»

Nokia pripravlja optično revolucijo

vir: The Verge
The Verge - Nokia bo 11. julija v New Yorku gostila predstavitev, povezano z velikimi spremembami na področju zumiranja. Naslov vabila na prireditev namreč pove le Zoom. Reinvented, pod naslovom pa pod povečevalnim steklom podajo prej omenjene detajle o času in lokaciji prireditve. Logično je torej sklepanje, da bodo predstavili nekaj novega na področju optičnega zumiranja, jasno v povezavi z mobilnimi teleofni.

Ugibanje, kaj bi to lahko bilo, ni pretirano težko, saj je Nokia že dalj časa poznana po svoji optiki za fotoaparate v mobilnih telefonih....

26 komentarjev

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Lenovo predstavil IdeaPad S10-2, prvi testi Vaio W

IdeaPad S10-2

vir: engadget
engadget - Lenovo je svoj 10 palčni netbook, IdeaPad S10, rahlo osvežil in predstavil S10-2. Že ime pove, da so spremembe minimalne, kar popolnoma drži. Glavne komponente znotraj ohišja ostajajo enake (procesor, vezno čipovje, pomnilnik, ekran, itd.), dodan je le en USB priključek, ki število tako dvigne na 3. Večina sprememb se je zgodila na zunanjosti, saj je po novem netbook 4 mm tanjši od predhodnika, malce lažji, pokrov ekrana je prekrit s karo vzorcem (za razliko enobarvnega pokrova pri starem IdeaPadu), zelo dobrodošla pa je nova, večja tipkovnica. Ta je sedaj 89 % standardne velikosti, a za slepe tipkarje bo bolj pomembno dejstvo, da je desni shift zdaj normalne...

3 komentarji

Nokia bo uporabljala Qt

Nokia N810

vir: CNet
CNet - Nokiin na Linuxu osnovan operacijski sistem Maemo je zelo nišen izdelek, saj ga uporabljajo le na dveh internetnih dlančnikih N800 in N810. Do sedaj so za razvoj aplikacij uporabljali knjižnico GTK+, ki jo uporablja tudi Gnome namizno okolje. Za novo izdajo sistema Maemo, ki bo nasledil trenutno aktualno 5. različico, se je Nokia odločila GTK+ zamenjati s Trolltechovim paketom Qt knjižnic, katerega največji uporabnik je namizno okolje KDE. Zaradi zamenjave so že povabili razvijalce okolja Gnome, da svoje aplikacije priredijo in naredijo združljive s Qtjem.

Nokia je povedala še, da je možnost skupnega Qt APIja za Maemo in Symbian zelo verjetna, zaradi česar bi Maemo postal mnogo bolj zanimiv za...

25 komentarjev

Nokia pripravlja netbooka

X-Bit Labs - Nokia je že v začetku leta povedala, da jo močno zanima trg malih prenosnikov. Končno so tudi uradno najavili, da se podajajo med ostale konkurente z dvema modeloma, ki ju bodo predstavili v tretji letošnji četrtini. Prvi bo verjetno precej standarden netbook, saj bo osnovan na procesorjih Atom, izdelovala pa jih bo Quanta, eden izmed najpomembnejših izdelovalcev prenosnikov. Drugi model bo pravzaprav smartbook (da, še ena definicija prenosnika...), v katerem bo počival Qualcommov ARM procesor Snapdragon in ga bo izdeloval Compal. S tem bo verjetno zelo podoben na Computexu videnemu Eee PCju, ki je prav tako vseboal procesor Snapdragon.

Podatkov o operacijskem sistemu, ki bo tekel na prenosnikih, ni, vsaj smartbook pa bi lahko uporabljal prirejeno različico Nokiinega operacijskega sistema Symbian. Na Atom procesorjih osnovan netbook bi lahko uporabljal prirejen operacijski sistem Maemo, ki temelji na Linuxu, kar bi bila logična poteza, saj Intel in Nokia že sodelujeta na projektu...

4 komentarji

Najavljena Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5530 XpressMusic

vir: Neowin
Neowin - Nokia je poleg poslovnega E72 najavila tudi novi mobilnik iz družine XpressMusic - model 5530 XpressMusic.

Le ta se bo postavil ob bok precej priljubljenemu modelu 5800 XpressMusic. Novinec glede na večji model vključuje nekaj izboljšav uporabniškega vmesnika in se lahko pohvali z bolj kompaktnimi merami.
Kamera s 3,2 megapikami in LED bliskavico ostaja enaka, prav tako povezljivost, ki vključuje Bluetooth, WiFi in EDGE, a po novem brez 3G podpore in GPS navigacije.

Pričakovane maloprodajne cene naj bi se gibale okoli 199€ oziroma 280$.

13 komentarjev

Nokia predstavila E72

TG Daily - E71 je z eno boljših polnih, QWERTY tipkovnic v svojem razredu, priročno obliko in visoko kvaliteto izdelave zelo priljubljen poslovni (in geekovski) telefon in je pogosta izbira uporabnikov, ki ne želijo poseči po iPhone-u oz. Blackberryjih. A vseeno aparat ni popoln, zaradi česar se je Nokia odločila izdati popravljeno in izboljšano verzijo, E72. Novinka obdrži vse stare in dobre lastnosti, kot so tipkovnica, oblika in velikost (ter resolucija) ekrana, ostaja pa tudi 3. različica Symbian S60 operacijskega sistema. Po novem bodo...

61 komentarjev

Nokia z novim internet tabletom

MobileCrunch - Govoric, da Nokia dela na nasledniku internetnih tabletov N800 in N810, je na spletu polno. Čeprav tudi ta novica ni uradna, vseeno pisci navajajo, da so skupaj z informacijami dobili tudi nekaj pravih slik naprave, ki pa jih raje niso objavili v prvotni obliki. Vseeno je iz njihove karikature mogoče prepoznati obliko, ki močno spominja na prihajajoči Symbian mobilnik N97.

Nokia za interno poimenovanje nove naprave uporablja oznake Maemo Flagship, Rover oz. N900, ki bo zavoljo konsistenčnosti v uporabi tudi tukaj. Razen podpore mobilnim omrežjem, ki je N800 in N810 nimata (povezovanje je mogoče le prek Wi-Fi), na prvi pogled N900 ni tako zelo drugačen od N810. QWERTY tipkovnica...

1 komentar

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji