»

Intelov i845G čipset

X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

- Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
- Podpira DDR SDRAM.
- Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
- Ima integriran zvok in mrežno kartico.
- V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
- Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

1 komentar

DFI in nove plate

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
DFI namerava na trg spustiti Socket A ploščo, ki uporablja Viin-o čipovje KLE133. Po besedah firme, bo plošča namenjena potrošniškim aplikacijam in imela dokaj nizko ceno. Plošča podpira 200/266Mhz FSB Athlon in Duron procesorjev, ima 2 SDRAM DIMM reži za do 1GB pomnilnika, 3 PCI reže in 1. CNR režo. Imela bo tudi že vgrajeni AC'97 zvok in možnost že vgrajenih LAN sposobnosti (AM33-EL). AM33 bo zudi podpirala prihajajoče 1.5Ghz Athlone in 1Ghz Durone, imela zmožnost SFS-ja (Stepless frequency Selection) ki omogočuje overclockerske sposobnosti in podpirala ATA/100, kot tudi STR (suspend-to-RAM). Kar se tiče nizke cene, se še ne ve kakšna bo.

0 komentarjev

Izboljšava Senfu vodnega hlajenja

OC Mod - Senfu vodno hlajenje je pomenilo skoraj pravo malo revolucijo na področju hlajenja, saj je za zmerno ceno ponudil dokaj dobro hlajenje procesorja. S svojo nizko ceno je vodno hlajenje postalo dostopno tudi prstnično manj spretnim ljudem. Vse tako dobre stvari pa se skoraj vedno da še izboljšati. Tako pravijo na OCMod, kjer so se lotili izboljšave Senfu vodnega hlajenja. Če imate to vodno hlajenje in bi ga radi še izboljšali, potem preberite ta članek.

0 komentarjev

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

Novo Intelovo čipovje: i815G/EG

X-Bit Labs - Tudi Intel ne počiva pri veznih čipovjih. Tako je najavil čipovje i815G/EG, ki bo baziralo na B - steppingu čipovja i815, kar pomeni, da ne bo podpore za zunanji AGP konektor (kar najbrž pomeni integrirano grafiko). Bo pa podpiralo procesorje z Tualatin jedrom in PC133 SDRAM, bilo pa naj bi nadomestilo za i810, ki se je z svojo nizko ceno priljubil predvsem sestavljalcem sistemov z nizko ceno. Ah ja, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo...

0 komentarjev

Essedi v Sloveniji?

Jaz - Tržaška podružnica Essedija se je s svojimi nizkimi cenami prikupila marsikateremu Slovencu. No, na uho so mi prišle neke govorice (thnx, Ark4nge| ), da naj bi sedaj odpirali podružnico tudi v Sloveniji in sicer v Stari Gorici. Odprtje naj bi se zgodilo 17. februarja, komponente pa naj bi bile na voljo po norih cenah. Trenutno ne vem nicesar več, tak oda bi se vzdržal komentiranja... Če kdorkoli ima dodatne informacije, naj mi jih prosim e-maila.

Popravek: zelo očitna napaka v vsemu skupaj je to, da je Stara Gorica še vedno v Italiji...

6 komentarjev

Test Soltek SL-75KVA-X plošče na OC Workbench

OC Workbench - OC Workbench je objavil ekskluzivni test Soltekove SocketA plošče z VIA KT133A čipovjem. Soltek bo očitno zelo kmalu postal eden izmed vodilnih igralcev na področju overclockerskih plošča, saj si je ta plošča na OCWBju prislužila njihovo najvišjo nagrado (in moram reči, da zaupam njihovim testom). No, plošča je resnično obložena z dobrotami, saj poleg novega čipovja (s katerim jim je uspelo naviti Durona na 133MHz zunanje frekvence brez kakršnihkoli problemov) plošča podpira nove zunanje frekvence (133-166MHz v korakih po ena) in funkcijo imenovano Auto Overclock, pri kateri sistem sam preveri stabilnost sistema in izpljune predlagan overclock. Veliko popravkov za eno revizijo plošče,...

2 komentarja

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev