka. Nekateri špekulirajo, da deluje kozmični prah oz. ostanki meteoritov kot...

6 komentarjev

Sadamove igračke...

The Register - Huh, Sadam se je očitno naveličal tistih 4.000 PS2- jev. Najbrž nekako 'ni mogel' narediti orenk superračunalnika iz njih , zato se je odločil, da bo raje kradel 'zaresne' komponente - iz Edinburga na Škotskem je namreč izginilo že za okoli en milijon funtov računalniške opreme. Kaj bo naredil Sadam z njo, ko jo bo dobil (s posredništvom držav tretjega sveta, seve), še ni znano. Quake anyone ?

4 komentarji

Test Clawa

7Volts - O Clawau, igričarskem pripomočku, ki sede v levo namesto desne roke, se po internetu zadnje čase precej govori. V bistvu gre za precej inovativno ( toda vseeno grdo [:D]) zasnovan pripomoček z devetimi programibilnimi gumbi, ki jih lahko uporabite v kopici iger. Kako je zadevo ocenil tip na 7Volts si lahko ogledate tukaj. Osebno ne vidim potrebe po takšnem pripomočku, toda za nekatere je to mogoče ravno tisto, kar ste čakali vse življenje...

vir: 7Volts

vir: 7Volts

4 komentarji