»

Googlov monopoli se začenja znova

Google - Prejšnji teden sta Google in Hasbro na spletu zagnala novo igro, ki je hipoma zasvojila trume uporabnikov. Tako velikega odziva na svetovni monopoli bržkone niso pričakovali, saj je igro od začetka pestilo kar nekaj začetnih težav, kot so neodzivnost in včasih kar nedostopnost strežnikov, goljufanje z ustvarjanjem več računov, počasno igranje (sedem dni časa za sprejemanje ponudb) in podobno. Google je obljubil, da bo porodne krče odpravil in igro ponovno zagnal. Vesoljni potop se je zgodil včeraj ob 17.00 po slovenskem času, ko so izklopili strežnike. Ponovni zagon bo sledil tekom današnjega dneva. Povodenj je v...

75 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Študentje ne uporabljajo svojih e-poštnih predalov

Wired Blog - Na Boston College so ugotovili, da je študentom ponujati polne e-poštne predale nesmiselno, saj ti večidel na univerzo pridejo z že izgotovljenimi digitalnimi identitetami. Začenši z jesensko generacijo slušateljev ti ne bodo več dobili svojega predala za elektronsko pošto, marveč zgolj alias @bc.edu, ki bo prejeta sporočila posredoval na nastavljen poštni račun - najsibo Gmail, Hotmail, Yahoo Mail ali kaj tretjega. Prodekanja Mary C. Corcoran pojasnjuje, da študentje njihovih elektronskih naslovov niso uporabljali, tako da so postali zgolj še ena v vrsti reči v življenju, ki so jih morali preverjati, medtem ko je bila srž njihovega življenja drugje.

Preden so sprejeli to odločitev, so razmišljali tudi o povezavi z Googlovo ali Microsoftovo storitvijo za gostovanje elektronske pošte, ki svoje usluge nudita brezplačno. Zanju se niso odločili, ker so pogajanja dolgotrajna, poleg tega pa ni nikakršnih zagotovil, da v bodočnosti ne bosta začela zaračunavati svojih storitev. Klik!

48 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Želite poslati svojim najdražjim sporočilo po smrti?

Schneier.com - Na internetu se je pojavila spletna stran You've Been Left Behind, ki zainteresiranim omogoča pošiljanje elektronskega sporočila po smrti.

Letna naročnina na storitev stane 40 USD, spletna stran pa omogoča, da svojim najdražjim pošljete ljubeče sporočilo, v katerega pa lahko vključite tudi (citat s spletne strani): "dostop do svojega bančnega ali borzno-trgovalnega računa, opis skritih vrednih predmetov" in podobne za vaše najdražje pomembne informacije.

Vse te informacije so na strežniku shranjene v šifrirani obliki, hkrati z njimi pa se na strežniku varno spravljen nahaja tudi šifrirni ključ.

V primeru, da se boste torej odločili za uporabo omenjene storitve torej na strežnik nikakor ne pozabite vpisati vseh vaših gesel in naložiti certifikatov za spletno bančništvo. Morda vam bodo vaši svojci po smrti globoko hvaležni. Morda pa vam bo kakšen spletni goljuf hvaležen tudi pred vašo smrtjo...

26 komentarjev

Najboljše sporočilo o napaki

The Register - Če so običajna sporočila o napakah (error messages) dolgočasna, nezanimiva in ne povedo veliko, so na The Registerju našli doslej najizvirnejše sporočilo o napaki. Angleška spletna stran Fish4.co.uk je zbirka malih oglasov za hiše, zaposlitve in avtomobile, ki je bila včeraj zaradi okvare Sunovega Fire E6900 Serverja nedosegljiva. V sporočilu na spletni strani je pisalo: Na žalost je spletna stran fish4 zaradi odpovedi zelo drage komponente Sunove strojne opreme nedosegljiva. Sunov inženir je že v podatkovnem centru, a je pozabil s seboj prinesti nadomestni del. Upamo, da bo Sunov inženir napako uspel popraviti do dvanajste ure. Časovno oceno bomo po potrebi popravili, kakor bo pač napredovalo delo. Ja, še so ljudje s smislom za britanski humor.

41 komentarjev

Windows Live Mail Desktop Beta

Slo-Tech - Tokrat je izšel nov program, poimenovan Windows Live Mail Desktop, ki je nekakšna zamenjava oz. nadgradnja obstoječega Outlook Express poštnega odjemalca. Sam program omogoča prejemanje in pošiljanje elektronske pošte preko POP3/SMTP protokola, hkrati pa se lahko naročimo na RSS ter novičarske skupine (NNTP).

Sam vmesnik je že poznan iz drugih odjemalcev, hkrati pa zelo spominja na druge izdelke izdane pod Windows Live. Od vseh novosti, ki jih prinaša, pa smo lahko najbolj zadovoljni tega, da lahko iz programa dostopamo do Hotmail in MSN pošte. Že nekaj časa namreč velja, da je za dostop preko POP3/SMTP potrebno doplačati približno $50.

O samem programu si je moč prebrati več...

34 komentarjev

SETI gumbek

Jaz - Grem stavit, da vas je danes zjutraj presenetil ta luštkani gumbek na levi strani. Včeraj pozno zvečer smo namreč na našem IRC kanalu staknili glave in pogruntali par idej, Brody pa je bil zadolžen za garaško delo izdelave. To je rezultat našega bedenja do pol enih zjutraj [:))]. Upam, da vam je zadeva vsaj pol tako všeč, kot nam, ki smo jo delali.Na žalost pa je z gumbekom izginilo nekaj izbir iz menija. Krivda za to je moja, ker sem na disku imel še staro različico datoteke brez dodatnih možnosti. Brez skrbi, vse bo urejeno v najkrajšem možnem času ( ane, Primoz? [>:D]).Pa še nekaj, ko smo ravno pri SETIju. Slo-Tech team lepo napreduje, registriranih je že 28 E.T. lovcev, skupaj pa smo predelali že skoraj 3000 paketkov. Vsi, ki že aktivno obdelujete paketke ali si to samo želite, pa ste zelo vabljeni, da se nam pridružite. Več nas je, lepše je [:)].

3 komentarji