»

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

O zvoku

HardOCP - Kakšen starejši uporabnik se gotovo spominja prvih Creativovih Sound Blasterjev, ki so bili pred daljnimi leti eni izmed prvih, ki so računalnike oplemenitili s pravim zvokom (die, die PC speaker [:D]) in bili znanilci zvočne revolucije. S prihodom prvih zvočnih kartic pa so prišli tudi novi izrazi, ki jih je s predstavljanji raznih novih standardov vedno več. No, če niste ravno domači z vsemi temi biti, kanali in kiloherci, potem bo ta članek kot nalašč za vas. Ni ravno obsežen in podroben, a če spadate v skupino ljudi, ki o zvoku ne vedo ravno veliko, bo za začetek kar dober.

0 komentarjev

Močnejša konkurenca

Guru 3D - Kot veste, Nvidia samo prodaja svoje grafične čipe in ne proizvaja kartic. ATI pa jih proizvaja sam in je zato v malo slabšem položaju kot Nvidia. To se bo spremenilo.
ATI bo namreč začel s prodajo svojih grafičnih čipov proizvajalcem grafičnih kartic. To je zelo dobra stvar za nas, uporabnike. S tem bomo dobili večjo izbiro tudi med ATI-jevimi izdelki. Večja konkurenca pomeni nižjo ceno in boljše izdelke. Ker pa vem, da vas (ne) zanima kdo so ti proizvajalci vam jih (ne) bom naštel.
Če vas seznam ne zanima nehajte brati! Če vas, nadaljujte z branjem. Torej proizvajalci so: A-Open, ASUS, MSI, Prolink, Leadtek, Gigabit (to ni Gigabyte!), Acer, DFI, FIC, USI(Škotska), LiteOn, Palit Germany, Super Greece, Club 3D (pravo ime PowerColor-ja). Sedaj torej veste katere firme se bodo potegovale za naslov najboljšega izdelovalca ATI produktov. Ali bo ATI ostal pri izdelavi svojih grafičnih kartic ali ne, še ni znano. ...

1 komentar

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

ATI v Nvidiinem zelju

X-Bit Labs - Lahko bi se reklo, da se vojna za prevlado na grafičnem trgu med ATIjem in Nvidio vse bolj zaostruje. Po odprti tekmi v performansah, ki se je začela s prihodom prvega Radeona, je sedaj ATI objavil namero, ki bo še temeljito spremenila današnji trg grafičnih kartic. Gre se namreč za to, da bo ATI svoje čipe začel prodajati tudi neodvisnim proizvajalcem grafičnih kartic. Velikan je do zdaj kartice izdeloval in prodajal sam (no, starejše čipe je po ultra nizkih cenah prodajal kitajskim proizvajalcem, toda to ni tako pomembno...), sedaj pa se bo lotil direktne konkurence Nvidii, ki je uspela ravno z modelom prodaje svojih čipov. Postavlja pa se vprašanje, kako se bodo odzvali proizvajalci, saj je splošno znano, da Nvidia precej pritiska na svoje partnerje in da od njih zahteva, da izdeluje Nvidia-only kartice. No, glede na to, da je ATI še vedno precej večji od Nvidie, se zna zadeva zanimivo zaplesti. Komaj čakam ....

1 komentar

Tretja firma

X-Bit Labs - Sedaj izdelujeta Kyro II kartice le dve firmi. To sta VideoLogic Systems in Hercules/Guillemot. Ne več!
Od danes naprej bo grafične kartice na Kyro II čipu izdelovala tudi InnoVISION Multimedia. Na Computex sejmu (že spet) bo InnoVISION Multimedia predstavila svojo najnovejšo umetnino. O kartici se še ne ve veliko, razen tega, da bo izšla. O vseh specifikacijah vas bomo sproti obveščali.
Vedno več je firm, ki začenjajo s prodajo Kyro II kartic. Mogoče se pa vsi le ne bojijo Nvidie tako kot je bilo videti na začetku. Nvidia je namreč (neuradno seveda) grozila proizvajalcem grafičnih kartic, da bo, če bodo prodajali Kyro II kartice, zvišala cene svojih čipov. Edini, ki se Nvidie ni bal je Hercules, ker je dovolj velik, da bi bila prevelika izguba za Nvidio, če bi prenehal s prodajo njihovih kartic. Veliki pač imajo moč.

3 komentarji

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

ATI začel prodajati svoje čipe neodvisnim proizvajalcem

X-Bit Labs - Grafični gigant ATI se je odločil za precej nenavadno potezo: svoje čipe bodo začeli prodajati neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic. Poteza je nenavadna, saj je ATI znan po tem, da je vedno proizvajal lastne kartice na lastnih čipih in drugim podjetjem ni pustil dostopa do svojih čipov. Vsa stvar postane malo bolj razumljiva, ko ugotovimo, da bodo prodali le Rage128 GL čipe. Za razliko od 3DFXa, ki je prodajo čipov začel kot zadnji korak iz obupa je videti, da se ATI le rešuje stare zaloge čipov. Kljub temu je ena izmed zahtev velikana bila tudi to, da kartice ne smejo nositi ime izdelovalca, ampak se morajo prodajati kot No-Name izdelki. Whatever [:\\].

0 komentarjev

Šokantne novice o 3DFXu

CNN - Še ena novička o 3DFXu, ki pa me je zelo presenetila. Sodeč po tem CNNovem članku bo podjetje popolnoma prenehalo izdelovati lastne kartice, in se bo skoncentriralo na prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem ( tako kot Nvidia ). To je seveda radikalna sprememba, lahko bi rekli tudi korak nazaj za 3DFX, saj je podjetje leta 1998 kupilo STB in tako dobilo proizvodne zmogljivosti. To tovarno bodo seveda zaprli... Koliko so te novice resnične in koliko ne presodite sami, jaz pa jim želim vso srečo!

2 komentarja