»

Podvodni robot posnel izbruh vulkana

CNet - Znanstveniki so uspeli posneti izbruh podvodnega vulkana West Mata, ki leži dober kilometer pod površjem Tihega oceana na območju Fidžija, Tonge in Samoe. Odkrili so ga maja letos, s pomočjo podvodnega robota z imenom Jason pa so napravili spektakularen posnetek erupcije od blizu. Gre za najgloblji vulkanski izbruh, ki je bil kdajkoli zabeležen na filmski trak. Ker je na tej globini hidrostatski tlak tako visok, da skoraj v celoti kompenzira vulkanski izbruh, so lahko kamero poslali povsem v bližino, kar je drugod nemogoče.

Kljub veliki globini in kislosti morja območje ni nenaseljeno. Biologi so tam našli razne rakce, ki so uspevali prav v bližini izbruha. Sedaj primerjajo njihovo DNK...

2 komentarja

Posnetki izbruha vulkana iz vesolja

Vulkanski izbruh

vir: Daily Mail
Slashdot - Na Kurilskim otokih, kjer sicer pogosto vre tudi v metaforičnem smislu, saj status najjužnejših otokov v tem arhipelagu kljub ruski jurisdikciji ni povsem definiran - zahtevajo jih tudi Japonci, je 12. junija po 20 letih mirovanja izbruhnil vulkan Saričeva. To samo po sebi ne bi bilo nič presenetljivega, če ne bi tedaj Mednarodna vesoljska postaja ravno preletela območje in snemala. Tako je nastalo nekaj spektakularnih posnetkov vulkanskega izbruha, ki so jih objavili v današnjem Daily Mailu in na Nasinih straneh. Klik!

11 komentarjev

Objavljeni prvi Herschlovi posnetki

Tribarvna slika M51

vir: ESA
ESA - Ta teden je teleskop Herschel po mesecu dni potovanja v orbito L2 odvrgel zaščitni pokrov s svojega objektiva in začel kalibracijo. Za prve posnetke je svojo optiko usmeril proti galaksiji M51 in posnel nekaj zanimivih fotografij, ki jih je Evropska vesoljska agencija končno razkrila javnosti. Objavljeno sliko je Herschel posnel v daljnem delu IR-spektra, obarvana pa je takole: 160 mikronski pas rdeče, 100-mikronski zeleno in 70-mikronski modro. Primerjava istega posnetka, ki ga je pred meseci posnel Spitzer, s Herschlovim kaže, da je nova pridobitev prinesla bistveno boljšo ločljivost z več...

7 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

Izbruh gama žarkov, viden s prostim očesom

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so pred štirimi dnevi ob umiranju zvezde zabeležili rekordni izbruh gama žarkov. Velikanska eksplozija, ki je bila od nas oddaljena 7.5 milijard (!) svetlobnih let, je bila tako svetla, da je bilo za kratek čas možno videti njen blisk tudi s prostim očesom.
Iz oddaljenosti v svetlobnih letih lahko sklepamo, da takrat, ko se je eksplozija dejansko zgodila, Zemlja še ni obstajala.



Omenjeni izbruh je sprožil detektorje na samodejnem Nasinem satelitu Swift, s katerim jim je uspelo posneti dogajanje. „Najprej smo mislili, da je nekaj narobe s satelitom,“ je dejal Neil Gehrels...

8 komentarjev

Satelitski posnetki tsunamija

Slashdot - Na DigitalGlobe so objavili serijo satelitskih slik, ki prikazujejo področja, ki jih je prizadel uničujoč tsunami pred vdorom vode in po njem.

Na Wikipediji pa so pripravili animirano sliko tsunamija, ki prikazuje širjenje morskih valov.

Morda ob številnih novoletnih zapravljanjih ne bi bilo odveč nakazati kakšnega tolarja tudi za žrtve tega dogodka. V Sloveniji pomoč zbirata tako Karitas kot Rdeči križ, tehnično usmerjeno bralstvo Slo-Techa pa se lahko posluži tudi humanitarnega nakazila s pomočjo SMS sporočila. Kako zadevo izvesti verjetno že veste, sicer pa si preberite na Mobitelovi domači strani.

17 komentarjev