»

Solaris 10 bo poganjal aplikacije za Linux

OSNews - Prihajajoči operacijski sistem Solaris 10 bo prinesel nove zmogljivosti, ki bodo omogočile poganjanje aplikacij za Linux. Projekt s kodnim imenom Janus (rimski bog Janus, Januaris ima dva obraza, tako da z enim gleda v staro, z drugim v novo leto) obljublja poganjanje večine aplikacij za Linux ob približno enaki hitrosti kot v Linuxu. Storitev za jedro operacijskega sistema bo brezplačna, ustrezala pa bo specifikacijam Linux Standard Base. Klik!

2 komentarja

Corel je prenehal z Open Source projekti

Slashdot - Corel je najavil, da bo s prvim dnem v marcu prenehala z obratovanjem njihova stran Corel's Open Source Development Community Site. Kot najbrž večina ve, je Corel zelo pomagal na GNU/Linux sceni, še posebej s produktoma Corel Draw in Corel WordPerfect. Corel je tudi veliko vlagal v razvoj linuxovega "emulatorja" MS Windows okolja Wine. Osebno mislim, da je zelo žalostno, da bo linux in open source svet izgubil tako vplivno in denarno močno podporo.

2 komentarja

Quake3 na P4

Linux Today - Na The Register so naredili test Quake 3 na Linuxu in na Windows XP. Šlo je za Northwood 2.2 GHz 0.13-micron P4, oba operacijska sistema sta bila nameščena na isti mašini. Čeprav so imeli XPji mnogo boljšo podporo vsemu specialnemu hardwareu in so bili Linux driverji bolj bogi, je imel Quake na Linuxu vendarle višji FPS. Glede na to, da je testerja to močno presenetilo, se je odločil, da bo sedaj preizkusil še nekaj cross platform aplikacij kot so OpenOffice, Netscape in Gimp.

12 komentarjev

Zgodovina Freeciva

Slashdot - Kje se je začela zgodovina ene najpopularnejših muliplayer iger za Linux (in mnogo drugih OSjev) FreeCiv? V temle članku je razloženo, kako se v bistvu open source igre sploh razvijajo. Piše tudi o tem, zakaj je FreeCiv ena redkih multiplayer iger v katerih je nemogoče goljufati, tudi če se zelo trudite. Zvedeli boste zakaj FreeCiv (in kaka druga open source igra) ni enako igrabilna kot njene komercialne inačice. In kaj je največji problem svobodne civilizacije? Delajo jo predvsem programerji in strašansko jim manjka ustvarjlcev zvokov in grafike.

3 komentarji

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na...

25 komentarjev

Kohan za Linux

Slashdot - Ja, tudi Linuxaši niso neki bogovi, ki bi po cele dneve gledali v programsko kodo in čisto pozabili na trenutke za sprostitev. To dobro vedo pri nekaterih redkih založnikih, ki se še zanimajo za ta igričarsko precej zaostali trg. No, kakorkoli že, nekaj se le premika, saj smo na Linuxu le videli nekaj vrhunskih naslovov, sedaj pa se ogrevajo tudi pri TimeGete Studios, kjer nameravajo za Linux predelati za nekatere odlično strategijo Kohan. Demo je že vsaj teden dni objavljen na Lokijevi domači strani, če pa se ne bo kaj zalomilo, pa bomo lahko celotno Linuxaško različico zaigrali v kratkem (beta je že dalj časa nared).

0 komentarjev

Open source igre na Linuxu

Linux Journal - Vem, da je Slo-tech bolj resno usmerjen projekt in da nebi smel pisati o igricah, vendar moram, ker se vse skupaj nanaša na Linux in na Open source. Poleg tega pa Linuxaši prav hrepenijo po zabavi in so pripravljeni podpreti vsak komercialen projekt a la Quake 3 za Linux, samo da bi imeli čim manj opravka z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. No morda sem malce zapretiraval... Skratka vsak človek se slej ko prej nažre komercialnih naslovov in si kmalu zaželi nekaj preprostejšega in zabavnejšega (samo poglejte si npr. Deluxe Ski Jumping). Tako je tudi na Linuxu. Res je, da igrice dobimo že zraven distirbucij (Red Hat, Caldera, SuSE, ...), vendar se človek kmalu naveliča pasjanse, minolovca, kače in drugih stvari. Če spadate med tiste, ki bi se radi igračkali tudi na Linuxu, potem obiščite to stran in si zastonj snemite špile. Ne pričakujte sicer kakih Quakov ali Unrealov, prej kakšne preprostejše arkade. Skratka nič ni boljšega, kot cel dan pisati kodo kakega Linuxaškega programa...

0 komentarjev

Intervju s Stevom Ballmerjem

Sun-Times - Pri Sun-Times so objavili intervju s Stevom Ballmerjem - z drugim najpomembnejšim človekom v Microsoftu (prvi je še vedno kakopak Bill Gates). S tem člankom so hoteli izvedeti, kako Microsoft gleda na Linux. Ballmer je povedal, da je Linux in Open source nasplošno v redu, ker sili druge (predvsem Microsoft) k inovativnosti. Povedal pa je tudi, da je Linux rak rana. Logično, saj Microsoftu dela precej preglavic. To je samo povzetek. Veliko več podrobnosti boste našli, če si boste vzeli čas in prebrali intervju.

5 komentarjev