»

Varnostna luknja v PHP verzije 3.0.10 do 4.1.1

ZDNet - Hkrati z rastjo uporabe open source programske opreme očitno raste tudi število napak in varnostnih lukenj v njej. Pred kratkim so objavili spisek lukenj v Linuxu, ki bo kmalu tako dolg kot podoben spisek za Windows sisteme, sedaj pa so odkrili luknjo v procesorju za skriptni jezik PHP. Težava je po nevarnosti primerljiva celo z napako, ki je omogočila širjenje črva Code Red na Windows strežnikih, čeprav naj bi bilo napako v PHP precej težje izkoristiti v slabe namene. Zdi pa se, da naj bi v raznih internetnih underground krogih že razvijali črva, ki bi izkoristil to luknjo. Popravek je na voljo z novo verzijo PHP-ja, ogroženih pa je okoli 8 milijonov spletnih strani.

19 komentarjev

Microsoft zgrožen nad exploit razpravami

The Register - Microsoft je podjetje, ki ne ustvarja samo programskih paketov, ampak tudi malce čudne komentarje. Če smo nekateri pogojno še prenesli Balmerjevo tuljenje, kakšna rakasta rana je Linux, je najbolj svež Microsoftov komentar popolna bedarija. In kako izgleda ta komentar? Kot gotovo že veste, obstajajo na internetu razna zbirališča, kjer ljudje razpravljajo o varnostnih luknjah v M$-jevih programih ali operacijskih sistemih. Problem nastane, ker se na teh zbirališčih ne zadržujejo samo uporabniki, ki hočejo izvedeti, katere luknje je treba zakrpati, ampak tudi taki modeli, ki hočejo izvedeti, katere luknje se lahko najbolje izkoristi za razne exploite, podtikanje trojancev, črvov ali še česa hujšega. Po Microsoftovo, bi morali vsa taka zbirališča zapreti. In kje bodo potem razni uporabniki izvedeli, katere varnostne luknje zakrpati? Namesto, da Microsoft tuli čez ta zbirališča, naj raje že enkrat začnejo pisati programe/operacijske sisteme, ki ne bodo spominjali na (močno naluknjan)...

1 komentar

Črv "Code Red" napada ameriško vojsko

The Register - Po napadu na Belo hišo, se je Code Red usmeril tudi na strani ameriške vojske. US Department of Defense je bil tako prisiljen (zaradi strahu ali zaradi sramu, da bi tako mogočni vojski kljuboval en sam nepomemben internetni črv? ), da ugasne nekatere strežnike, na katerih so nastanjene različne strani ameriške vojske. Črv izrablja že poznano varnostno luknjo, ki pa je admini niso zakrpali, čeprav je popravek na voljo že vsaj mesec dni. Odgovorni pravijo, da bodo spletne strani nedostopne vsaj toliko časa, dokler leni admini ne bodo zakrpali vseh varnostnih lukenj, ki bi jih Code Red utegnil izkoristiti. Mimogrede: kot vsak virus/črv, ki je dolgo časa na "sceni" je tudi Code Red doživel mutacijo, ki mu je izboljšala nekaj stvari, med drugim tudi sistem razmnoževanja.

0 komentarjev

Črviček "Code Red" napada Belo hišo

uebertakten.de - Po internetu se je med uporabniki razširil nov črviček imenovan "Code Red". Le ta napada pred enim mesecem najdeno varnostno luknjo v MS Indexing Service-u. Zaradi tega so lahko prizadeti vsi računalniki z Windows-NT in 2000 sistemom,ki vsebujejo Microsoft Internet Information Server (IIS) 4.0/ 5.0 in na katerih še ni inštaliran MS popravek. Črv napada računalnike preko direktne TCP/IP povezave (Port 80). Vendar se v nobenem primeru, kakorkoli, ne zapiše na disk. Obstaja le v RAMu. Odstranitev samega črva je enostavna. Uporabnik mora le inštalirati popravek in računalnik ponovno zagnati. Vendar pa vsebuje "Code Red" še eno zanimivost. Vsebuje funkcijo, da med 20 in 24 uro, napada stran Bele hiše in tako poskuša doseči preobremenitev ali t.i. Denial-of-Service. Vendar pa so po podatkih v Beli hiši pravočasno reagirali in so spremenili IP naslov.

0 komentarjev

Varnostni problemi pri Yahoo in Hotmail

CNet - Ker danes ni kakih posebnih Linuxaških novic, sem prisiljen, da se potrudim še na kakem drugem področju. No kljub temu sem našel še eno precej zanimivo novico:
Pojavili so se ponovni varnostni problemi na Yahoo in Hotmailu. Yahoo in Hotmail sta pustila odprto varnostno luknjo, ki se jo lahko izkoristi za precej umazane stvari. To varnostno luknjo se da izkoristiti za izdelavo internet črva. Ta črv sicer ne more povzročiti nobene škode, lahko pa dobesedno zamaši internetne poštne strežnike. Celoten črv deluje na podlagi HTML povezave. Napadalec pošlje žrtvi e-mail, ki vsebuje povezavo (link), ki je v bistvu črv. Če žrtev klikne povezavo, se izvrši HTML koda in črv se pošlje na vse pošiljatelje e-mailov, ki jih imate shranjene v in-boxu. posledica tega je poplava raznih e-mailov in seveda počasnejši internet. Seveda pa stvari niso nikoli tako črne. Ta črv je grožnja bolj na kratek, kot pa na dolgi rok. Če pa se hoče črv aktivirati, pa mora luknja obstajati na strežniku, ki istočasno...

4 komentarji

"Adore" črv na Linux sistemih

CNet - Pojavil se je nov črv, ki napada Linux sisteme, že tretji v zadnjih nekaj mesecih. Ta črv, znan kot Adore črv, je namenjen kreiranju varnostne luknje na Linux sistemih in pošiljanju informacije o prizadetih sistemih na štiri različne e-mail naslove iz Kitajske in ZDA.
Ko se naseli na sistem, Adore črv nadomesti aplikacijo, znano kot PS (uporabljajo jo administratorji za nadzor nad programi, ki trenutno delujejo na sistemu), s kopijo te aplikacije, ki bo v seznamu trenutno delujočih programov na sistemu prikazala vse programe razen črva. Nato bo črv poslal kopijo nekaterih sistemskih datotek na štiri e-poštne naslove: dva v ZDA in dva na Kitajskem.
SANS (Systems Administration Networking and Security Institute) je izdal program, imenovan "adorefind", ki lahko odkrije, ali je bil sistem okužen z črvom ali ne.

3 komentarji