»

Sandisk predstavil najmanjši SSD na svetu

bit-tech.net - Sandisk je predstavil najmanjši polprevodniški pogon na svetu, ki obstoji v kapacitetah od 4 do 64 GB. Meri zgolj 16 mm x 20 mm x 1,85 mm in tehta 1,3 grama, tako da se prispajka neposredno na vezje v obliki BGA. S sistemom komunicira prek vmesnika SATA, čeprav priključek ni standarden. Novinec tudi ne bo namenjen končnim uporabnikom, ampak ga bodo ti prejeli že vgrajenega v raznih napravah. Hitrost pisanja in branja je zadovoljiva za tako drobno napravo in znaša 100 MB/s za pisanje in 160 MB/s za branje, oboje zaporedno. V mirovanju pogon porabi 60 mW, pri rabi pa povprečno 180 mW. Cena še ni znana.

29 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

Patriot predstavil SSD-je

X-Bit Labs - Patriot je napovedal svojo serijo SSD-jev z imenom Fusion, ki bo imela DRAM-predpomnilnik. Tako opremljeni pogoni so hitrejši od tistih brez DRAM-a, a zaradi cene velik del proizvajalcev ta košček mozaika izpusti. Patriot pravi, da z uvedbo DRAM-a serija Fusion občutno poveča hitrost naključnega in zaporednega branja ter pisanja in zmanjša možnost nastanka ozkih grl. Novi modeli bodo na voljo s kapacitetami 64, 128 in 256 GB, vsak pa bo imel 64 MB predpomnilnika. Točnih številk, kako hitri bodo novi SSD-ji, Patriot ni razkril, lahko pa si pomagamo s podatkom, da njihova serija Warp v3 zmore 240 MB/s pri zaporednjem branju in 160 MB/s pri pisanju brez DRAM-a. Patriot se je odločil za uporabo Indilixovega MLC-krmilnika. O ceni še ni podatkov, tako da pričakujemo podobno ceno kot pri konkurentih, to je 200 evrov za 64 GB-verzijo.

27 komentarjev

OCZ z novimi prestižnimi SSD-ji

X-Bit Labs - OCZ Technology je ta teden uradno predstavil svojo prestižno serijo SSD-jev, ki se vdenejo v režo PCI Express x4. Na ta način so zaobšli ozko grlo počasnega vodila SATA, ki bi dušilo hitrost diskov. Poleg že prej predstavljenega terabajtnega diska je OCZ sedaj dodal še dvakrat in štirikrat manjši različici, ki bosta primerni za uporabnike z nekoliko plitvejšim žepom. Največja modela bereta s 500 MB/s in pišeta le nekaj počasneje, medtem ko 250 GB-model piše s 450 MB/s, bere pa s 300 MB/s. Vsi modeli imajo 256 MB predpomnilnika in deklarirani čas delovanja pred napakami (MTBF) 1,5 milijona ur. O cenah še ni podatkov. Pričakuje se, da bo največji SSD stal med 1500...

33 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Fusion-io predstavil nov strežniški SSD

The Register - Proizvajalec SSD-jev Fusion-io je predstavil nov izdelek, ki se imenuje ioDrive Duo. Gre za kartico PCI-Express, ki nosi SSD-čipe. Kapaciteto prejšnjega modela so podvojili enostavno tako, da so nanjo pričvrstili dva Samsungova modula, tako da lahko naprava sedaj shrani 640 GB podatkov, medtem ko že napovedujejo 1,28 TB-različico. Nič kaj skromno ga oglašujejo kot najhitrejši strežniški SSD vseh časov. In kaj ponuja to čudo?

Ponaša se s 186.000 bralnimi operacijami I/O (4 kb paketki) in 167.000 pri pisanju, latenca pa naj bi znašala 50 mikrosekund. Z drugimi besedami zmore ta stvar 1500 MB/s pri kontinuirnem branju in 1400 MB/s pri pisanju. Vgrajena je še podpora za RAID 1, tako da lahko uporabniki žrtvujejo polovico kapacitete v zameno za varnost podatkov. Proti morebitni neposlušnosti čipov pa se bori tehnologija flashback za večbitno zaznavanje napak in njihovo odpravljanje, ki ponuja redundanco n+1, tako da preživi tudi en pokvarjen čip. O ceni Fusion-io še ni želel govoriti,...

6 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Zapisovanje podatkov na nivoju atomov?

SiOL - Predstavljajte si CD s spominsko kapaciteto, ki znaša ne 650 MB ampak 650.000.000 MB. To je res možno, vendar ne pričnite takoj snemati vseh vrst wareza iz interneta še prekmalu, zna se namreč zgoditi, da bo preteklo še mnogo let, preden se ta tehnologija zares uveljavi in preide v široko proizvodnjo in uporabo.

Največji trenutni problem pa znanstvenikom predstavlja počasnost branja ter pisanja informacij na atomskem nivoju. Zato lahko samo čakamo na tiste čase, ko bomo lahko na CD-je shranjevali nepredstavljive količine podatkov. Slin slin. Aja, pa skoraj bi pozabil... Še klik!

P.S.: Cena tudi še ni znana.[:D]

4 komentarji

Western Digitalov malček velikanček

The Register - Pred nedavnim se je govorilo o WDjevem disku z osmimi megazlogi 'bufferja'. Disk, ki pa me je presenetil danes, pa se ne ponaša ravno s količino medpomnilnika (2 MB), ampak s količino podatkov, ki jih lahko sprejme: 120 GB, s sistemom pa se pogovarja po ATA/100 protokolu

Če si ne morete predstavljati, kaj to pomeni -- WDjevi predstavniki nam ponujajo posrečeno primerjavo: na tri magnetne plošče (40 GB vsaka), ki tvorijo ta disk, lahko spravimo 2,000 fotografij, 45 ur glasbe, 5 ur digitalnega videa, 22 iger in 35 programov.

3 komentarji