»

Prodaja domene .org se odmika

ICANN - Saga o prodaji vrhnje domene .org, ki jo želi neprofitna Internet Society prodali zasebnemu skladu Ethos Capital, se nadaljuje. Public Interest Registry (PIR), ki upravlja domeno, je v lasti Internet Society, naj bi Ethos Capital kupil za 1,135 milijarde dolarjev. To je veliko denarja, a tudi domen .org ni malo - registriranih je 10,5 milijona, letna pristojbina pa znaša 10-20 dolarjev.

Ker mora prenos odobriti ICANN, so sedaj vse oči uprte vanje. ICANN ima čas do 17. februarja, da prodajo odobri ali zavrne, a se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. ICANN sedaj od PIR zahteva odlog do 20. aprila. Kalifornijski generalni državni tožilec Xavier Becerra je ICANN-u poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost, da bi prenos domene lahko negativno vplival na neprofitno skupnost, in zahteva kopico informacij. Tožilec želi videti vse pogodbe med ICANN-om in PIR-om, vso korespondenco, zapisnike, zgodovino pristojbin za registracijo domen itd. Skupno zahteva izčrpne odgovore na 35 točk in vso...

0 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Bodite dobri državljani – slecite hlače

Wired Blog - Po napovedih, da naj bi tudi v EU uvedli telesne skenerje so se zganili v številnih evropskih državah. Po mnenju Slovenije je uporaba teh skenerjev velik poseg v človekove pravice, vprašljive pa so tudi varnostne koristi, pomisleke je izrazila tudi Viviane Reding, kandidatka za evropsko komisarko za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, na najbolj izviren način pa so proti tem napravam protestirali člani piratske stranke v Nemčiji.



Na letališču v Berlinu so namreč izvedli "fleshmob" akcijo, kjer so na letališče prišli pomanjkljivo oblečeni, na telesih pa so imeli napise "Imate kaj za skrivati?" in "Bodite dobri državljani - slecite hlače".

O protestu poroča tudi Wired.

615 komentarjev

ICANN ni več pod okriljem ZDA

ZDNet - Organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki od leta 1998 skrbi za dodeljevanje vrhnjih domen in IP-naslovov na internetu, se je konec septembra iztekel dogovor z ZDA. S podpisom novega dogovora so se uresničile njihove želje in evropske zahteve po neodvisnosti te organizacije, saj odslej ne bo več odgovarjala ZDA. Še vedno bo ICANN ostal neprofitna organizacija, le da sedaj ne bo več pod nadzorom nobene posamezne države. Evropska komisija pa je že izrazila zadovoljstvo z novo ureditvijo.

11 komentarjev

EU bi poenotila glasnost MP3-predvajalnikov

TG Daily - Evropska unija predlaga, da bi imeli MP3-predvajalniki, ki so naprodaj na Stari celini, enotno nastavitev glasnosti predvajanja. Kot pravi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva, uporabniki mnogokrat nastavijo glasnost na nivo, ki jim škoduje. Problematični naj bi bili predvsem mladi, katerim preglasno bobni iz slušalk več ur tedensko. Po novem naj bi bilo iz naprav še vedno moč iztisniti škodljive jakosti, le da bo uporabnik opozorjen na nevarnost.

Kuneva dodaja, da je izpostavljenost zvoku nad 80 dB smiselno omejiti na 40 ur tedensko, desetkrat glasnejši zvok z 89 dB pa le še na 5 ur tedensko. Preden se bo na tem področju še kaj premaknilo, bo trajalo, saj si CENELC za take reči vzame 24 mesecev časa, a začetki so tu.

110 komentarjev

Novi ICANN-ov šef Rod Beckstrom

Rod Beckstrom

vir: CNet
CNet - Na letnem srečanju, ki poteka v Sydneyju, so izbrali novega izvršnega direktorja ICANN, tj. organizacije, ki skrbi za red na področju vrhnjih domen na internetu. To funkcijo bo prevzel Rod Beckstrom, ki je bil do letošnje pomladi direktor ameriškega National Cybersecurity Center, nato pa je marca odstopil, ker naj bi se NSA preveč vmešavala v njegovo delo. Na njegovo imenovanje so se z vseh strani odzvali predvsem s pozitivnimi kritikami.

Novi šef je dejal, da interneta ne sme nihče nadzorovati,...

4 komentarji

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Slashdot - ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke,...

6 komentarjev

EU zahteva deamerikanizacijo ICANN-a

CNet - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je neprofitna organizacija s sedežem v Kaliforniji, ki skrbi za vrhnje internetne domene. Kljub neprofitnosti in dogovorom z ameriško vlado, ki ji dajeta precejšnjo mero avtonomije, organizacija ni povsem samostojna, saj deluje pod varstvom ameriške vlade. Njun dogovor se izteče letošnjega septembra, kar želi Evropska komisija izkoristiti za osamosvojitev ICANN-a.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je pozvala ameriškega predsednika Baracka Obamo, da podpre novo odgovornejšo, transparentnejšo, bolj demokratično in večstransko obliko urejanja interneta. Kot pravi, je dolgoročno nedopustno, da vlada ene same države nadzoruje celotno internetno funkcionalnost vrhnjih domen, ki jo uporablja na milijone ljudi po celem svetu. Njen predlog vključuje ustanovitev skupine G12 za internet, ki bi imela po dva predstavnika iz Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope in Afrike, po tri iz Azije in...

63 komentarjev

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev