»

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

Obstoječe Blu-ray enote podpirajo medije do 50 GB

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
X-Bit Labs - Po besedah Blu-ray Disc Association obstoječe naprave ne bodo podpirale 100, 200 oz. 320 GB medijev, čeprav naj bi jim vgrajeni laserji (v teoriji) to omogočali. Predstavnik asociacije, Andy Parsons, je povedal, da je do podobnih težav prišlo tudi z DVD+R mediji, ki jih ne znajo brati nekateri pogoni, ter 240 minutnimi, long play VHS kasetami, ki prav tako niso bile podprte na vseh video predvajalnikih.

Mnogi proizvajalci svoje naprave izdelajo glede na uradne standarde, ki se jih držijo tudi založniki filmov. Ta standard je v primeru Blu-raya 25 oz. pri dvoplastnem ploščku 50 GB. Andy Parsons je povedal tudi, da meni, da bo 25 oz. 50 GB za filme zadostovalo še za lep čas, čeprav imajo tudi večji mediji potencialne tržne niše. Težava z...

26 komentarjev

320-gigabajtni Blu-ray disk

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
engadget - Blu-ray, naslednik DVDjev in zmagovalec HD vojne, kar ne more in ne more dodobra zaživeti. Prodaja DVDjev je še vedno precej višja od prodaje Blu-ray filmov, predvajalnikov, medijev in zapisovalnikov. Morda je to tudi razlog, da na trgu še ni 100 in več gigabajtnih medijev, ki so bili v prototipni obliki napovedani že leta 2004. TDKjevi inženirji, ki očitno verjamejo v trdoživost standarda Blu-ray, so se odločili nekoliko premakniti meje, kar prek 300 GB na plošček.

Za dosego kapacitete 320 GB, ki se je ne bi branili niti marsikateri vstopni modeli prenosnih računalnikov, so uporabili 10 32-gigabajtnih plasti, na katere se bo zapisovalo podatke. Jasno se poraja vprašanje, kako dostopati do zadnje, desete plasti, kjer je treba podatke gledati...

43 komentarjev

Demonstracija uradnega kopiranja Blu-ray filmov

vir: engadget
engadget - Pioneer se je po ukinitvi proizvodnje plazemskih televizorjev odločil kupcem ponuditi enoten multimedijski sistem, ki so ga poimenovali Entertainment Tap. Njihov namen je združiti vse video in zvočne vhode iz različnih naprav in virov (Blu-ray in DVD ter CD predvajalniki, spletne baze filmov, itd.) ter jih preobleči v enoten uporabniški vmesnik. Del tega je tudi podpora t.i. Managed Copy, ki dovoli ustvarjanje varnostne kopije Blu-ray filma. Še več, postopek izdelave kopije so močno poenostavili, saj zahteva zgolj nekaj pritiskov na gumb in vnos varnostne PIN kode (ki preprečuje npr. otrokom kupiti za nekaj tisoč dolarjev filmov), izdelava kopije pa nato poteka pri približno 5x hitrosti predvajanja filma, seveda odvisno od zmogljivosti pogona. Pri Pioneerju še...

1 komentar

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

Toshiba se pridružuje družinici Blu-ray

Zgodovina.

CNet - Toshiba, eden izmed glavnih zagovornikov že preminulega standarda HD DVD, ki ga je nasledil Blu-ray, je naposled le napovedala serijo izdelkov, ki bodo podpirali nov format. Trajalo je kar 19 mesecev, da so priznali poraz, a bolje pozno kot nikoli, so si bržkone priznali, in se prijavili za članstvo v klubu Blu-ray Disc Association (BDA). Res je, čeprav je HD DVD umrl pred poldrugim letom, je Toshiba doslej trmasto vztrajala pri klasičnih DVD-jih, Blu-raya pa se ni hotela...

2 komentarja

Plextorjeva individualizacija

CDR-Info - Prenekateri Pek™ je že spoznal, da se določene pečke bolje ujamejo z določenimi mediji (CDR, da ne bo pomote). Rezultat neprimerne kombinacije je lahko škrtanje CD bralnika, ali pa sploh neberljivost medija v nekaterih ali celo vseh enotah (da domačih cd komponent ne omenjam).

Zaradi tega je Plextor razvil tehnologijo 'VariRec' - Variable Recording. Pomeni, da bo CD zapisovalo (beri: Plextorjeve nove enote) iz mesta za kalibracijo laserja na ploščku razbralo tip in oznako medija, ter iz baze izbralo najprimernejšo moč laserja. Klik!

3 komentarji