»

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Podcasting patentiran

Ars Technica - Podcasting je Applova skovanka iz besed iPod in broadcasting, ki označuje skupek tehnologij za prenos avdio ali video vsebin z interneta po naročilu. Z uporabo posebnega odjemalca se te takoj, ko so na voljo na spletu, prenesejo na računalnik, uporabnik pa jih lahko nato posluša kadarkoli želi. Tehnologija je začela privržence pridobivati leta 2004, nato pa je postajala vsako leto bolj priljubljena.

Podjetje VoloMedia sedaj trdi, da so pridobili patent, ki pokriva tudi podcasting. V patentu, za katerega so zahtevek vložili leta 2003, je opisana "metoda za dobavo epizodne medijske vsebine", ki po njihovih besedah med drugim zajema podcasting. Danes praktično ves podcasting temelji na RSS, a patent ni omejen le nanj. Še več, celo če bi npr. Hulu začel ponujati oddaje in nanizanke za prenos na domače računalnike, bi se moral sporazumeti s podjetjem VoloMedia.

V podjetju sicer zagotavljajo, da s pridobljenim patentom ne nameravajo izsiljevati, temveč želijo "generirati prihodke s...

6 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

BBC: British Virus Broadcasting Corporation

The Register - Vsake toliko časa se zgodi, da za razširjanje virusev ali podobnih hecnosti poskrbijo svetu dobro znana imena -- podjetja. Da je bera polna, se vsega skupaj včasih drži še kanček ironije.

Tokrat so za virusno osveščenost poskrbeli pri BBCju, kjer so na naslove ljubiteljev radijske žajfnice The Archers 29. januarja razposlali virus Sobig. Ta kot naslov pošiljatelja esporočila navaja big@boss.com. Mimogrede, incident se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko so se z virusom bojevali sami administratorji BBC-jevega informacijskega sistema.

p.s.: sporočila iz naslova big@boss.com prejemam tudi sam. Brez sprevrženih idej, prosim!

0 komentarjev