»

Windows 7 se prodaja odlično

Uspeh, ki je zasenčil Windows Vista

Slo-Tech - Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo...

99 komentarjev

Windows 7 22. oktobra

CNet - Po več mesecih ugibanj, špekulacij in raznih tako ali drugače pricurljanih informacij je Microsoft uradno potrdil datum izida prihajajoče verzije svojega operacijskega sistema. Windows 7 bo na prodajne polici v škatlah prišel 22. oktobra, tako da bodo razvoj povsem zaključili še pred iztekom julija. Microsoft je povedal, da so bili z odzivi na kandidata za izid zelo zadovoljni, poleg tega pa so ves čas nameravali Windows ponuditi še pred začetkom božične nakupovalne sezone, ki se začne po zahvalnem dnevu (ki je letos v ZDA 26. novembra). Da ne bi prodaja računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemov z bližanjem izida Windows 7 preveč upadla, je Microsoft ponovil, da bodo kupci sistemov z Visto Home Premium ali boljšo (odpade torej Vista Basic) dobili brezplačne ali zelo ugodne verzije Windows 7 takoj po izidu.

93 komentarjev

Windows 7 brez ene omejitve

vir: engadget
engadget - Windows 7 Starter Edition, deloma oskubljena različica, namenjena netbookom in razvijajočim trgom, naj bi prvotno prišla z omejitvijo poganjanja le treh programov naenkrat. Za običajnega uporabnika namiznega računalnika je to seveda bizarno in nepredstavljivo, a ne tako hudo na zmogljivostno šibkejših netbookih. Vseeno pa te omejitve v uradni različici ne bo, ni pa podatka, če bo po novem mogoče spreminjati ozadje na namizju. Slednje naj bi bilo v Starter Edition celo onemogočeno, a je življenje z (večinoma prekrito) dolgočasno tapeto veliko bolj sprejemljivo od omejevanja programov.

...

26 komentarjev

Windows 7 beta in RC le pogojno uporabna do izteka licence

bit-tech.net - Kot je znano, bo Windows 7 RC mogoče uporabljati do 1. junija 2010, oz. še kako leto. Sprva se je predvidevalo, da se bo obdobje dvournih ponovnih zagonov, ki so že znani iz beta in RC različic Viste, začelo po izteku licence, zdaj pa je Microsoft razjasnil, da bo do tega prišlo že prej. Nezaželjeno rebootanje se bo začelo že 1. marca 2010, takoj po opozorilih, da se licenca izteka, in končalo 1. junija, ko sistem enostavno ne bo več deloval. Slednje velja za RC različico, saj bo beti odklenkljalo že veliko prej. Ponovno se bo začela zaganjati že 1. julija in to počela do 1. avgusta, ko poteče licenca.

S to novico je razvidno, da napovedanih 13 mesecev uporabe ne bo, temveč so ti skrajšani na le 10 mesecev zastonjkarstva pri uporabi Release Candidate različice.

35 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Windows 7 s podporo ARMu?

engadget - Znano je, da ima ARM apetite po tržnem deležu netbookov, kjer Intel brez konkurence služi mastne denarje, vse pa bi bilo mnogo lažje, če bi standardne, namizniške izdaje katergakoli popularnejšega sistema Windows (XP, Vista, 7) podpirale to arhitekturo. Prav na možnost takšne podpore v Windows 7 pa je z veseljem namigoval Warren East, CEO ARMa. Morda gre le za lažni preplah oz. le njegove želje po podpori, vseeno pa pravi, da bi bil trg netbookov s predhodno podporo danes popolnoma drugačen. Pravi še, da je potencialna podpora stvar Microsofta, zagotovo pa bi jim močno pomagala pri tržnem deležu, vsaj glede na Microsoftov 96 % tržni delež.

38 komentarjev