»

Novo omrežje za distribuirano računanje EvoGrid

Space - Podobno, kot SETI@home ali pa FOLDING@home, so se tudi molekularni biologi spomnili, da bi lahko koristno uporabili procesorski čas vaših računalnikov. Danes so začeli z reklamno kampanijo za novo omrežje EvoGrid za distribuirano računanje, s katerim bi radi določili pogoje nastanka življenja. V simulaciji bi radi določili kemijsko sestavo prajuhe, sestavo prvih samoreplicirajočih molekul in kemijsko-fizikalne pogoje nastanka le-teh. Program bo namreč simuliral dogajanje v zemeljski prajuhi. Ultimativna želja pa je pojav samoreplicirajoče enote v tej simulaciji - samodejno ustvarjenje simuliranega VonNeumanovega stroja.

Zaenkrat aplikacija še ni na razpolago, bo pa glede na obljube verjetno kmalu.

Snovalci projekta pa že razmišljajo o novih simulacijah (v povezavi z drugimi programi, kot je npr. ChemoGrid), s katerimi bi radi določili najprimernejše biološke enote (zanalašč nisem napisal mikroorganizmov ;) ) za kolonizacijo asteroidov in drugih nebesnih teles.

Izvorna...

3 komentarji

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

Nove erupcije na Soncu

Včerajšnja erupcija na Soncu

vir: Space
Space -

Poročali smo že, da je Sonce prejšnji ponedeljek zelo močno sijalo, saj je tretja največja zabeležena aktivnost sonca povzročila mnoge fantastične dogodke, kot so čudovite aurore, vidne celó v naših krajih, in nekatere manj fantastične, kot so naprimer občasno moteno delovanje nekaterih satelitov.

Space.com poročajo, da smo bili včeraj spet priče trem veličastnim erupcijam na Soncu, tako da se je njihovo skupno število dviginilo že na devet v zadnjih dveh tednih, česar znanstveniki ne pomnijo. Močna Sončeva aktivnost se bo v prihodnjih dneh nadaljevala, tako da se ponoči le kdaj uzrite v...

18 komentarjev

Na lovu za vesoljčki in proteini

Slo-Tech - Slo-Techova SETI ekipa je nedavno z dobrimi 306.986 obdelanimi paketki (številka nenehno raste) dosegla pomemben mejnik. Povzpela se je na 200. mesto med vsemi ekipami (in ne samo klubi!) na svetu in se tako znašla na uglednem Top 200 seznamu. 394 aktivnih uporabnikov je doniralo že 320 let procesorskega časa, večina pa jih še naprej išče vesoljčke. Čestitke!

Tudi v svetovnem iskanju stabilnih konformacij proteinov Folding@Home naša ekipa ni od muh. Proteinarji™ zasedajo zavidljivo visoko 64. mesto in še vedno lezejo proti vrhu. 195 aktivnih uporabnikov je tu z 218 procesorji obdelalo že 5562 paketkov in ekipi prineslo 167602 točk, nič pa ne kaže, da se bodo v bližnji prihodnosti ustavili. Pohvale!

12 komentarjev