»

Raziskava: vetrnice ne vplivajo na populacijo ptic, vrtine v skrilavce pač

Slo-Tech - Eden izmed pogostih pomislekov proti vetrnim elektrarnam je njihov vpliv na ptice, do katerih naj bi bile elise neizprosne, še zlasti do večjih ptic. V najnovejši raziskavi, ki so jo objavili v reviji Environmental Science & Technology, je Erik Katovich z Univerze v Ženevi te bojazni ovrgel. Ugotovil je, da vetrnice nimajo merljivih učinkov na populacijo ptic, medtem ko se ta v okolici vrtin za pridobivanje nafte in plina iz skrilavcev zmanjša za približno 15 odstotkov.

Katovich se je osredotočil na ZDA, kjer so v zadnjih 20 letih bistveno povečali proizvodnjo električne energije iz vetra. Leta 2000 so imeli nameščenih kapacitet za 2,6 GW, leta 2020 pa že za 122 GW. Medtem ko je doslej že več študij analiziralo vpliv posameznih lokacij na posamezne vrste ptic, je Katovich uporabi podatke iz znamenitega projekta občanske znanosti Christmas Bird Count za analizo na ravni celotne države. Predpostavil je, da bi se kakršenkoli vpliv na populacijo ptic, ki bi ga imele vetrnice, moral...

85 komentarjev

Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

IEEE Spectrum - Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko...

58 komentarjev

Ptice kot ustvarjalke glasbe

Ptice na žici

vir: Daily Mail
Daily Mail - Naslov je sam po sebi logičen, saj vsi vemo, da so ptice pevke zmožne odžvrgoleti čudovite napeve, sploh če se zatečemo v mirno naravo, kjer ni mestnega hrupa. A ptice so lahko očitno tudi vir glasbe, brez da bi odpirale kljunčke. Brazilski glasbenik in režiser Jarbas Agnelli je v lokalnem časopisu zagledal sliko, na kateri so ptice sedele na vzporednih žicah, kar mu je nemudoma predstavljalo note na notnem črtovju.

Iz same radovednosti, kako bi melodija zvenela, jo je uglasbil s ksilofonom, fagotom, oboo in klarinetom, čeprav priznava, da to morda ni najbolj originalna ideja. Vseeno je rezultat prijetna in mirna melodija, ki pa traja zgolj minuto. Gospod Agnelli za melodijo ne jemlje zaslug, saj pravi, da je avtor jata ptic, ki se je...

27 komentarjev

Vetrne elektrarne ne vplivajo na gnezdenje ptic

Vetrna elektrarna ob morju

vir: Wikipedia
ScienceDaily - Zaveza Evropske unije, da bodo do leta 2020 20 odstotkov naših energijskih potreb pokrili obnovljivi viri energije pomeni, da je za realizacijo cilja potrebnih veliko raziskav ne samo na področju novih tehnologij, pač pa tudi o vplivih novih tehnologij na okolje samo saj je zadnja stvar, ki jo hočemo, da bi stvari v preveliki naglici le poslabšali.

Ena izmed takšnih precej debatiranih tem je vpliv veternih elektrarn na ptice in njihove navade. Marsikateri...

105 komentarjev

Neumni telefoni

Nokia 7610

vir: Nokia
Mladina - Kot vse kaže se elektronska nesnaga počasi a vztrajno širi tudi na pametne mobilne telefone. Nokie 7610, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian, se v primeru okužbe iz vsemogočega telefona spremenijo v navadne telefone, s katerimi lahko le komuniciramo in še to na klasičen način - s pogovorom. Trojanski konj, ki med drugim sličice v meniju zamenja z mrtvaškimi glavami, najlažje dobimo na straneh z...

29 komentarjev

MSN Slate Magazine naprodaj

Slashdot - Microsoft je v pogovorih s petimi ali šestimi potencialnimi kupci spletnega časopisa MSN Slate Magazine. Razlog za prodajo naj bi bilo veliko zanimanje za časopis s strani drugih medijskih hiš, ki je prisotno že nekaj časa. Microsoft želi MSN Slate Magazine tudi po prodaji ohraniti v sklopu spletnih strani omrežja MSN. Seveda pa to ni nujen pogoj za prodajo, zato Microsoft ne bo oporekal prenosu časopisa na katero drugo spletno mesto ali v tisk.

Časopis se je nazadnje zaiskril pred nekaj tedni, ko je na veliko promoviral brskalnik Firefox ...

2 komentarja

Ne opecite se pri melodiji za vaš mobilec!

ZDNet - Ste si na svojo telefonsko zverinico pravkar namestili piskajoč nadomestek priljubljene skladbe? Seveda - pa imate zanjo tudi licenco?

Jep, članice RIAA-e so se po Napsterju spravile še na ponudnike melodij za mobilne telefone. Trenutno tožb še ni precej, saj so tokrat pristopili drugače: od ponudnikov melodij so zahtevali licenciranje. Klik!

27 komentarjev