»

Rusi klonirajo Mace

Ruski Mac

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so v Rusiji spet vedno popularnejši Maci. Na Applovo žalost ne pravi, temveč zelo verni ponaredki. Ko je Evropo še delila železna zavesa, so Ruse s poceni kloni oskrbovali Bolgari, sedaj pa so zanje poskrbeli kar sami. Na spletni strani RussianMac tako ponujajo lastno verzijo iMeka, ki ima Intel Core2Duo E7400 2,8 GHz, 4 GB pomnilnika, pol terabajta trdega diska, Nvidiino grafiko GeForce 9500GT, FireWire in zapisovalnik DVD-jev. Nanj so naložili Applov operacijski sistem Mac OS X Leopard, ki se celo posodablja. Kot zatrjujejo na straneh, je vse legalno, saj naj bi bili kupili programje po legalni poti prav od Appla. Za omenjeni sistem zahtevajo 23.800 rubljev, kar je slabih 550 evrov....

136 komentarjev

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Prihaja Panther ...

Slashdot - Apple je danes sporočil, da bo Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, na prodajnih policah od 24. oktobra naprej. Po mnenju mnogih poznavalcev najsodobnejši operacijski sistem bo dobil čez 150 udarnih novosti. Najpomembnejše med njimi so Finder™, ki omogoča hiter dostop do priljubljenih datotek in imenikov, Expose, s katerim lahko opazujete vsa odprta okna hkrati, in iChat AV, celovita rešitev za videokonference. Obširno predstavitev novosti in pomena novega Applovega operacijskega sistema lahko najdete tukaj.

7 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji