»

Qimondo bi reševala Portugalska

X-Bit Labs - Kar precej smo pisali o nemškem pomnilniškem podjetju Qimonda, ki je lani neslavno propadlo pod težo dolgov. Vsake toliko časa se je pojavil princ na belem konju, ki obljubljal rešitev, a dlje od prodaje grafičnega oddelka Elpidi niso prišli. To pot se pojavlja nov snubec, ki ima velikopotezne načrte o rešitvi podjetja. Ta ni nihče drug kot sama Portugalska, ki želi podjetje pod novim imenom obuditi od mrtvih.

Portugalska bi imela 18-odstotni delež v podjetju, medtem ko bi Banco Comercial Português in Banco Espírito Santo enakomerno razdelili preostanek. Skupaj bi ti trije partnerji vložili 15 milijonov evrov v novo podjetje, ki bi nastalo na pogorišču Qimonde in bi se imenovalo Nanium. S tem bi rešili 770 delovnih mest. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, prav tako ni jasno, ali lahko takšno podjetje preživi na Portugalskem, kjer industrija integriranih vezij za čipe ni razvita.

1 komentar

nVidia z 0.13 mikroni

DigiTimes - nVidia je danes objavila svoje načrte za prihodnja leta. Po njihovih pričakovanjih naj bi do konca prihodnjega leta izdelali kar polovico čipov v 0.13-mikronski tehnologiji. V tej tehnologiji nameravajo izdelovati predvsem svoje NV30-based čipe, med katerimi je trenutno verjetno najbolj znan GeForceFX. Če jim bo uspelo, bomo pa še videli!

0 komentarjev

Kitajci brez Built by ATI kartic

X-Bit Labs - Kandaski gigant ATI Technologies nadaljuje z uresničevanjem svojega načrta o postopnem prenehanju izdelave lastnih (Built by ATI) grafičnih kartic. Trenutno sta na vrsti Tajvan ter Kitajska, kar je logičen in pričakovan korak, glede na to, da je cena v Azija najpomembnejši dejavnik pri prodaji računalniške opreme.

ATI bo tako izdelovanje grafičnih kartic na svojih čipih za področje Azije prepustil podjetjem, kot so CP Technology and Gigabyte. Podobno se bo po napovedih zgodilo tudi v Evropi, kjer naj bi ATI tako naredil prostor za svoje partnerje, kot so Hercules, Sapphire in drugi. Tako naj bi bile originalne ATIjeve grafične kartice dostopne samo še v Severni Ameriki. Klik!

5 komentarjev

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev

ELSO ATI ne zanima

PCrave - Fantje s strani PC Rave so nekatere večje OEM proizvajalce grafičnih kartic prosili, da komentirajo ATIjevo namero o prodaji grafičnih čipov in tudi povedo svoje načrte v zvezi s tem. Prva se je oglasila nemška ELSA:
  • PC Rave: Sedaj, ko je ATI spremenil svoj dosedanji način poslovanja, ali je možno, da bomo videli ELSA ATI kartico?
  • ELSA: ELSA nima nikakršnih načrtov o uporabi ATIjevih čipov
Elsin odgovor ni niti malo presenetljiv, saj gre za dolgoletnega strateškega partnerja Nvidie. Počakajmo na odgovore drugih proizvajalcev!

0 komentarjev

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev