»

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Office Starter Edition bo zastonj

Tudi legalno zastonj

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Microsoft bo na novih računalnikih, ki bodo uporabljali Windows 7, ponudil brezplačno različico pisarniškega paketa Office 2010. To so že počeli z demonstracijsko različico Office 2007, kateremu je potekla licenca in so tako postali neuporabni, medtem ko bo Office Starter Edition, osnovan na Office 2010, brez časovne omejitve uporabe, a bo zato omejen funkcionalno. Nameščen bo le na računalnike velikih proizvajalcev (Dell, HP, Lenovo, itd.), namenjene za pisarne. Brezplačna različica bo kot namestitev vsebovala popolnoma delujočo osnovno namestitev Officea, a bo, poleg omejene funkcionalnosti, omogočena uporaba le Worda in Excela. Ker bo izdaja podprta z oglasi (ni še razjasnjeno, kakšni bodo, kot tudi ni razjasnjeno, kako bo izgledala omejena...

31 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Microsoft in Nokia postavljata Office na Symbian

Na Windows Mobile Office že teče

ComputerWorld - Isti dan, ko je v ZDA sodišče razsodilo, da mora Microsoft nehati prodajati svoj Word zaradi kršitve patentov, ki pokrivajo običajni XML, sta Microsoft in Nokia najavila, da združujeta moči v boju proti Googlu. Z novosklenjenim zavezništvom nameravata nemudoma začeti razvijati storilnostne aplikacije za profesionalce (to je ta hip modni izraz za Office), ki bodo v obliki Microsoft Office Mobile našle pot na naprave s Symbianom. Sprva jih bomo zagledali na Nokiah serije...

4 komentarji

Nokia bo uporabljala Qt

Nokia N810

vir: CNet
CNet - Nokiin na Linuxu osnovan operacijski sistem Maemo je zelo nišen izdelek, saj ga uporabljajo le na dveh internetnih dlančnikih N800 in N810. Do sedaj so za razvoj aplikacij uporabljali knjižnico GTK+, ki jo uporablja tudi Gnome namizno okolje. Za novo izdajo sistema Maemo, ki bo nasledil trenutno aktualno 5. različico, se je Nokia odločila GTK+ zamenjati s Trolltechovim paketom Qt knjižnic, katerega največji uporabnik je namizno okolje KDE. Zaradi zamenjave so že povabili razvijalce okolja Gnome, da svoje aplikacije priredijo in naredijo združljive s Qtjem.

Nokia je povedala še, da je možnost skupnega Qt APIja za Maemo in Symbian zelo verjetna, zaradi česar bi Maemo postal mnogo bolj zanimiv za...

25 komentarjev

Starr in Microsoft

Newsfactor - Ken Starr, ki ga vsi zelo dobro poznamo iz preiskav o Billu Clintonu ter Monici Lewinsky, bo igral ključno vlogo v protimonopolni preiskavi proti Microsoftu.
Ken Starr, ki je že pripravljal podlago za ločitev Microsofta na več pravno ločenih enot, je javno opozoril Bushevo vlado, naj se ne poravna z Microsoftom. Starr je tudi povedal v intervjuju, da Microsoft uživa dejanski monopol na področju operacijskih sistemov in to tudi izkorišča. To je bilo tudi zelo očitno v primeru Netscape-a, ki je bil Microsoftova velika konkurenca na področju spletnih brkljalnikov.

Več o tem pa lahko preberete tukaj.

8 komentarjev