»

Windows 8 že poleti 2011?

Star načrt predstavitev

vir: Hexus
Hexus - Bivši Microsoftov zaposleni, Chris Green, je javnosti razkril nadvse zanimiv dokument, ki razkriva načrtovan datum izida naslednika Windows 7, Windows 8. Sprva je bilo načrtovano, da bo ta izšel šele tekom leta 2012, medtem ko pobegli dokument napoveduje, da se bo izid zgodil približno leto prej, 1. julija prihodnje leto. Po najnovejših informacijah so pri Microsoftu pohiteli tudi z Windows Mobile 7, ki naj bi sprva izšel konec leta 2010, medtem ko zdaj kaže, da ga bomo ugledali že letos poleti. Kredibilnost pobeglemu dokumentu dajejo drugi datumi, ki so se že izkazali za pravilne. Mednje sodi npr. izid Office 2010, ki ga bomo ugledali tega junija, obenem pa je poleg izida Windows 8 razkril tudi prihod...

105 komentarjev

Microsoft konkurira Googlovemu BigTable datotečnemu sistemu

CNET News - BigTable je Googlova rešitev datotečnega sistema na velikih omrežjih, po katerih je znan iskalni gigant (njihov iskalnik namreč teče na ogromno strežnikih, podatki pa se delijo med njimi), uporabljajo pa ga v mnogih projektih, med drugim tudi za YouTube, Google Maps, Google Earth, itd. Microsoft se je datotečnemu sistemu odločil konkurirati, čeprav BigTable načeloma ni dosegljiv izven Googla. Kljub močni propagandi Microsofta proti odprti kodi pred časom so se razvijalci novega iskalnika, Kumo, odločili slednjega močno oreti prav na odprto kodo, med drugim pa odpreti tudi datotečni sistem, ki ga bodo uporabljala omrežja strežnikov. Za potezo so se odločili, ker bi datotečni sistem, ki bo zgrajen na Hadoop Distributed File System, morali razviti v vsakem primeru, z njegovo odprtostjo pa bodo skupnosti ne le dali, temveč morda tudi dobili nazaj s popravki varnostnih lukenj oz. hroščev.

14 komentarjev

Microsoft je razmišljal o ukinitvi prodaje Viste

TG Daily - Richard Francis, generalni menedžer Microsofta, je v intervjuju povedal, da močno premišljujejo o smielnosti nadaljne prodaje Viste po izidu Windows 7. Pravzaprav imajo prav, saj naj bi naslednik, Windows 7, tekel bolje oz. hitreje tudi na obstoječi strojni opremi (prvič, da je novejši Microsoftov operacijski sistem hitrejši od starega na stari opremi), za razliko od Viste pa bo spodobno deloval tudi na netbookih. Poleg hitrosti oz. odzivnosti so se uporabniki močno pritoževali še nad vsiljevanjem varnostnih opozoril sistema med delom, prav to tečnost pa naj bi v Windows 7 zmanjšali za približno tretjino. Povedal je še, da naj bi vso podporo Visti ukinili že aprila leta 2012.

A to se očitno ne bo zgodilo, saj je Microsoft uradno naznanil, da bo Vista po izidu Sedmice še vedno naprodaj tako izdelovalcem računalnikov kot tudi končnim uporabnikom. Podpora običajnim uporabnikom se bo, kot napovedano, končala aprila leta 2012, za poslovne uporabnike (extended support) pa bodo popravki...

153 komentarjev

Vista Service Pack 2 kmalu na voljo

bit-tech.net - Že decembra je bilo govora o malezijski strani, ki je uspešno napovedala izid 1. servisnega paketa za Visto in 3. za XPje, očitno pa so uspešno zadeli še izid drugega servisnega paketa za Visto. Izid so napovedali za april, ujeli pa so ga le za nekaj dni, saj je Microsoft proizvajalcem računalnikov (kakršna je bila tudi napoved) Service Pack 2 razposlal včeraj, na Windows Update pa naj bi se pojavil v naslednjih dveh mesecih.

Poleg vseh popravkov, ki so se zvrstili po 1. servisnem paketu, so dodali še podporo 64 bitnim VIA Nano procesorjem, Bluetooth 2.1, exFAT datotečnemu sistemu, izboljšali so delovanje brezžičnih omrežij, zanimiva pa je nativna podpora za zapisovanje Blu-ray ploščkov. Kar je pri stvari zanimivo je način implementacije, saj bo za predvajanje Blu-ray filmov še vedno treba imeti ločeno programsko opremo.

31 komentarjev

Postopek Vista Capable ni več skupinska tožba

Extremetech - Ameriško zvezno sodišče je tožbi proti Microsoftu zaradi zavajajočega napisa Vista Capable odvzelo status razredne tožbe (class action). Sodnica je kljub temu dovolila, da se nadaljujejo postopki posameznih tožnikov.

Spomnimo, da gre za razvpit primer iz leta 2006, ko je Microsoft izdelovalcem računalnikov dovolil uporabo nalepk Vista Capable, čeprav ti niso bili sposobni poganjati novega grafičnega vmesnika Aero. Tožniki so trdili, da so bili zavedeni, saj niso vedeli, da lahko nakateri taki modeli poganjajo le Visto Home Basic, ki ji manjka cel kup funkcij verzije Premium. Računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za poganjanje slednje, so bili označeni kot Premium Ready. Microsoft je trdil, da so razlike v oglaševalni akciji jasno ponazorili.

Sodnica je odločila, da tožniki niso pokazali, da se njihova tožba razteza na vse kupce računalnikov Windows Vista Capable brez oznake Premium Ready, zaradi česar to ni več razredna tožba. Poudarila je, da to ne daje nikakršne sodbe o...

6 komentarjev

Rdeča Vista za boj proti AIDS-u

CNet - Microsoft je objavil, da bo začel prodajati škatlaste (box) različice Windows Viste Product Red. Uporabniki bodo tako lahko od 15. decembra dalje kupili različico Ultimate v rdeči barvi, s katero bodo sodelovali v programu Product Red. To je skupna znamka več svetovno znanih podjetij, ki od vsakega prodanega izdelka namenijo del dobička fundaciji Global Fond, ki se bori proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji.

Verzija, ki jo Amazon prodaja sedemdeset dolarjev dražje od navadne Ultimate, poleg dobre karme zaradi pomoči v boju proti AIDS-u...

25 komentarjev

Prodaja Viste nad pričakovanji

CNet - V decembru, prvem mesecu, ko je novi Microsoftov operacijski sistem Windows Vista bil naprodaj podjetjem, so zabeležili prodajo nad pričakovanji.

Čeprav točnih številk ne izdajajo, je prihodek od prodaje Viste v Združenih državah Amerike za 62,5 odstotka višji kot je bil leta 2000 takoj po izdaji Windows 2000 in le slabe 4 odstotke nižji od prihodka pri Windows XP.

Za prodajo Viste ostalim uporabnikom, kar se bo zgodilo po 30. januarju, pa pričakujejo, da bo dosegla ali celo presegla prodajo operacijskega sistema Windows XP. Glede na to, da kar 80 odstotkov Microsoftovih prihodkov izvira iz prodaje novih računalnikov, bodo končne številke v veliki meri odvisne od števila prodanih osebnih računalnikov čez leto.

207 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji