»

AMD-jevi procesorji FX prihajajo 11. junija

vir: VR - Zone
VR - Zone - Po zadnjih govoricah naj bi AMD-jeva nova generacija namiznih procesorjev iz serije FX, ki nosi kodno ime Zambezi ter je narejena na novi arhitekturi Bulldozer, prispela 11. junija. Pred tem so napovedi govorile o 20. juniju, spremembo na 11. junij pa je predstavila turška stran DomainHaber, ki je v preteklosti že prišla do večjih predčasnih najav. Težava je le v dnevu predstavitve, saj je 11. junij sobota. V obeh primerih, tako na 20. kot na 11. junij, se bo AMD vseeno še vedno držal napovedi o izidu procesorjev v drugem letošnjem četrtletju. Točnejše podatke o izidu naj bi izvedeli v maju, najverjetneje na letošnjem Computexu, ko naj bi AMD prestavil vezna čipovja iz serije 900, ki bodo uradna vezna čipovja procesorjev Zambezi. Matične plošče in procesorje...

11 komentarjev

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

Gygabyte napovedal Thundra Force kartice

X-Bit Labs - Gygabyte je izdal dve uradni obvestili o njihovih prihajajočih grafičnih karticah, ki temeljijo na Nvidia Titanium čipih. To so:

-GF3500-TF: Kartica je narejena na GeForce3 Ti 500 čipu in deluje pri 240 MHz. Opremljena je s 64 MB DDR SDRAM, ki deluje pri 500 MHz.

-GF3200-TF: Kartica je narejena na GeForce3 Ti 200 čipu (tega gotovo niste vedeli... :)) in deluje pri 175 MHz. Opremljena je s 64 MB DDR SDRAM, ki deluje pri 400 MHz.

Obe kartici imata TV in DVD izhode in v paketih boste našli še CyberLink POWER DVD verzija 3.0. Sicer lastnosti kartic res niso ne vem kako presunljive, samo kar je pa impresivno je pa velika izbira iger, ki jih dobit v paketu: Serious Sam, Rune, Motocross Mania, Heavy Metal F.A.K.K.2, 4x4 Evo (Lite verzija), Oni (Lite Verzija). Četudi igre niso ravno nove, pa je to še vedno zelo zanimiv paket za mnoge uporabnike.

1 komentar

NEC odpušča delavce

The inquirer - The Inquirer poroča, da NEC namerava v svoji škotski tovarni polprevodnikov odpustiti kar lepo število delavcev. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za polovico od 1600-ih delavcev (torej 800 delavcev). NEC dogodka noče komentirati, vendar lahko sami sklepamo kaj je temu vzrok. Ker tovarna večinoma dela DRAM čipe in druge proizvode, lahko vidimo, da NEC z odpuščanjem delavcev poizkuša zmanjšati stroške proizvodnje.

0 komentarjev

Voodoo 5 6000 naprodaj

Overclockers Australia - Odsotnosti 3dfx-a smo se že kar nekako navadili, vendar se še vedno najde kak privrženec, ki se nostalgično spominja starih časov. Novica, ko naj bi neko podjetje na podlagi 3dfx-ovih tehnologij začelo proizvajati nove čipe, se je izkazala za lažno. Novega 3dfx-a ne bo. Žal! Se je pa na internetu pojavila stran, kjer lahko 3dfx fani dobijo čisto pravo Voodoo 5 6000 grafično kartico. Če se vas spomin še kolikor tolikor drži, potem zagotovo veste, da je Voodoo 5 6000 kartica s štirimi VSA procesorji, ki uradno ni nikoli izšla. Kartico lahko kupite za ne tako skromnih 470 $, kar znese približno 120000 SIT. Pa jo kupite, če jo morete. Če gre za tipkarsko napako (kar se V5 6000 tiče), pa bo pokazal čas. Stran, kjer kartico prodajajo najdete tukaj.

6 komentarjev

Novi čipi temelječi na 3dfx tehnologiji?

Slo-Tech - To novico mi je poslal OZZY:
Grafična naj bi bila predstavljena naslednji mesec. The Inquirer poroča o novi grafični kartici, kar pa v današnjem času ni nič novega. Vendar je presenetljivo to, da naj bi grafično izdala do sedaj neznana firma 3DPower. Čeprav naj bi grafično izdelovala firma Absolute Power, eden od izdelovalcev grafičnih z NVIDIA čipi, naj bi po The Inquierjevih novicah nova kartica v veliki večini bazirala na nikoli izdanem Rampage-u, ki ga je razvijal 3Dfx. Če se malo spomnimo kaj naj bi čip Rampage prinesel. Hitrost jedra naj bi bila 200Mhz, opremljen pa naj bi bil tudi z DDR-RAMom. Vseboval naj bi 4 rendirne cevovode in T&L enoto. To vse nas kar malo spominja na GF2 GTS kartice. V 3DPower naj bi bil večinoma zaposelni bivši delavci 3Dfx-a. Pravico do patentov pa je dobila NVIDIA z prevzemom le tega, ki pa ni imela interesa, da bi izdala kartice z Rampage čipom. Če je temu tako potem naj ne bi bile daleč sodni epilogi med obema firmama. Če je vse skupaj samo...

15 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
  • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
  • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
  • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
  • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
  • 150 milijonov trikotnikov/s
  • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev

Geforce 3 26. februarja

Video Card Drivers - Hmm... Kaj pravite na par novic, OK?

Govorice o tem, da bo GeForce 3 predstavljen v naslednjih nekaj tednih so očitno resnične. Na VideoCardDrivers so objavili novico o uradni predstavitvi GeForcea 3 26. februarja. Znane so tudi točne specifikacije:
  • 0.15 mikronsko jedro
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • frekvenca jedra nad 200 MHz
  • DDR SDRAM ali SGRAM pri 250 Mhz
  • 8 GB/sekundo prenosa iz rama
  • Podpora do 128 MB rama
  • 4 rendirne cevovode
  • 2 teksturi na cevovod
  • 4 teksture na pixel
  • Enota T&L bo zmogla izrisati malo več kot 40 milijonov trikotnikov na sekundo
  • 350 MHz RAMDAC
  • Največja resolucija 2048×1536 pri 75 Hz

  • Cena $500, kar bo pri nas 125 tisoč
Hja.. Če je vse to kar sem napisal zgoraj res, bomo videli 26. februarja. Vse je zelo impresivno, razen cene... A kljub temu to pomeni znižanje cen ostalim nVidiinim karticam.

14 komentarjev

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev