»

Švedske domene nedostopne zaradi napake z DNS

Slashdot - Včeraj ponoči se je Švedom pri rednem vzdrževanju domenskih strežnikov za svojo domeno .se primerila huda nevšečnost, zaradi katere so bile vse njihove domene nedosegljive. Izpad se je zgodil ob 21.45 po lokalnem času in je trajal do 22.43. Nedostopnost je trajala še nekaj časa, dokler niso vsi glavni ponudniki interneta počistili cachea svojih DNS-strežnikov in osvežili zapisov. Vse naj bi se vrnilo v normalne tirnice najkasneje do danes.

Kaj točno se je zgodilo? Ob rednem vzdrževanju domene .se je njihov skrbnik naložil napačno skripto, ki ni vključevala zaključitvene pike (terminating "."). Ta je nujno potrebna, da DNS razume, da je .se vrhovna domena in ne kakšna poddomena. Ker se poizvedbe DNS shranjujejo lokalno na različnih strežnikih, da se zmanjša obremenitev avtoritativnih, bi lahko napaka teoretično ostala še 24 ur po vzpostavitvi pravilnega stanja. Obstaja slab milijon švedskih domen in prav vse so bile prizadete.

4 komentarji

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Slečeni (na) Comdex?

CNet - Na letošnjem Comdexu, ki bo trajal od 12. do 16. novembra v Las Vegasu, pričakujejo nekje 150.000 obiskovalcev. Vsled terorističnega napada na ZDA vemokdaj pa bodo na tem sejmu prepovedane nakupovalne vreče, kamere, kovčki ter prenosni računalniki. Ne, nisem se zatipkal, če ne verjamete - Klik!

5 komentarjev

XP 1900+ vse bliže izidu

The inquirer - Hehe, vojna med največjima rivaloma še kar traja in traja. AMD je, nekako popolnoma nepričakovano, poslal nekaterim e-stranem, ki se ukvarjajo z računalništvom, novo izvedenko XP, ki deluje pri 1600 MHz. XP 1900+ naj bi uradno izšel enkrat naslednji teden, čeprav je bilo predvideno, da naj bi ta procesor ugledal luč dneva šele decembra. Cena naj bi se gibala okoli 260 ameriških zelencev. Govori se tudi (čeprav povsem nepotrjeno), da naj bi imeli Athloni XP v sebi en del jedra izgrajen v .13 mikronski tehnologiji - zaradi tega naj bi se procesor toliko manj grel. Kot pravi The Inquirer, se AMDju ter Intelu ne bo dobro pisalo, če boste še dolgo vzdrževala to cenovno vojno. AMDju namreč manjka 3 milijarde dolarjev za izgradno proizvodnih linij za .13 mikronsko tehnologijo. Aja, koliko časa bomo že gledali .13 mikronske procesorje? Eno leto, pravite?

2 komentarja

Cene SDRAMa še vedno padajo

Slo-Tech - Že smo mislili, da nižje ne morejo biti, toda cene SDRAM pomnilnika še naprej padajo. Trend velikih pocenitev se je začel par mesecev nazaj in vse kaže, da bo trajal še kar nekaj časa. 128Mbit SDRAM čipi so na Azijskih trgih ta teden padli na okoli $3, kar je približno enako kot cena 64Mbit čipov pred petimi meseci. Proizvajalci pomnilnika seveda niso preveč navdušeni nad tem, toda prav tako ne morejo narediti ničesar. Globalna recesija, ki je zajela računalniški trg namreč še vedno narekuje znižanje cen, proizvajalci pa morajo obdržati visoke proizvodne številke, saj drugače ne morejo upravičiti investicij v proizvodne linije in nadaljni razvoj. Začaran krog, torej...
Kako dolgo bo to stanje trajalo ne ve nihče, toda nekateri analitiki (Grant Johnson, Converge Inc.) verjamejo, da bo trajalo še kar nekaj časa. Več tukaj. Thnx, OZZY.

2 komentarja